Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική αλλαγή – Για πρώτη φορά από το 1960 οι Κινέζοι μειώνονται πληθυσμιακά

Ιστορική αλλαγή – Για πρώτη φορά από το 1960 οι Κινέζοι μειώνονται πληθυσμιακά
Ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε κατά 850.000 ανθρώπους το 2022
Μια ιστορική αλλαγή με ευρύτατες δημογραφικές, οικονομικές, κοινωνικές αλλά και γεωπολιτικές συνέπειες καταγράφηκε το 2022 στην Κίνα, καθώς για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 ο πληθυσμός της Κίνας συρρικνώθηκε κατά περίπου 850.000 ανθρώπους.
Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, το 2022 καταγράφηκαν 9,56 εκατομμύρια γεννήσεις έναντι 10,41 εκατομμυρίων θανάτων.
Η πληθυσμιακή αυτή μείωση δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την επιδημία του κορωνοϊού, αλλά είχε προβλεφθεί από τους ειδικούς, οι οποίοι εκτιμούν ότι η μείωση αυτή θα διαρκέσει για τα επόμενα πολλά χρονιά, αν όχι δεκαετίες.

Η μεγαλύτερη μείωση

Αυτή η μείωση του πληθυσμού είναι η πρώτη από το 1960 - 1961, όταν λιμός που εκδηλώθηκε το 1959 είχε αποτέλεσμα να χαθούν δεκάδες εκατομμύρια ζωές, κάτι που αποδόθηκε κυρίως στα σφάλματα της οικονομικής πολιτικής του «μεγάλου άλματος προς τα εμπρός».
Ως κύριες αιτίες αυτής της πληθυσμιακής συρρίκνωσης προβάλλονται ως επί το πλείστον οι αλλαγές που έχουν επέλθει στην κοινωνία και στην οικονομία της Κίνας.
Για παράδειγμα, πολλά νεαρά ζευγάρια επικαλούνται το αυξημένο κόστος ζωής που τους εμποδίζει να αποκτήσουν παιδιά, πολλές γυναίκες επιλέγουν πλέον την καριέρα και τη σταδιοδρομία τους κάτι που σημαίνει ότι αργούν να κάνουν παιδιά, ενώ είναι χαρακτηριστικό πλέον ολοένα και περισσότεροι νέοι να μην θέλουν να αποκτήσουν παιδιά.

Από την πολιτική του ενός παιδιού… στα πολλά

Ειδικοί εκτιμούν ότι λόγω αυτής της κοινωνικής έντασης, θα ενταθούν οι πιέσεις στους εργαζόμενους τα επόμενα χρόνια, θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα των κινεζικών επιχειρήσεων, θα επηρεαστεί σημαντικά η κινεζική οικονομικά ενώ θα προκληθούν προβλήματα στο σύστημα ασφάλισης και συνταξιοδότησης.
Στο πλαίσιο αυτό, οι κινεζικές αρχές, οι οποίες μέχρι πριν κάποια χρόνια είχαν επιβάλλει στους Κινέζους να αποκτούν μόλις ένα παιδί, τώρα ενθαρρύνουν με μέτρα τα ζευγάρια να αποκτήσουν αρκετά παιδιά.
Παρόλο αυτά οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως η Κίνα ενδέχεται από τα 1,412 δισεκατομμύρια που είναι ο πληθυσμός της σήμερα, να πέσει σε 587 εκατομμύρια κατοίκους έως το 2100.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, η νέα πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο αναμένεται να καταστεί η Ινδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης