Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα αποτελέσματα των τραπεζών – Στο -1,14% ο Dow, ο Nadaq +0,14%

Μεικτά πρόσημα στη Wall, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα αποτελέσματα των τραπεζών – Στο -1,14% ο Dow, ο Nadaq +0,14%
Μεταβλητότητα στη Wall Street...
Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Τρίτη 17 Ιανουαρίου, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα αποτελέσματα των τραπεζών, και παρά τον αρχικό ενθουσιασμό λόγω της επανεκκίνησης της κινεζικής οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα, την αγορά πάγωσαν όσα ανακοίνωσε η Golman Sachs, η οποία ανακοίνωσε κέρδη 11,26 δισ. το 2022, αλλά οι αναλυτές ανέμεναν διπλάσια.
Την ίδια στιγμή, κατέρρευσε ο δείκτης μεταποίησης Empire State της Νέας Υόρκης, γκρεμίζοντας το αφήγημα περί ήπιας προσγείωσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, δείκτης Dow σημείωσε πτώση -1,14%, στις 33.910 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε μείωση -0,20%, στις 3.990 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq σημειώνει άνοδο +0,14%, στις 11.095 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, υποχώρησε 0,72%, στις 19,35 μονάδες. 
ασφδ.JPG
Στο ταμπλό, η μετοχή της Morgan Stanley έκλεισε στο +5,91%, τη δεύτερη καλύτερη επίδοση για μετοχή του S&P 500 πίσω μόνο από την Tesla, η οποία είδε την μετοχή της να απογειώνεται στο +7,43%.
Η μετοχή της Goldman Sachs έκλεισε με βουτιά 6,45%, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του Dow Jones και τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των μετοχών του S&P 500 (πίσω μόνο από τη μετοχή της Emerson Electric που έκλεισε στο -6,80%).
Πέρα από τη Goldman Sahcs «βαρίδι» για τον Dow Jones ήταν και η μετοχή της Travelers η οποία έκλεισε στο -4,8%, ενώ Honeywell International, Dow Inc, 3M και Verizon Communications έκλεισαν με απώλειες άνω του 2%.
Αντίθετα, McDonald’s (1,94%) και Chevron (1,64%) σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο από τις μετοχές του δείκτη, ενώ ήπια θετικά έκλεισαν και οι μετοχές των Apple, Walt Disney, Microsoft και Coca-Cola.
Εκτός Dow Jones, ισχυρή άνοδο σημείωσε επίσης η μετοχή της Nvidia, κλείνοντας στο +4,75%, ενώ βαριές απώλειες 6,3% σημείωσε η Mohawk Industries, ακολουθούμενη από το -5,25% της Lumen Technologies.
Για μια ακόμα συνεδρίαση ισχυρή άνοδο παρουσίασε η μετοχή meme της προς χρεοκοπία Bed, Bath and Beyond κλείνοντας στο +13,11%, ενώ στο +20,44% έκλεισε η μετοχή της AMC.
Στο +6,50% έκλεισε η μετοχή meme της Gamestop.

Παράλληλα, μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,53% ενώ το 2ετές υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 4,21%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 0,4% στα 80,18 δολ.

και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,6% στα 1.909 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,0795 δολ.

Έπειτα από διαδοχικές συνεδριάσεις με θετικά πρόσημα, οι επενδυτές, σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της Morgan Stanley, Mike Wilson, έχουν μπει σε μια αίθουσα με καθρέφτες
«Το ράλι μέχρι στιγμής φέτος καθοδηγήθηκε από χαμηλής ποιότητας μετοχές.
Παράλληλα, παρατηρήθηκε μια ισχυρή κίνηση στις κυκλικές μετοχές σε σχέση με τις αμυντικές.
Αυτή η κίνηση πείθει τους επενδυτές ότι κάτι τους λείπει και πρέπει να επανατοποθετηθούν», είπε ο Wilson, προσθέτοντας:
«Για να πω την αλήθεια, ήταν μια ισχυρή αλλαγή, αλλά αναγνωρίζουμε ότι οι bear markets έχουν έναν τρόπο να κοροϊδεύουν τους πάντες πριν τελειώσουν.
Δεν αγοράζουμε αυτό το ψεύτικο bear market ράλι, γιατί η δουλειά μας μάς λέει το αντίθετο»

Στα επιχειρηματικά, στα 11,26 δισ. δολάρια ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Goldman Sachs το 2022, ή 1,33 δισ. στο δ' 3μηνο του έτους.
Πιο συγκεκριμένα, τα κέρδη ανά μετοχή το δ' 3μηνο του προηγούμενου έτους διαμορφώθηκαν στα 3,32 δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσουν στα 5,56 δολάρια.
Επίσης της ουσίας, τα κέρδη ανά μετοχή της Goldman Sachs έπεσαν κατακόρυφα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, υπολείπονται κατά περίπου 40% των προσδοκιών των αναλυτών, λόγω της απότομης πτώσης των εσόδων από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και πλούτου, καθώς και των υψηλότερων προβλέψεων για πιστώσεις και λειτουργικών δαπανών.
Εικόνα
Mικρότερη από την αναμενόμενη πτώση 41% στα κέρδη του δ' τριμήνου 2022  ανακοίνωσε η Morgan Stanley, καθώς η εμπορική δραστηριότητα της αμερικανικής τράπεζας έλαβε ώθηση από τη μεταβλητότητα της αγοράς, αντισταθμίζοντας το πλήγμα από την υποτονική σύναψη συμφωνιών.
Η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη 2,11 δισ. δολαρίων ή 1,26 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι 3,59 δισ. δολαρίων ή 2,01 δολαρίων ανά μετοχή το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 1,31 δολάρια.  

Στα μάκρο, διαψεύδει τις προσδοκίες για ήπια προσγείωση σε ό,τι αφορά την αμερικανική οικονομία o μεταποιητικός δείκτης Empire State.
Ειδικότερα, ο Empire State της Fed Νέας Υόρκης υποχώρησε 22 μονάδες, στο -32,9 τον Ιανουάριο, από το -11,2 που είχε προηγηθεί, καταγράφοντας τη χαμηλότερη μέτρησή του από το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα την άνοιξη του 2020.
Ο δείκτης Empire State, ο οποίος βασίζεται σε έρευνα στις επιχειρήσεις μεταποίησης στην περιοχή της Νέας Υόρκης, υποδηλώνει ότι η δραστηριότητα συρρικνώθηκε απότομα.
Ειδικότερα, το 44% των εταιρειών δήλωσε ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες επιδεινώθηκαν τον Ιανουάριο, έναντι του 11% που δήλωσε ότι βελτιώθηκαν, σύμφωνα με τη Fed της Νέας Υόρκης.
Η υποχώρηση της δραστηριότητας οφείλεται κυρίως στη ραγδαία μείωση της ζήτησης, σύμφωνα με την έρευνα.

Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές λόγω... Κίνας


Υπό πίεση διαπραγματεύθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και εν μέσω ανησυχίας για παγκόσμια ύφεση, με τα βλέμματα να στρέφονται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,35%, στις 15.187 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,12%, στις 7.851 μονάδες.
Στις 7.077 μονάδες με πτώση 0,48% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,31%, στις 25.981 μονάδες.

Στα μάκρο, νέα επιβράδυνση κατέγραψε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2022, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται κατά 9,6% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis, σε σύγκριση με ετήσιο εναρμονισμένο ρυθμό πληθωρισμού 11,3% τον Νοέμβριο και 11,6% τον Οκτώβριο.
Για το σύνολο του 2022, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,7%, ανέφερε η υπηρεσία.
Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στον Δεκέμβριο στο 8,6% κιαι στο 7,9% για το σύνολο του 2022.
«Ο ιστορικά υψηλός ετήσιος πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στις ακραίες αυξήσεις των τιμών των ενεργειακών προϊόντων και των τροφίμων μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε η Dr. Ruth Brand, νέα πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας από την 1η Ιανουαρίου 2023.
Παράλληλα, το κλίμα των επενδυτών απέναντι στη γερμανική οικονομία ανέκαμψε απροσδόκητα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον βασικό μηνιαίο δείκτη εμπιστοσύνης, επιστρέφοντας σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ο δείκτης μελλοντικού κλίματος του think tank ZEW για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ανέκαμψε στο 16,9 για τον μήνα, από -23,3 τον Δεκέμβριο.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν τον δείκτη στο -15.
Η ευνοϊκότερη κατάσταση στις αγορές ενέργειας και τα ανώτατα όρια τιμών ενέργειας της γερμανικής κυβέρνησης αποτέλεσαν σημαντικούς παράγοντες για τη βελτίωση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ZEW, καθηγητή Achim Wambach.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης