Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λήξη ενεργειακού συναγερμού στην Ευρώπη... αλλά κανείς δεν μιλάει για το κόστος των αποθεμάτων φυσικού αερίου

Λήξη ενεργειακού συναγερμού στην Ευρώπη... αλλά κανείς δεν μιλάει για το κόστος των αποθεμάτων φυσικού αερίου
Οι χώροι αποθήκευσης εξακολουθούν να είναι γεμάτοι σε ποσοστό άνω του 54%
Η βορειοδυτική Ευρώπη βρίσκεται στα μισά της χειμερινής περιόδου θέρμανσης και τα αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ μετά από μια παρατεταμένη περίοδο εξαιρετικά ήπιων θερμοκρασιών από τα μέσα Δεκεμβρίου.
Η προετοιμασία και η τύχη συνδυάστηκαν για να σώσουν την Ευρώπη από πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα: 
- Η προετοιμασία των φορέων χάραξης πολιτικής και οι προνοητικές αγορές φυσικού αερίου εξασφάλισαν ότι τα αποθέματα ξεκίνησαν τη χειμερινή περίοδο σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
- Οι υψηλές τιμές που καθορίστηκαν από την αγορά μείωσαν σημαντικά την κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες και πιο συγκρατημένα από τους οικιακούς και εμπορικούς χρήστες.
- Η τύχη με τη μορφή εξαιρετικά ήπιων καιρικών συνθηκών μετέτρεψε τα άνετα αποθέματα στα μέσα Δεκεμβρίου σε άφθονα αποθέματα μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.
Στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, που αντιπροσωπεύει την πυκνοκατοικημένη βορειοδυτική περιοχή της Ευρώπης, το μέσο της χειμερινής ζήτησης θέρμανσης είναι στις 15 Ιανουαρίου ή πριν από αυτές.
Στις 15 Ιανουαρίου, τα αποθέματα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχονταν σε 922 τεραβατώρες (TWh), σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe ("Aggregated gas storage inventory", GIE, 17 Ιανουαρίου).


Τα αποθέματα ήταν 268 TWh (+41% ή +2,57 τυπικές αποκλίσεις) πάνω από τον προηγούμενο δεκαετή μέσο όρο, από πλεόνασμα 173 TWh (+23% ή +1,58 τυπικές αποκλίσεις) όταν ξεκίνησε η θερμή περίοδος στις 19 Δεκεμβρίου και 92 TWh (+10% ή +0,86 τυπικές αποκλίσεις) κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου την 1η Οκτωβρίου.

Μειωμένη η ζήτηση

Η ζήτηση θέρμανσης ξεκίνησε τον φετινό χειμώνα κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, με έναν ασυνήθιστα ήπιο Οκτώβριο να αντισταθμίζεται από ψυχρότερες του κανονικού θερμοκρασίες στο πρώτο μέρος του Δεκεμβρίου.
Μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, η Φρανκφούρτη είχε συνολικά 675 ημέρες θέρμανσης, πολύ κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 682 ημερών.
Μεταξύ 19 Δεκεμβρίου και 15 Ιανουαρίου, ωστόσο, η περιοχή βίωσε μια εξαιρετική και παρατεταμένη περίοδο πολύ θερμότερων θερμοκρασιών που μείωσε σημαντικά τη ζήτηση θέρμανσης.

Η Φρανκφούρτη βίωσε επιπλέον 184 ημέρες βαθμών θέρμανσης, τις χαμηλότερες σε αυτόν τον αιώνα, και σε σύγκριση με τον εποχικό μέσο όρο των 341.
Η σωρευτική ζήτηση θέρμανσης μέχρι στιγμής αυτό το χειμώνα ήταν 20% κάτω από το μακροπρόθεσμο εποχικό μέσο όρο στις 15 Ιανουαρίου σε σύγκριση με έλλειμμα 5% στις 19 Δεκεμβρίου.
Ως αποτέλεσμα του ήπιου καιρού, τα αποθέματα φυσικού αερίου εξαντλήθηκαν κατά μόλις 18 TWh κατά τη διάρκεια των 27 ημερών που έληξαν στις 15 Ιανουαρίου, σε σύγκριση με μια μέση δεκαετή εξάντληση 113 TWh.

Λήξη ενεργειακού συναγερμού

Τα αποθέματα προβλέπεται τώρα να πέσουν σε χαμηλό 612 TWh πριν από το τέλος του χειμώνα, από ένα προβλεπόμενο χαμηλό 518 TWh στις 19 Δεκεμβρίου και 440 TWh όταν η χειμερινή περίοδος ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου.

Τα αποθέματα είναι σε πορεία να κλείσουν το χειμώνα στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, με τους χώρους αποθήκευσης να εξακολουθούν να είναι γεμάτοι σε ποσοστό άνω του 54%.
Οι τιμές έχουν ήδη υποχωρήσει για να ανακατευθύνουν περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε άλλες περιοχές του κόσμου, να ενθαρρύνουν μεγαλύτερη κατανάλωση στην Ευρώπη και να αναχαιτίσουν τη συσσώρευση αποθεμάτων.
Οι προθεσμιακές τιμές για παραδόσεις τον Μάρτιο του 2023 έχουν μειωθεί στο μισό στα 56 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 110 ευρώ στις 19 Δεκεμβρίου και 177 ευρώ στην αρχή του χειμώνα.

Οι χαμηλότερες τιμές θα καλύψουν μέρος της κατανάλωσης που χάθηκε νωρίτερα αυτό το χειμώνα από τους πιο ευαίσθητους στις τιμές πελάτες που είναι άμεσα εκτεθειμένοι στις χονδρικές αγορές, κυρίως τους παραγωγούς ενέργειας και τους ενεργοβόρους βιομηχανικούς χρήστες.

Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου είναι πιθανό να λειτουργήσουν για περισσότερες ώρες εις βάρος των ανταγωνιστών τους που χρησιμοποιούν άνθρακα και μαζούτ, απορροφώντας μέρος του πλεονάσματος.

Οι κατασκευαστές λιπασμάτων, σιδήρου και χάλυβα, κεραμικών, γυαλιού και χημικών προϊόντων, καθώς και τα χυτήρια μη σιδηρούχων μετάλλων, είναι πιθανό να επανεκκινήσουν κάποια αδρανή παραγωγική δυναμικότητα, εάν οι τιμές παραμείνουν χαμηλότερες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο που παραδίδεται στη βορειοδυτική Ευρώπη διαπραγματεύονται τώρα με έκπτωση σε σχέση με το φυσικό αέριο που παραδίδεται στη βορειοανατολική Ασία, από ένα premium άνω των 11 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 19 Δεκεμβρίου και σχεδόν 43 ευρώ στην αρχή του χειμώνα.

Οι σχετικά χαμηλότερες ευρωπαϊκές τιμές αναμένεται να μειώσουν το κίνητρο για μεγιστοποίηση των εισροών LNG και να ανακατευθύνουν περισσότερο αέριο στους εισαγωγείς στην Ανατολική και Νότια Ασία, γεγονός που θα περιορίσει επίσης την περαιτέρω δημιουργία πλεονάσματος στην Ευρώπη.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης