Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Αύξηση επιτοκίου της ΕΚΤ έως το 3,25%... και μετά μείωση - Οι 3 αυξήσεις που θα κρίνουν το μέλλον

Bloomberg: Αύξηση επιτοκίου της ΕΚΤ έως το 3,25%... και μετά μείωση - Οι 3 αυξήσεις που θα κρίνουν το μέλλον
Η έρευνα δείχνει δύο αυξήσεις μισής μονάδας στις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, ακολουθούμενες από μια αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Μάιο ή τον Ιούνιο
Η μάχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον πληθωρισμό μπορεί να τελειώσει μέσα σε μισό χρόνο, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αρχίσουν να αντιστρέφουν τις αυξήσεις των επιτοκίων ήδη από τον Ιούλιο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.
Το επιτόκιο καταθέσεων θα αυξηθεί στο ανώτατο όριο του 3,25% - από το σημερινό επίπεδο του 2% σε τρία βήματα.
Η έρευνα δείχνει δύο αυξήσεις μισής μονάδας στις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, ακολουθούμενες από μια αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Μάιο ή τον Ιούνιο.
Η διάμεση πρόβλεψη των αναλυτών προβλέπει στη συνέχεια μείωση του επιτοκίου στο 3% στις αρχές του τρίτου τριμήνου.

Αλλάζουν οι συνθήκες

Ένα τέτοιο σενάριο θα υποδήλωνε μια δραστική αλλαγή των γεγονότων που η ΕΚΤ δεν έχει προβλέψει.
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της βλέπουν τα επιτόκια να παραμένουν εκεί που είναι μετά την επίτευξη του λεγόμενου τελικού επιτοκίου και κανένας δεν έχει ζητήσει μείωση των επιτοκίων.
Οι επενδυτές βλέπουν το επιτόκιο καταθέσεων να αυξάνεται ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της MLIV Pulse, με περισσότερους από τους μισούς στη δημοσκόπηση να προβλέπουν ότι θα κορυφωθεί στο 3,5% ή και υψηλότερα.
Ενώ η αύξηση των τιμών στην ευρωζώνη μετριάζεται και οι καταναλωτές ανησυχούν λιγότερο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν θέσει ως στόχο τη μείωση του υποκείμενου πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ τον περασμένο μήνα, καθώς το υψηλότερο κόστος ενέργειας και οι μισθοί τροφοδοτούνται με καθυστέρηση.
"Όσο ο πυρήνας του πληθωρισμού δεν κορυφώνεται, η μεταβολή του συνολικού πληθωρισμού δεν θα αλλάξει τον προσδιορισμό μας", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Robert Holzmann.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση εκτιμούν ότι ο βασικός δείκτης τιμών - ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα, την ενέργεια και άλλα ευμετάβλητα στοιχεία - θα κορυφωθεί κατά μέσο όρο στο 5,1% αυτό το τρίμηνο, προτού υποχωρήσει στο 3,5% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023.
Ο συνολικός πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί κατά 3,7% από 8,5% κατά την ίδια περίοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης