Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ – Στο όριο πιστωτικού επεισοδίου: Μόνο με περικοπές δαπανών οι Ρεπουμπλικανοί θα δεχτούν την αύξηση του ορίου στο χρέος

ΗΠΑ – Στο όριο πιστωτικού επεισοδίου: Μόνο με περικοπές δαπανών οι Ρεπουμπλικανοί θα δεχτούν την αύξηση του ορίου στο χρέος
Ανάλογη αντιπαράθεση στο Κογκρέσο  το 2011 είχε προκαλέσει την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του αμερικανικού δημοσίου
Σχετικά Άρθρα
Ενώπιον του κινδύνου να προκληθεί πιστωτικό επεισόδιο βρίσκονται οι ΗΠΑ καθώς ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy δήλωσε την Κυριακή 15 Ιανουαρίου ότι πιστεύει ότι οι Δημοκρατικοί θα συμφωνήσουν να περιορίσουν τις κρατικές δαπάνες ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία και επιθυμεί να συζητήσει την ιδέα αυτή με τον πρόεδρο Biden.
Οι Ρεπουμπλικάνοι που τώρα ελέγχουν τη Βουλή έχουν απειλήσει να χρησιμοποιήσουν το ανώτατο όριο του χρέους ως μοχλό για να πετύχουν περικοπές δαπανών από τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι ελέγχουν τη Γερουσία των ΗΠΑ.
Αυτό έχει εγείρει ανησυχίες στην Ουάσιγκτον και στη Wall Street για μια μάχη εκ του συστάδην που θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον εξίσου επιζήμια με την παρατεταμένη μάχη του 2011, η οποία προκάλεσε μια σύντομη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ και χρόνια περικοπών δημόσιων και αμυντικών δαπανών.
«Θέλω να μιλήσω μαζί του τώρα, για να μην υπάρχει πρόβλημα», είπε ο Kevin McCarthy σε συνέντευξή του στο Fox News, αναφερόμενος στον Biden.

Δυνατός ο συμβιβασμός

«Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζει ότι υπάρχουν μέρη στον προϋπολογισμό που μπορούμε να αλλάξουμε και που φέρνουν την Αμερική σε μια τροχιά που σώζουμε αυτούς του πόρους αντί να την οδηγήσουμε σε χρεοκοπία με ανεξέλεγτες δαπάνες».
Ο Kevin McCarthy επεσήμανε τη συμφωνία της εποχής Trump το 2019 για αναστολή του ορίου χρέους στον δανεισμό του Υπουργείου Οικονομικών μέχρι μεταγενέστερη ημερομηνία ως απόδειξη ότι ένας τέτοιος συμβιβασμός είναι δυνατός.
«Πιστεύω ότι μπορούμε να καθίσουμε με οποιονδήποτε θέλει να συνεργαστεί.
Πιστεύω ότι αυτός ο πρόεδρος θα μπορούσε να είναι αυτό το πρόσωπο», σημείωσε.

Θα είμαστε σοβαροί…

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων James Comer δήλωσε την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023  ότι ελπίζει να αποφευχθεί η χρεοκοπία, αλλά απέδωσε την ευθύνη στους Δημοκρατικούς να συμφωνήσουν σε περικοπές δαπανών.
«Οι Ρεπουμπλικάνοι εξελέγησαν με συγκεκριμένη εντολή από τον αμερικανικό λαό στις ενδιάμεσες εκλογές.
Κάναμε προεκλογική εκστρατεία για το γεγονός ότι θα είμαστε σοβαροί όσον αφορά τις περικοπές δαπανών», είπε ο Comer σε μια συνέντευξη στο CNN.
«Έτσι η Γερουσία θα πρέπει να αναγνωρίσει το γεγονός ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε μέχρι να δούμε ουσιαστική μεταρρύθμιση όσον αφορά τις δαπάνες».

Στις 19 Ιανουαρίου

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen δήλωσε την Παρασκευή 13 Ianoyar;ioy 2023 ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιθανότατα θα ξεπεράσουν το νόμιμο όριο χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις 19 Ιανουαρίου, αναγκάζοντας το Υπουργείο Οικονομικών να ξεκινήσει έκτακτα μέτρα διαχείρισης της ρευστότητας που πιθανόν να αποτρέψουν τη χρεοκοπία μέχρι τις αρχές Ιουνίου.
Το Κογκρέσο υιοθέτησε το ανώτατο όριο χρέους το 1917 για να δώσει στην κυβέρνηση μεγαλύτερη ευελιξία δανεισμού και θα  πρέπει να εγκρίνει κάθε αύξηση για να διασφαλίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους  και αποφεύγουν μια καταστροφική χρεοκοπία.
Treasury's Janet Yellen Says US to Take Extraordinary Steps to Avert a  Default - Bloomberg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης