Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Κόστος 7% για την παγκόσμια οικονομία θα έχει ο «κατακερματισμός» του διεθνούς εμπορίου

ΔΝΤ: Κόστος 7% για την παγκόσμια οικονομία θα έχει ο «κατακερματισμός» του διεθνούς εμπορίου
Ακόμη χειρότερα αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ, αν υπάρξει και «τεχνολογική αποσύνδεση» μεταξύ μεγάλων περιφερειών οι χώρες ενδέχεται να χάσουν έως και το 12% του ΑΕΠ
Ο κατακερματισμός του παγκόσμιου εμπορίου ενδέχεται να έχει κόστος για την  παγκόσμια οικονομία που θα ανέλθει ως και το 7% του ΑΕΠ, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του.
Το μακροπρόθεσμο κόστος του κατακερματισμού του εμπορίου κυμαίνεται από το 0,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως και το  7%, που αντιπροσωπεύει το ετήσιο ΑΕΠ της Γερμανίας και της Ιαπωνίας μαζί, αναφέρει έκθεση του ΔΝΤ, η οποία σκιαγραφεί έναν «γόρδιο δεσμό προκλήσεων» που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των κρατών.
Αναλογα με τα επιμέρους στοιχεία αυτού του κατακερματισμού, το ΔΝΤ προχωρά και σε ακόμη πιο ζοφερές εκτιμήσεις. 
Για παράδειγμα, το Ταμείο υποστηρίζει ότι αν υπάρξει και «τεχνολογική αποσύνδεση» μεταξύ μεγάλων περιφερειών οι χώρες ενδέχεται να χάσουν έως και το 12% του ΑΕΠ.
Κατά το ΔΝΤ, οι δύο κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στον αυξανόμενο παγκόσμιο κατακερματισμό υπήρξαν η πανδημία Covid-19 και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Και οι δύο αυτές εξελίξεις προκάλεσαν διεθνή διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων και της ενέργειας, ενώ ακολούθως οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία ενέτειναν το πρόβλημα.
«Ο κίνδυνος είναι ότι οι παρεμβάσεις πολιτικής που υιοθετούνται στο όνομα της οικονομικής ή εθνικής ασφάλειας μπορούν να έχουν ακούσιες συνέπειες ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν σκόπιμα για οικονομικά οφέλη σε βάρος άλλων», αναφέρει η έκθεση.
Η έκθεση θεωρεί επίσης ως στοιχεία κατακερματισμού τους περιορισμούς στη διασυνοριακή μετανάστευση, τις μειωμένες ροές κεφαλαίων και τον περιορισμό της διεθνούς συνεργασίας

Ο αναπτυσσόμενος κόσμος θα μείνει πίσω

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι δεν θα υποφέρουν όλες οι χώρες το ίδιο από τις επιπτώσεις του κατακερματισμού.
Οι καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα στις προηγμένες οικονομίες δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση στα φθηνά εισαγόμενα αγαθά, σύμφωνα με την έκθεση, αφήνοντας τις μικρές οικονομίες με ανοιχτές αγορές ιδιαίτερα ευάλωτες.
«Το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας θα υποφέρει λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από το διεθνές εμπόριο», αναφέρει η έκθεση.
Οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες θα πάψουν επίσης να επωφελούνται από τις «διαχύσεις τεχνολογίας» από πιο προηγμένες οικονομίες, οι οποίες στο παρελθόν συνέβαλαν στην τόνωση της ανάπτυξης και του βιοτικού επιπέδου.
«Αντί να αυξήσει τα εισοδήματα του, ο αναπτυσσόμενος κόσμος θα μείνει πίσω», αναφέρει η έκθεση.
Το ΔΝΤ συνιστά τρεις προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού: ενίσχυση του διεθνούς εμπορικού συστήματος, βοήθεια προς τις ευάλωτες χώρες να αντιμετωπίσουν το χρέος και ενίσχυση της δράσης για το κλίμα.
Αυτά τα θέματα είναι πιθανό να απασχολήσουν σε μεγάλο βαθμό και τις συζητήσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, το οποίο φέτος έθεσε στο επίκεντρό του τη «συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης