Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί έχουν εξαφανιστεί τα κατασχεμένα ρωσικά assets; - Παράνομη και παράλογη η χρήση τους για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Γιατί έχουν εξαφανιστεί τα κατασχεμένα ρωσικά assets;  - Παράνομη και παράλογη η χρήση τους για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Σιγήν ισχύος τηρεί αυτή τη στιγμή η Δύση για την τύχη των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων - Γιατί θα υπάρξουν νομικές εμπλοκές για τη χρήση τους στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα
Οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν επιβάλει διαδοχικά κύματα κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Συμπεριλαμβανομένων των «παγωμένων» συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας τα κατασχεθέντα ρωσικά assets υπολογίζονται συνολικά στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η περαιτέρω μοίρα αυτών των κεφαλαίων είναι ακόμη.... άγνωστη και εκεί ξεκινούν τα μυστήρια, σύμφωνα ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην κινεζική διαδικτυακή πλατφόρμα Sohu αλλά και πολλούς διεθνείς οικονομικούς αναλυτές.
Σημειώνεται ότι οι ηγέτες των δυτικών κρατών έχουν επανειλημμένα δηλώσει την επιθυμία τους να μεταφέρουν αυτά τα κεφάλαια στο Κίεβο καθώς θα χρειαστούν - όπως επισημαίνεται  από πολλές πηγές -  πακτωλοί.. δισεκατομμυρίων για την ανοικοδόμηση.
Στην Ουκρανία, αυτή η ιδέα υποστηρίζεται με ενθουσιασμό.
Ωστόσο, άρχισαν να συμβαίνουν πολύ παράδοξα γεγονότα το τελευταίο διάστημα...

Ο Zelensky... ανυπομονεί!

Έχουν περάσει πολλοί μήνες από το πάγωμα των ρωσικών λογαριασμών, αλλά από τότε η κατάσταση δεν έχει αλλάξει δραματικά ενώ τα ρωσικά κεφάλαια εν γένει .. αγνοούνται...
Δισεκατομμύρια δολάρια των πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας βρίσκονται ακόμη στη Δύση.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky αρχίζει να χάνει την υπομονή του καθώς η Ουκρανία δεν φαίνεται να έχει λάβει ακόμη μέρος από αυτά τα ποσά ενώ η ύψους δισεκατομμυρίων βοήθεια επιβαρύνει τους προυπολογισμούς αλλά και την ευημερία των δυτικών συμμάχων.
Υπενθυμίζει τακτικά στους εταίρους του στη Δύση ότι υποσχέθηκαν να μεταφέρουν παγωμένα κεφάλαια στην Ουκρανία, αλλά η αντίδραση της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών στα αιτήματά του είναι αδιαφορη,.
Η Δύση δεν φαίνεται να θέλει να αποχωριστεί τα δισεκατομμύρια δολάρια από τις παράνομες κατασχέσεις – και αυτό θα το εξηγήσουμε παρακάτω.
Η Δύση δεν σκοπεύει να τα επιστρέψει στη Ρωσία, αλλά ούτε η Ουκρανία θα τα πάρει.

Απρόβλεπτες νομικές συνέπειες

Να σημειωθεί ότι στη Δύση, μάλιστα, όλα ακόμη κινούνται σε.. θεωρητικό επίπεδο για το ενδεχόμενο μεταφοράς ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία.
Παράλληλα, από πολλές πλευρές αναδεικνύονται πιθανές απρόβλεπτες νομικές συνέπειες όσον αφορά τέτοιου είδους εγχειρήματα που καταστρατηγούν τη διεθνή νομιμότητα.
Επι παραδείγματι και οι εσθονικές αρχές ανακοίνωσαν πρόσφατα την πρόθεσή τους να αναπτύξουν μηχανισμό για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων .
Στη χώρα αυτή, σχεδόν 20 εκατομμύρια ευρώ, που ανήκουν σε Ρώσους πολίτες, υπάρχουν σε «παγωμένους» λογαριασμούς.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Christian Wiegand, δήλωσε ότι η εισαγωγή της ποινικής ευθύνης στην ΕΕ για καταστρατήγηση των κυρώσεων θα επιταχύνει τη διαδικασία δήμευσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων (αν και, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, πρόκειται για κλοπή στην οποία θα επιχιερήσουν να θέσουν μανδύα νομιμότητας).
EU's frozen Russian assets plan is best put on ice | Reuters
Ποινική ευθύνη για την επιβολή των κυρώσεων

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η καθιέρωση ποινικής ευθύνης για καταστρατήγηση κυρώσεων θα βοηθήσει στη δήμευση περιουσιακών στοιχείων που προσπαθούν να φυγαδευτούν».
«Αυτό είναι μέρος των προσπαθειών μας να κατευθύνουμε τέτοια κονδύλια για την αποκατάσταση της Ουκρανίας… Φυσικά, θα είναι καλό εάν τα κράτη μέλη της ΕΕ λάβουν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση», δεν ξέχασε ο Christian Wiegand να επαινέσει την πρωτοβουλία της Εσθονίας.
Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, έχουν δεσμευθεί να παρουσιάσουν μια συμφωνία της ΕΕ = για τον τρόπο διάθεσης των «παγωμένων» αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας και των περιουσιακών στοιχείων ιδιωτών.
Εκτός από τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δέσμευσε επίσης περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 19 δισ. ευρώ που ανήκουν σε Ρώσους επιχειρηματίες.

Λάνθασμένη προσέγγιση για.. όλους τους λόγους

Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο για να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ από «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να συμβάλει χρηματοδοτικά στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Είναι μια λανθασμένη προσέγγιση, για νομικούς, οικονομικούς και πολιτικούς λόγους, επισημαίνεται στην ανάλυση.
Η Ευρώπη καταβάλλει το οικονομικό τίμημα του πολέμου υπό τη μορφή υψηλότερου πληθωρισμού και μεγάλης ενεργειακής κρίσης.
Αποστέλλει, επίσης, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Οι κυβερνήσεις είναι επιφυλακτικές, σκεπτόμενες και την κόπωση των φορολογουμένων να χρηματοδοτούν έναν.. ακατανόητο πόλεμο, η οποία θα μπορούσε να μετατραπεί σε έντονη διαμαρτυρία και άρνηση της συμπόρευσης με την δυτική συμμαχία, αφ’ ης στιγμής αρχίσουν να πληρώνουν τον (εξαιρετικά μεγάλο) λογαριασμό για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ο νομικός χειρισμός

Η Ε.Ε. εξετάζει τον νομικό χειρισμό όσον αφορά δύο κατηγορίες κεφαλαίων: Πρώτον, 19 δισ. ευρώ, χρήματα Ρώσων ολιγαρχών, επί των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις.
Δεύτερον, τα 165 δισ. ευρώ σε «παγωμένα» συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ρωσίας, τα οποία υπολογίζεται ότι βρίσκονται στις κεντρικές τράπεζες κρατών - μελών της Ευρωζώνης.

Σαθρό νομικό έδαφος - Θα υπάρξει εμπλοκή

Το νομικό έδαφος είναι σαθρό, επισημαίνεται απο όλες τις πλευρές.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να αγνοήσουν τις διμερείς συνθήκες που προστατεύουν άτομα και επιχειρήσεις από την απαλλοτρίωση.
Επιπλέον, ορισμένοι Ρώσοι ολιγάρχες, που υπόκεινται σε κυρώσεις, ενδέχεται να έχουν ήδη μεταφέρει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία σε καταπιστεύματα ελεγχόμενα από την οικογένειά τους, προτού επέλθουν οι κυρώσεις.
Αλλα προβλήματα θα ήταν πιο δύσκολο να ξεπεραστούν.
Ειδικότερα, τα μέρη που αδικήθηκαν από το ρωσικό κράτος (επενδυτές/πιστωτικά ιδρύματα) θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τις ζημίες τους, προβάλλοντας αξιώσεις έναντι των περιουσιακών στοιχείων.
Οσο για τις οικονομικές απολαβές, αυτές θα ήταν οριακές.
Η πρόταση είναι να χρησιμοποιηθούν μόνον οι οικονομικές αποδόσεις από τα περιουσιακά στοιχεία για την πληρωμή της Ουκρανίας.
Germany Open to Seizing Russian Assets to Help Ukraine Rebuild - BNN  Bloomberg
Δεν φτάνουν τα χρήματα...

Ου συντάκτες της ανάλυσης θεωρούν ανόητο οικονομικά το εν λόγω εγχείρημα: Αν υποτεθεί, ότι όλα τα υπό εξέταση περιουσιακά στοιχεία κατασχέθηκαν και επενδύθηκαν με ασφάλεια σε 10ετή γερμανικά κρατικά ομόλογα.
Οι αποδόσεις θα ανέρχονται σε λίγο περισσότερα από 4 δισ. ευρώ ετησίως – λιγότερο από τις μηνιαίες τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της ουκρανικής κυβέρνησης.
Αυτό θα πρέπει να συγκριθεί με το τεράστιο ποσό των...750 δισ. ευρώ και πλέον που θα χρειαστεί η Ουκρανία όταν έρθει η ώρα για την ανοικοδόμησή της.
Η εφαρμογή της ιδέας, επιπλέον, θα απαιτούσε από την Ευρώπη να παραβιάσει ορισμένες θεμελιώδεις αρχές του νομικού της συστήματος, όπως ο σεβασμός των συνθηκών, η προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και η μη αναδρομική ισχύς των νόμων και των κανονισμών.
In search of Russia's foreign assets | CEPR
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης