Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Νταβός δείχνει το μέλλον του κόσμου το 2023 - Θα είμαστε σε... πολυκρίση, ο κατάλογος των κινδύνων

Το Νταβός δείχνει το μέλλον του κόσμου το 2023 - Θα είμαστε σε... πολυκρίση, ο κατάλογος των κινδύνων
Πριν από τη διάσκεψη, το WEF εξέδωσε μια «έκθεση παγκόσμιων κινδύνων» και σε αυτήν την έκθεση δημιούργησαν έναν ολοκαίνουργιο όρο για να περιγράψει το ακραίο χάος που κυριεύει τον κόσμο μας αυτή τη στιγμή…
Αυτή την εβδομάδα, 2.658 από τους «υπεύθυνους λήψης αποφάσεων του κόσμου» θα συγκεντρωθούν στο Νταβός της Ελβετίας για την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Ο επίσημος κατάλογος των συμμετεχόντων φέτος περιλαμβάνει «αρχηγούς κρατών, αξιωματούχους επιχειρήσεων, στελέχη των μέσων ενημέρωσης και ακαδημαϊκούς», ενώ αναμένεται ισχυρή συμμετοχή καθώς επιστρέφει στην παραδοσιακή της μορφή μετά από δύο χρόνια διαταραχών λόγω κορωνοϊού.
Προστατευόμενη από χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιώτες, η ελίτ του κόσμου θα διαμορφώσει την παγκόσμια ατζέντα για την επόμενη χρονιά.
Εκτός από τις ορδές της τακτικής αστυνομίας, ο ελβετικός στρατός θα παρέχει «έως και 5.000 στρατιώτες» για να ενισχύσει την ασφάλεια…

Η νέα κανονικότητα... πολυκρίση (Polycrisis)

Πριν από τη διάσκεψη, το WEF εξέδωσε μια «έκθεση παγκόσμιων κινδύνων» και σε αυτήν την έκθεση δημιούργησαν έναν ολοκαίνουργιο όρο για να περιγράψει το ακραίο χάος που κυριεύει τον κόσμο μας αυτή τη στιγμή…
Η νέα κανονικοτητα λοιπόν είναι η... Πολυκρίση.
Η Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2023 χρησιμοποιεί τον όρο, για να εξηγήσει πώς, «οι παρόντες και οι μελλοντικοί κίνδυνοι μπορούν επίσης να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους για να σχηματίσουν μια «πολυκρίση» – ένα σύμπλεγμα σχετικών παγκόσμιων κινδύνων με σύνθετες επιπτώσεις, έτσι ώστε ο συνολικός αντίκτυπος να υπερβαίνει το άθροισμα κάθε μέρους».
Ο κόσμος πράγματι αντιμετωπίζει «ένα σύμπλεγμα σχετικών παγκόσμιων κινδύνων με σύνθετες επιπτώσεις, έτσι ώστε ο συνολικός αντίκτυπος να υπερβαίνει το άθροισμα κάθε μέρους», και το 2023 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι άλλη μια χρονιά που θα χτυπηθούμε από τη μια κρίση μετά την άλλη.

Συνεργασία

Στόχος του φετινού Φόρουμ είναι η συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο.
Μετά την τριετή απομόνωση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και τις τηλε-συνεδριάσεις οι σύνεδροι επιστρέφουν αναζητώντας λύσεις σε κρίσιμα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που χρήζουν επείγουσας προσοχής.
Ο Klaus Schwab, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Φόρουμ, ανέφερε ότι οι προσωπικές αυτές επαφές θα δημιουργήσουν το αναγκαίο επίπεδο συνεργασίας.
«Μία από τις βασικές αιτίες αυτού του κατακερματισμού είναι στην πραγματικότητα η έλλειψη συνεργασίας.
Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τον κατακερματισμό στην κοινωνία και οδηγεί ακόμη περισσότερο σε βραχυπρόθεσμη και ιδιοτελή χάραξη πολιτικής.
Είναι ένας πραγματικά φαύλος κύκλος», είπε.

Δευτερεύον ζήτημα η κλιματική κρίση

Τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων ήταν η κλιματική κρίση, ωστόσο η Παγκόσμια Έκθεση Κινδύνων που διεξήχθη με τη συμμετοχή 1200 κυβερνήσεως, επιχειρήσεων και κοινωνικών εταίρων, έδειξε πως η προτεραιότητες αυτή τη στιγμή είναι άλλες.
Οι χώρες του κόσμου εστιάζουν πλέον την προσοχή τους στο θέμα της ενέργειας, του πληθωρισμού, των τροφίμων και των κρίσεων που σχετίζονται με την ασφάλεια.
Το γεγονός αυτό όμως, ανησυχεί ιδιαίτερα τους εμπειρογνώμονες, καθώς όλες οι μελέτες αναφέρουν πως ενδεχόμενη αποτυχία του κόσμου να μετριάσει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, η οποία όμως μετά την κρίση του κορωνοϊού και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τα συνεπακόλουθα της, τοποθετείται στις πιο μακροπρόθεσμες απειλές.
Αντικείμενο συζήτησης αναμένεται πως θα είναι και η αυξανόμενη κοινωνική πόλωση εξαιτίας των ανισοτήτων που δημιουργήθηκαν η οποία μετατρέπεται σε πολιτική πόλωση και κατ’ επέκταση απειλεί τις δημοκρατίες. Ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα με το θέμα της μετανάστευσης, των φύλων, των δικαιωμάτων, θρησκευτικών ζητημάτων και άλλων.
Ακόμα ένας αυξανόμενος κίνδυνος είναι η εγκληματικότητα του διαδικτύου και το θέμα της κυβερνοασφάλειας το οποίο απειλείται ιδιαίτερα μετά την αυξανόμενη ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών.

Ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας «βλέπουν» οι οικονομολόγοι

Στην εκτίμηση ότι το 2023 η παγκόσμια οικονομία θα μπει σε έδαφος ύφεσης εξέφρασαν δύο στους τρεις ανώτερους οικονομολόγους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που συμμετείχαν σε έρευνα που διενήργησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).
Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters,  περίπου το 18% των ερωτηθέντων εκτιμά πως μια παγκόσμια ύφεση είναι «εξαιρετικά πιθανή» -ποσοστό υπερδιπλάσιο από ό, τι στην προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2022- ενώ μόλο το ένα τρίτο τη θεωρεί απίθανη.
«Ο τρέχων υψηλός πληθωρισμός, η χαμηλή ανάπτυξη, το υψηλό χρέος και το περιβάλλον υψηλού κατακερματισμού μειώνουν τα κίνητρα για τις επενδύσεις που απαιτούνται για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο για τους πιο ευάλωτους στον κόσμο», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του WEF Saadia Zahidi αναφορικά με τα συμπεράσματα της έρευνας.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, από την έρευνα του WEF διαφάνηκαν μεγάλες περιφερειακές διακυμάνσεις. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό που αναμένει υψηλό πληθωρισμό το 2023 κυμαίνεται από μόλις 5% για την Κίνα έως 57% για την Ευρώπη, όπου ο αντίκτυπος της περυσινής ανόδου των τιμών της ενέργειας εξαπλώθηκε στην ευρύτερη οικονομία.
Η πλειονότητα των οικονομολόγων βλέπει περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες (59% και 55%, αντίστοιχα), με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στις μυλόπετρες της υπερβολικής ή πολύ μικρής σύσφιξης.

Άλλα κύρια ευρήματα της έρευνας ήταν:

– Εννέα στους δέκα ερωτηθέντες αναμένουν ότι τόσο η χαμηλή ζήτηση όσο και το υψηλό κόστος δανεισμού θα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις, με περισσότερο από το 60% να επισημαίνει επίσης υψηλότερο κόστος εισροών
– αυτές οι προκλήσεις αναμένεται να οδηγήσουν τις πολυεθνικές επιχειρήσεις σε στρατηγικές για μείωση του κόστους, με περιορισμό των λειτουργικών δαπανών μέχρι και απολύσεις εργαζομένων
– ωστόσο, οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν αναμένεται να προκαλέσουν σημαντική επιβράδυνση στην επιχειρηματική δραστηριότητα το 2023
– η κρίση κόστους ζωής μπορεί επίσης να πλησιάζει στην κορύφωσή της, με σχεδόν 7 στους 10 ερωτηθέντες (68%) να αναμένουν ότι θα είναι λιγότερο σοβαρή μέχρι το τέλος του 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης