Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eurogroup: Σταδιακή άρση των οριζόντιων μέτρων στήριξης για την ενεργειακή κρίση – Tον Μάιο η πρόταση για το ψηφιακό ευρώ

Eurogroup: Σταδιακή άρση των οριζόντιων μέτρων στήριξης για την ενεργειακή κρίση – Tον Μάιο η πρόταση για το ψηφιακό ευρώ
Τέλος στα οριζόντια μέτρα στήριξης...
Σχετικά Άρθρα
Τη σταδιακή άρση των οριζόντιων μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης προανήγγειλαν οι επικεφαλής του Eurogroup, μετά το πέρας της προγραμματισμένης συνεδρίασής του, στις 16 Ιανουαρίου 2023.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Pascal Donohoe, η ευρωπαϊκή οικονομία, παρά τις ζοφερές προοπτικές, αποδείχθηκε ανθεκτική, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.
Ωστόσο, «λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται, και για αυτό πρέπει να προστατευθούν ιδιαίτερα οι ευάλωτοι».
Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των οικονομικών επιτελείων της Ευρωζώνης, προκειμένου να ληφθούν νέες αποφάσεις για το εύρος των νέων μέτρων στήριξης.
«Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ολλανδία και τη Γαλλία για τις ιδέες που πρότειναν.
Ελπίζουμε ότι τον Μάρτιο θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε τις δημοσιονομικές οδηγίες για το 2024» είπε ο κ. Donohoe.
Aπό τη μεριά του, ο αρμόδιος Eυρωπαίος επίτροπος Paolo Gentiloni επεσήμανε υπάρχουν προκλήσεις αλλά υπήρξαν κάποιες ενθαρρυντικές εξελίξεις.
Αναμένεται πιο ισχυρή ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2022, ενώ η τιμή του αερίου υποχωρεί και οι αγορές εργασίας δείχνουν «δύναμη».
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η «κρίση δεν έχει τελειώσει».
«Όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές, συνεχίζουμε να αναμένουμε ένα δύσκολο έτος, καθώς οι επιπτώσεις του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας συνεχίζουν να αντηχούν
στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Τούτου λεχθέντος, υπήρξαν κάποιες ενθαρρυντικές εξελίξεις...
ανάπτυξη το 3ο 3μηνο του 2022 ήταν ελαφρώς ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν.
-Οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου έχουν πέσει κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα.
-Το ποσοστό πληθωρισμού μειώθηκε αισθητά το Δεκέμβριο, με το γενικό πληθωρισμό φαίνεται να έχει κορυφωθεί
-Οι αγορές εργασίας συνεχίζουν να παρουσιάζουν αντοχή.
- Και το οικονομικό κλίμα έχει αρχίσει να ανακάμπτει.
Οι εξελίξεις μπορεί να προαναγγείλουν μια πιο μικρή συρρίκνωση απ' ό,τι αναμενόταν κατά τη στιγμή των φθινοπωρινών προβλέψεών της.
Οι τιμές υποχωρούν και για πολλές χώρες τα μέτρα που έχουν ληφθεί λήγουν το πρώτο τρίμηνο.
Η απόσυρση των μέτρων δεν είναι αυτόματη είναι πολιτικά δύσκολη και γι’ αυτό έχει σημασία ο ρόλος του Eurogroup» κατέληξε ο Gentiloni.
Τέλος, στην ίδια γραμμή, ο επικεφαλής του ESM Gramegna κατέδειξε την αναγκαιότητα τα μέτρα στήριξης στο εξής να είναι στοχευμένα…
Επίσης, όπως είπε, «οι αγορές, εν μέσω νομισματικής σύσφιξης, χρειάζονται διαφάνεια».
Τον Μάιο η νομοθετική πρόταση της Κομισιόν για το ψηφιακό ευρώ

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών βρέθηκε σήμερα και η εργασία που έχει γίνει για το ψηφιακό ευρώ.
«Μετά από 18 μήνες συζητήσεων, αναλύσαμε τη εργασία που έχει γίνει για το πώς θα προχωρήσουμε.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μας ενημέρωσε για την πρόοδο και για τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας για το ψηφιακό ευρώ», εξήγησε ο Pascal Donohoe.
Όπως ανέφερε, η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει μέχρι το Φθινόπωρο αν θα προχωρήσει στη φάση της υλοποίησης ή αν θα αναπτυχθούν και δοκιμαστούν άλλες τεχνικές λύσεις.
«Από την πλευρά της η Κομισιόν σχεδιάζει να παρουσιάσει μια νομοθετική πρόταση για το ψηφιακό ευρώ τον Μάιο αυτού του έτους, στο μεταξύ θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την ΕΚΤ», ανέφερε ο Gentiloni.
Χρ. Σταϊκούρας: «Στο ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει»

«Στο ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup, επισημαίνοντας την ισχυρή ανθεκτικότητα και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής:
«Στο σημερινό πρώτο Eurogroup για το 2023, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών την προηγούμενη χρονιά, αλλά και για τις προκλήσεις της φετινής χρονιάς.
Μεγάλες προκλήσεις, που απορρέουν από τις πολυεπίπεδες κρίσεις και την υψηλή αβεβαιότητα που τη συνοδεύει.
Σ' αυτό το ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει.
Η ελληνική οικονομία έχει καλές επιδόσεις, αποδεικνύεται ότι έχει ισχυρή ανθεκτικότητα και διαθέτει ισχυρές προοπτικές.
Έχουμε πετύχει υψηλό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και εκτιμάται ότι φέτος θα έχουμε τρεις φορές υψηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.
Είχαμε ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών το 2022 και εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων θα είναι ο υψηλότερος μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών μέχρι και το 2024.
Είχαμε σημαντική μείωση της ανεργίας και των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Είχαμε σημαντική δημοσιονομική σταθερότητα και τεράστια μείωση, πρωτόγνωρη σε ευρωπαϊκά επίπεδα του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Τα καταφέραμε. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, με σχέδιο και δημοσιονομική υπευθυνότητα, αλλά κρατώντας, διατηρώντας και ενισχύοντας τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.
Με μειώσεις φόρων, με αυξήσεις μισθών, με στοχευμένα μέτρα για να στηρίξουμε σ΄αυτές τις κρίσεις νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αξιοποιώντας εμπροσθοβαρώς τα ευρωπαϊκά κονδύλια, κυρίως αυτά που απορρέουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Εργαζόμαστε για να πετύχουμε ακόμα υψηλότερη βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή».
Περισσότερα σε λίγο...
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης