Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές λόγω... Κίνας - O DAX στο -0,2%

Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές λόγω... Κίνας - O DAX στο -0,2%
Tα βλέμματα να στρέφονται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός
Σχετικά Άρθρα
(upd) Υπό πίεση διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και εν μέσω ανησυχίας για παγκόσμια ύφεση, με τα βλέμματα να στρέφονται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,23% στις 15.099 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,12% στις 7.851 μονάδες.
Στις 7.027 μονάδες με πτώση 0,28% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 0,26% στις 25.836 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 0,12% στις 8.857 μονάδες.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια υποχωρεί 1% στις 2.204 μονάδες.
Το φυσικό αέριο υποχωρεί περαιτέρω στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Φεβρουαρίου να σημειώνει απώλειες 2% στα 54 ευρώ.
Μεικτή είναι η εικόνα στις τιμές του πετρελαίου.
Το συμβόλαιο του Brent ενισχύεται 0,4% στα 84,83 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό -0,5% στα 79,72 δολ. το βαρέλι.

Απότομη επιβράδυνση για την κινεζική οικονομία

Tα στοιχεία από την Κίνα υπενθύμισαν στους επενδυτές τη δύσκολη τρέχουσα κατάσταση, καθώς η ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιβραδύνθηκε απότομα το τέταρτο τρίμηνο λόγω των αυστηρών περιορισμών του COVID, παρασύροντας την ανάπτυξη του 2022 σε μία από τις χειρότερες του τελευταίου σχεδόν μισού αιώνα.
Η ανάπτυξη για το 2022 διαμορφώθηκε στο 3,0%, πολύ κάτω από τον επίσημο στόχο του 5,5% περίπου, ενώ σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Γερμανία: Νέα επιβράδυνση του εναρμονισμένου πληθωρισμού στο 9,6% τον Δεκέμβριο 2022

Νέα επιβράδυνση κατέγραψε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2022, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται κατά 9,6% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis, σε σύγκριση με ετήσιο εναρμονισμένο ρυθμό πληθωρισμού 11,3% τον Νοέμβριο και 11,6% τον Οκτώβριο.
Για το σύνολο του 2022, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,7%, ανέφερε η υπηρεσία.
Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στον Δεκέμβριο στο 8,6% κιαι στο 7,9% για το σύνολο του 2022.
«Ο ιστορικά υψηλός ετήσιος πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στις ακραίες αυξήσεις των τιμών των ενεργειακών προϊόντων και των τροφίμων μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε η Dr. Ruth Brand, νέα πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Έκπληξη από Γερμανία - Σε θετικό έδαφος ο ZEW για πρώτη φορά από την εισβολή στην Ουκρανία

Το κλίμα των επενδυτών απέναντι στη γερμανική οικονομία ανέκαμψε απροσδόκητα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον βασικό μηνιαίο δείκτη εμπιστοσύνης, επιστρέφοντας σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ο δείκτης μελλοντικού κλίματος του think tank ZEW για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ανέκαμψε στο 16,9 για τον μήνα, από -23,3 τον Δεκέμβριο.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν τον δείκτη στο -15.
Η ευνοϊκότερη κατάσταση στις αγορές ενέργειας και τα ανώτατα όρια τιμών ενέργειας της γερμανικής κυβέρνησης αποτέλεσαν σημαντικούς παράγοντες για τη βελτίωση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ZEW, καθηγητή Achim Wambach.
Η βελτίωση των συνθηκών εξαγωγών για τη γερμανική οικονομία με την άρση των περιορισμών COVID από την Κίνα οδήγησε σε σημαντική αύξηση των προσδοκιών για τα κέρδη των εξαγωγικών και ενεργοβόρων κλάδων.
Οι προοπτικές για συνεχή μείωση του πληθωρισμού έχουν ενισχύσει τις προσδοκίες για τους τομείς που σχετίζονται με την κατανάλωση, πρόσθεσε ο καθηγητής Wambach.
Η αξιολόγηση των τρεχουσών συνθηκών βελτιώθηκε επίσης, αλλά μόνο ελαφρώς, καθώς αυξήθηκε στο -58,6 από -61,4 ένα μήνα νωρίτερα. 

www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης