Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα MLIV Pulse: Η ΕΚΤ κάνει ένα μεγάλο λάθος - Θα της στοιχίσει, στο επίκεντρο τα ιταλικά ομόλογα

Έρευνα MLIV Pulse: Η ΕΚΤ κάνει ένα μεγάλο λάθος - Θα της στοιχίσει, στο επίκεντρο τα ιταλικά ομόλογα
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ "φαίνεται πιο κοντά στο τέλος του κύκλου από ό,τι η ΕΚΤ" και υπάρχει επίσης "μεγαλύτερη αβεβαιότητα" σχετικά με το πού θα κορυφωθούν τα επιτόκια της ζώνης του ευρώ
Η μάχη για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη θα τραβήξει τόσο πολύ που θα επηρεάσει την ελκυστικότητα των ομολόγων της περιοχής φέτος.
Αυτό δείχνει έρευνα μεταξύ των επενδυτών της MLIV Pulse, κατά την οποία, περισσότερο από το ένα τρίτο των 201 επενδυτών που συμμετείχαν αναμένει ότι το επιτόκιο καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ξεπεράσει το 3,5% μετά από άλλες 1,5 ποσοστιαίες μονάδες αυξήσεων.
Ένα επιπλέον 15% το βλέπει να οδεύει προς το 4% ή υψηλότερα, το οποίο θα αποτελούσε επίπεδο ρεκόρ.
Αυτό εξηγεί την ισχυρή πεποίθηση των ερωτηθέντων ότι τα ομόλογα της ζώνης του ευρώ θα υποαποδώσουν των αμερικανικών ομολόγων φέτος.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ "φαίνεται πιο κοντά στο τέλος του κύκλου από ό,τι η ΕΚΤ" και υπάρχει επίσης "μεγαλύτερη αβεβαιότητα" σχετικά με το πού θα κορυφωθούν τα επιτόκια της ζώνης του ευρώ, δήλωσε ο Rohan Khanna, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της UBS.
Με πιθανές περικοπές της Fed αργότερα φέτος και ένα κύμα προσφοράς από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η υπεραπόδοση των κρατικών ομολόγων έναντι των bunds είναι μία από τις κορυφαίες συναλλαγές του.
Τα στοιχήματα της αγοράς για το ανώτατο επιτόκιο της ΕΚΤ έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες, πέφτοντας κάτω από το 3,5% για τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα swaps που συνδέονται με τις συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας.
Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα βλέπουν ότι το επιτόκιο δεν θα κορυφωθεί πριν από το τρίτο τρίμηνο ή αργότερα.

Ο ρόλος των αξιωματούχων

Δεν έλειψαν όμως και οι προειδοποιήσεις για τους επενδυτές από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής: Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Olli Rehn και Pablo Hernandez de Cos είναι οι τελευταίοι που δήλωσαν ότι υπάρχουν ακόμη "σημαντικές" αυξήσεις των επιτοκίων μπροστά μας.
Στο επίκεντρο των ανησυχιών τους βρίσκεται το βασικό μέτρο του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, το οποίο αφαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια.
Ανέβηκε σε υψηλό ρεκόρ 5,2% τον Δεκέμβριο, ακόμη και όταν ο γενικός δείκτης μειώθηκε στο 9,2%.
Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, η επιβράδυνση του πληθωρισμού τροφοδοτεί τις προσδοκίες ότι η Fed πρόκειται να περιορίσει τον επιθετικό κύκλο αυξήσεων.
Οι αγορές κλίνουν τώρα προς μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο, η οποία θα είναι η μικρότερη εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.
Η Jupiter Asset Management βλέπει τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων να κατρακυλούν έως και το 2%, σε σύγκριση με περίπου 3,40% τώρα, καθώς η παγκόσμια ύφεση ωθεί τους επενδυτές προς τα περιουσιακά στοιχεία-καταφύγια.

Κίνδυνος έκρηξης

Η προσδοκία περαιτέρω σημαντικής σύσφιξης της ΕΚΤ βοηθά στην εξήγηση μιας άλλης απάντησης στην έρευνα της MLIV: περίπου το 72% των επενδυτών θεωρεί πολύ πιθανό ή κάπως πιθανό ότι η κεντρική τράπεζα να χρησιμοποιήσει το μέσο προστασίας της μετάδοσης, ένα εργαλείο αγοράς ομολόγων για τον μετριασμό της χρηματοπιστωτικής πίεσης.
Σε αντίθεση με τα σχόλια των αξιωματούχων της ΕΚΤ, οι οποίοι δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι ο TPI δεν θα χρησιμοποιηθεί και ότι η ύπαρξή του και μόνο θα είναι αρκετή για να αποτρέψει τις αδικαιολόγητες πωλήσεις στα πιο επικίνδυνα κρατικά ομόλογα της περιοχής.
"Νομίζω ότι υπάρχει μια υπαρκτή πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί το TPI, αν σκεφτείτε την αύξηση των επιτοκίων και τη μαζική προσφορά που έρχεται", δήλωσε ο Greg Peters, συν-επικεφαλής επενδύσεων στην PGIM Fixed Income.
"Δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να εκραγούν τα ιταλικά spreads".
Μια συνεχιζόμενη επιθετική στάση της ΕΚΤ θα μπορούσε να εκτροχιάσει τα κέρδη του γερμανικού χρέους μέχρι στιγμής φέτος και να ανεβάσει τις αποδόσεις των 10ετών κοντά στο 3% αυτό το τρίμηνο, από περίπου 2,2% σήμερα, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Societe Generale.
Ως αποτέλεσμα, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων προτιμούν τα κρατικά ομόλογα έναντι των ομολόγων της ευρωζώνης φέτος.
Ενώ ο πληθωρισμός της Ευρώπης μπορεί να είναι επίμονος, τουλάχιστον βρίσκεται σε καθοδική πορεία.
Ο ήπιος καιρός οδήγησε την τιμή του φυσικού αερίου να πέσει κατακόρυφα, καθώς η κατανάλωση καυσίμων μειώνεται, και τα αποθέματα είναι πιο γεμάτα από ό,τι συνήθως για αυτή την εποχή του έτους.
Αυτό οδηγεί πάνω από το 60% των συμμετεχόντων στην έρευνα της MLIV να πιστεύουν ότι μια ενεργειακή κρίση μπορεί πλέον να αποφευχθεί στην Ευρώπη το 2023.
Οι οικονομικές προοπτικές έχουν ανακάμψει τόσο πολύ που οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs δεν προβλέπουν πλέον ύφεση στην ευρωζώνη για το 2023.
Αναμένουν τώρα ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 0,6% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για συρρίκνωση 0,1%.

Ο παράγοντας... Κίνα

Επιπλέον, η στροφή της Κίνας μακριά από την πολιτική του "Zero Covid" αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου για ευρωπαϊκά προϊόντα.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες στην έρευνα θεωρούν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές πολυτελείας και άλλες καταναλωτικές μετοχές διακριτικής ευχέρειας είναι οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι, ακολουθούμενες από τα ταξίδια και τον τουρισμό.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές το τέταρτο τρίμηνο είχαν την καλύτερη πορεία όλων των εποχών σε σχέση με τις αντίστοιχες αμερικανικές σε όρους δολαρίου- αυτή η αξιοσημείωτη υπεραπόδοση συνεχίζεται και το 2023.
Οι σχετικά φθηνές αποτιμήσεις βοήθησαν.
Ο δείκτης Stoxx Europe 600 διαπραγματεύεται σε 12μηνη προθεσμιακή σχέση τιμής προς κέρδη πάνω από 12 φορές, σε σύγκριση με τον S&P 500 που είναι περίπου 17 φορές.
Το ασφάλιστρο των αμερικανικών μετοχών είναι ιστορικά ακριβό.
Η επαναλειτουργία της Κίνας αποτελεί επίσης θετικό παράγοντα.
Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην έρευνα δήλωσαν ότι η πολυτέλεια και άλλοι τομείς διακριτικής ευχέρειας θα επωφεληθούν περισσότερο από την επαναλειτουργία της Κίνας, ενώ ένα άλλο 23% δήλωσε ότι ο τουρισμός και τα ταξίδια.
Η Ευρώπη φιλοξενεί ορισμένα μεγαθήρια πολυτελείας, όπως η LVMH και η ιδιοκτήτρια της Gucci, Kering SA.
Ο δείκτης MSCI Europe Textiles Apparel & Luxury Goods Index έχει κερδίσει δύο φορές περισσότερο από τον Stoxx 600 μέχρι στιγμής φέτος.
Τα επίπεδα τιμών των μετοχών πολυτελείας διαπραγματεύονται πάνω από τους στόχους των αναλυτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης