Τελευταία Νέα
Διεθνή

Oxfam: Στα χέρια του πλουσιότερου 1% τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πλούτου το 2020 - 2022

Oxfam: Στα χέρια του πλουσιότερου 1% τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πλούτου το 2020 - 2022
Τα τελευταία δύο χρόνια, το πλουσιότερο 1% των ανθρώπων έχει συγκεντρώσει σχεδόν τα δύο τρίτα του συνολικού νέου πλούτου
Τα τελευταία δύο χρόνια, το πλουσιότερο 1% των ανθρώπων έχει συγκεντρώσει σχεδόν τα δύο τρίτα του συνολικού νέου πλούτου που δημιουργήθηκε σε όλο τον κόσμο, αναφέρει νέα έκθεση της Oxfam.
Συνολικά 42 τρισεκατομμύρια δολάρια σε νέο πλούτο έχουν δημιουργηθεί από το 2020, με τα 26 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή το 63%, από αυτά να έχουν συσσωρευτεί από το κορυφαίο 1% των υπερπλούσιων, σύμφωνα με την έκθεση.
Το υπόλοιπο 99% του παγκόσμιου πληθυσμού συγκέντρωσε μόλις 16 τρισεκατομμύρια δολάρια νέου πλούτου, αναφέρει η παγκόσμια φιλανθρωπική οργάνωση για τη φτώχεια.
"Ένας δισεκατομμυριούχος κέρδισε περίπου 1,7 εκατομμύρια δολάρια για κάθε 1 δολάριο νέου παγκόσμιου πλούτου που κέρδισε ένα άτομο στο κατώτερο 90%", αναφέρεται στην έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε καθώς ξεκινά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Υποδηλώνει ότι ο ρυθμός με τον οποίο δημιουργείται ο πλούτος έχει επιταχυνθεί, καθώς το πλουσιότερο 1% του κόσμου συγκέντρωσε περίπου το ήμισυ του συνολικού νέου πλούτου τα τελευταία 10 χρόνια.
Η έκθεση της Oxfam ανέλυσε στοιχεία για τη δημιουργία παγκόσμιου πλούτου από την Credit Suisse, καθώς και στοιχεία από τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes και τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes Real-Time για να αξιολογήσει τις αλλαγές στον πλούτο των υπερπλούσιων.

Να αυξηθούν οι φόροι για τους υπερπλούσιους

Η έρευνα αντιπαραβάλλει αυτή τη δημιουργία πλούτου με τις εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία δήλωσε τον Οκτώβριο του 2022 ότι πιθανότατα δεν θα επιτύχει τον στόχο της για τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας έως το 2030, καθώς η πανδημία Covid-19 επιβράδυνε τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φτώχειας.
Η Gabriela Bucher, εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam International, ζήτησε να αυξηθούν οι φόροι για τους υπερπλούσιους, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί "στρατηγική προϋπόθεση για τη μείωση της ανισότητας και την αναζωογόνηση της δημοκρατίας".
Στο δελτίο τύπου της έκθεσης, η ίδια δήλωσε επίσης ότι οι αλλαγές στις φορολογικές πολιτικές θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων κρίσεων σε όλο τον κόσμο.
"Η φορολόγηση των υπερπλουσίων και των μεγάλων επιχειρήσεων είναι η πόρτα εξόδου από τις σημερινές επικαλυπτόμενες κρίσεις.
Ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε τον βολικό μύθο ότι οι μειώσεις φόρων για τους πλουσιότερους έχουν ως αποτέλεσμα ο πλούτος τους να "διαχέεται" με κάποιο τρόπο σε όλους τους άλλους", δήλωσε ο Bucher.
Οι συμπίπτουσες κρίσεις σε όλο τον κόσμο που τροφοδοτούν η μία την άλλη και προκαλούν μεγαλύτερες αντιξοότητες μαζί απ' ό,τι θα προκαλούσαν ξεχωριστά, αναφέρονται επίσης ως "πολυκρίσεις".
Τις τελευταίες εβδομάδες, ερευνητές, οικονομολόγοι και πολιτικοί πρότειναν ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει σήμερα μια τέτοια κρίση, καθώς συγκρούονται πιέσεις από την κρίση του κόστους ζωής, την κλιματική αλλαγή και άλλες πιέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης