Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ στις επόμενες συνεδριάσεις προαναγγέλλει ο Olli Rehn

Σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ στις επόμενες συνεδριάσεις προαναγγέλλει ο Olli Rehn
Φρένο στις προσδοκίες για μείωση του ρυθμού των αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ
Σχετικά Άρθρα
Σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προαναγγέλλει ο Olli Rehn, βάζοντας φρένο στις προσδοκίες για μείωση του ρυθμού των αυξήσεων.
'Οπως εξήγησε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, σε σχετικό άρθρο, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε πριν από ένα μήνα, τον Δεκέμβριο του 2022, να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια πολιτικής της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης.
Έτσι, το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων αυξήθηκε συνολικά από το -0,5% στο σημερινό επίπεδο του 2%.
«Τα επιτόκια πολιτικής θα πρέπει ακόμη να αυξηθούν σημαντικά για να φθάσουν σε επίπεδα επαρκώς περιοριστικά ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.
Ως εκ τούτου, θα διατηρήσουμε την πορεία μας.
Αυτό σημαίνει σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις - ανά συνεδρίαση ανάλογα με τα εισερχόμενα στοιχεία και τις αλλαγές στις προοπτικές», σημείωσε.

Αβεβαιότητα

Η αύξηση των επιτοκίων  θα μειώσει, με την πάροδο του χρόνου, τον πληθωρισμό μέσω της εξασθένησης της ζήτησης και, το σημαντικότερο, θα προφυλάξει επίσης από τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, εκτίμησε ο Olli Rehn.
«Όμως, το εγγύς μέλλον καλύπτεται από αβεβαιότητα και πρέπει να είμαστε ανοιχτόμυαλοι για να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας, αν χρειαστεί.
Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι όταν οι παράγοντες της προσφοράς περιορίζουν την οικονομία, η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών και του κόστους, γεγονός που καθιστά τη δουλειά μας πιο απαιτητική», τόνισε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης