Τελευταία Νέα
Διεθνή

Donohoe (Eurogroup): Ανθεκτική η Ευρωζώνη, πιθανώς θα αποφύγει την ύφεση

Donohoe (Eurogroup): Ανθεκτική η Ευρωζώνη, πιθανώς θα αποφύγει την ύφεση
Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί σε περίπου 6% έως 7% κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους από 8-9% το 2022
Η ευρωζώνη βρίσκεται σε "πολύ ανθεκτική θέση" και είναι πιθανό να αποφύγει την ύφεση με "πολύ χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης" φέτος, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup.
Ο πληθωρισμός μεταξύ των 20 χωρών που μοιράζονται το ίδιο νόμισμα αναμένεται να επιβραδυνθεί σε περίπου 6% έως 7% κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους από 8-9% το 2022, δήλωσε ο Paschal Donohoe σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, εν όψει της συνεδρίασης του άτυπου οργάνου.

Οι οικονομικοί δείκτες αυτή τη στιγμή δείχνουν την ανθεκτικότητα του ευρώ και των οικονομιών που το συναποτελούν", ανέφερε.
"Κλείσαμε το 2022 με δείκτες σχετικούς με την ανάπτυξη και την ανεργία που δείχνουν μεγάλη ανθεκτικότητα, ακόμη και θετικές μεταβολές - και σε κάθε περίπτωση κινούνται σε πολύ ισχυρότερα επίπεδα απ' όσο πιστεύαμε όταν ξέσπασε ο πόλεμος".

Κλειδί ο δημοσιονομικός συντονισμός

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ακόμη ότι ο συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών θα αποτελέσει σημείο - κλειδί στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών των 20 εντός της ημέρας, σημειώνοντας ότι η δημοσιονομική δράση θα πρέπει να στηρίζει τα τωρινά υψηλά επίπεδα απασχόλησης χωρίς να συμβάλλει σε άνοδο του πληθωρισμού.
Για το ζήτημα της επίδρασης της νομοθεσίας που εγκρίθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της πράσινης μετάβασης, ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι η Inflation Reduction Act θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην Ευρώπη και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης "θα εκτελεστούν σωστά και έγκαιρα" μέσα στο 2023.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την αμερικανική νομοθεσία, όπως αυτή έχει πλέον διαμορφωθεί και θα μοιραστεί τα συμπεράσματά της με τους υπουργούς Οικονομικών σύντομα, ανέςφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης