Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσικό σφυροκόπημα με 80 και πλέον πυραύλους στην Ουκρανία – Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο, αιφνιδιάστηκε πλήρως η αεράμυνα

Ρωσικό σφυροκόπημα με 80 και πλέον πυραύλους στην Ουκρανία –  Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο, αιφνιδιάστηκε πλήρως η αεράμυνα
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ρωσικού Υποργείου Άμυνας οι εκτοξεύσεις έγιναν από εδάφους, θαλάσσης και αέρος
Σχετικά Άρθρα
(upd 3) Μαζική πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία εξαπέλυσε το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023 η Ρωσία, αιφνιδιάζοντας απόλυτα την ουκρανική αεράμυνα, όπως ανακοινώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σύμφωνα με  το πρακτορείο RIa Novisti .
Η ρωσική αεροπορία πολλές φορές παραπληροφόρησε τον εχθρό για την εκτόξευση πυραύλων.
Αυτό βοήθησε να ληφθούν πληροφορίες για τα συστήματα αεράμυνας (αεράμυνα) των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και να χαλαρώσει το επίπεδο ετοιμότητας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκτοξεύσεις ήταν από ξηρά, θάλασσα και αέρα.
Καταγράφηκαν πτήσεις κυρίως στα δυτικά της Ουκρανίας.
Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 80 πύραυλοι έπληξαν την Ουκρανία, με το καθεστώς του Κιέβου να μένει εκ νέου έκθετο, καθώς με τη Δύση το τελευταίο διάστημα ισχυριζόταν πως τελειώνουν τα πυραυλικά αποθέματα της Ρωσίας.

Πλήγμα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου

Στο Κίεβο, μετά την ανακοίνωση της τρίτης αεροπορικής επιδρομής της ημέρας, στήλη καπνού υψώθηκε στην περιοχή του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού.
Πληθαίνουν επίσης οι αναφορές για black out στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Μετά την έκρηξη, στήλη καπνού καταγράφηκε και στο Dnipro.
Στο Kharkiv, το μετρό σταμάτησε να λειτουργεί όπως και η ηλεκτροδότηση στα περισσότερα σημεία της πόλης.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και συγκεκριμένα του τμήματος της αεράμυνας, Yui Ignat, τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από πύραυλους Iskander ή ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους, καθώς η Ρωσία είναι σε θέση να τους αγοράσει.
Να προσθέσουμε ότι το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν έχει ακόμη σχολιάσει επίσημα τα εν λόγω πλήγματα.

Ομάδα Wagner: Η λαβίδα... και η κατάληψη της πόλης Soledar 

Ο επικεφαλής της ομάδας Wagner, Yevgeny Prigozhin, αναφέρθηκε στην τακτική της κατάληψης του Soledar και περιέγραψε την επίθεση που διεξήχθη σε τέσσερα στάδια και αφορούσε την κατάληψη της πόλης ανά διαμέρισμα (κυριολεκτικά ανά.. οικοδομικό τερτάγοωνο).
Σε βίντεο το οποίο δημοσιεύτηκε στο κοινωνικό δίκτυο το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023.
Η κατάληψη του Soledar έγινε σε δύο εβδομάδες.
bataille-de-soledar-le-verdun-ukrainien-1-bf17f5-01x.jpeg
Το Soledar δημιουργήθηκαν «λαβίδες» από διαφορετικές μονάδες για την περικύκλωση των αντιπάλων στρατευμάτων και η πόλη χωρίστηκε σε μέρη.
Οι εχθρικές μονάδες βρέθηκαν ενώπιον συντονισμένων πυρών, όσοι αρνήθηκαν να παραδοθούν εξουδετερώθηκαν.
Όλα τα σώματα του ουκρανικού στρατού θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους», είπε ο Prigozhin.
Το Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε ότι οι επιθετικές ενέργειες, οι οποίες κατέληξαν στην ήττα των ουκρανικών στρατευμάτων και στην κατάληψη της πόλης Soledar, πραγματοποιήθηκαν από μια ετερογενή ομάδα ρωσικών δυνάμεων σε μια επίθεση που διεξήθη σύμφωνα με σε ένα ενιαίο σχέδιο που πρέβλεπε τη διεξαγωγή επίθεσης από πολλαπλά κέντρα.
Το υπουργείο επισήμανε επίσης ότι το έργο της άμεσης εκκαθαρισης της πόλης του Soledar από εχθρικά στρατεύματα αναλήφθηκε με επιτυχία από τις ενέργειες των επιθετικών αεροσκαφών της ομάδας Wagner.
Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το απόγευμα του Σαββάτου (14/1/2023), το Κίεβο σύμφωνα με το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Strana.
Επιπλέον, ο Alexey Kuleba, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, δήλωσε ότι τα όπλα αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν στην περιοχή.
«Στην περιοχή του Κιέβου η αεράμυνα λειτουργεί», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.
Οι προειδοποιήσεις αεροπορικών επιδρομών ήχησαν σε όλη τη χώρα.

Καταστράφηκε αποθήκη πυρομαχικών στην Οδυσσό

Στην Οδησσό, ως αποτέλεσμα πυραυλικού πλήγματος, καταστράφηκε αποθήκη πυρομαχικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU). Αυτό αναφέρουν ουκρανικές πηγές.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 14 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε αεροπορικός συναγερμός σε όλη την Ουκρανία.
Υπήρχαν πληροφορίες για εκρήξεις στο Κίεβο, στο Kharkiv, στο Dnipro, στο Mykolaiv, στο Zhitomir, στο Ivano-Frankivsk , στο Lviv και σε άλλες περιοχές.
Ο Aleksey Arestovich, σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Zelensky , έχει ήδη χαρακτηρίσει τη σημερινή απεργία «ευρείας κλίμακας» και προέτρεψε σε ετοιμότητα για σφοδρότερη αεροπορική επιδρομή.

Ουκρανία: 10 τραυματίες στο Dnipro

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, τραυματίστηκαν από ρωσική επιδρομή στις 14/1/2023 σε μια πολυκατοικία στην πόλη Dnipro, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης.
Ο Kyrillo Tymoshenko , αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου δήλωσε ότι 15 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής από τα ερείπια.
Ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που δείχνει μια εννιαόροφη πολυκατοικία, μέρος της οποίας έχει καταρρεύσει.
 Guerre en Ukraine : de nouvelles explosions à Kiev, des infrastructures  vitales bombardées - ladepeche.fr

Guerre en Ukraine: nouvelles explosions à Kiev, des infrastructures clés  prises pour cible - Le Soir
Στο επίκεντρο το Soledar

Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Mykolaiv , Vitalii Kim , δήλωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι έχουν ήδη εντοπιστεί να πετούν στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας και ότι τα συστήματα αεράμυνας είναι σε λειτουργία.
Την ίδια ώρα, η μικρή πόλη Soledar στην ανατολική Ουκρανία, επίκεντρο μιας σφοδρής μάχης μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων, την οποία η Μόσχα ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει, εξακολουθεί να είναι «υπό ουκρανικό έλεγχο», δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχίας Donesk, Pavlo Kyrylenko .
«Το Soledar βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών αρχών, οι δυνάμεις μας έχουν τον έλεγχο του», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η τοποθεσία και η κοντινή πόλη Bakhmut είναι τα πιο «καυτά» σημεία στο μέτωπο.

Ρωσία: Καταλάβαμε το Soledar

Την κατάληψη της πόλης Soledar στην επαρχία Donesk της ανατολικής Ουκρανίας ύστερα από πολύνεκρες μάχες που κράτησαν αρκετές εβδομάδες ανακοίνωσε η Μόσχα την Παρακευσή 13 Ιανουαρίου, ενώ το Κίεβο επέμενε ότι μονάδες του ουκρανικού στρατού συνέχιζαν να προβάλλουν αντίσταση και να επιχειρούν αντεπιθέσεις.
«Η κατάληψη της Soledar έγινε δυνατή ύστερα από διαρκή βομβαρδισμό του εχθρού όπου συνεργάστηκαν η πολεμική αεροπορία, το πεζικό και το πυροβολικό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. Αντίθετα, ο Serhiy Cherevaty, εκπρόσωπος της ανατολικής διοίκησης του ουκρανικού στρατού, δήλωσε ότι «τα παιδιά μας κατάφεραν να βγουν από ορισμένα μέρη της Soledar με οργανωμένο τρόπο και τώρα προσπαθούν να αντεπιτεθούν».
soledar_1.jpg

Κίεβο και Δύση προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν τη σημασία ενδεχόμενης πτώσης της μικρής, σε πληθυσμό, Soledar και της μεγαλύτερης, γειτονικής πόλης Bakhmut που βρίσκεται στην αιχμή του ρωσικού δόρατος.
«Ακόμη κι αν τόσο η Soledar όσο και το Bakhmut αλωθούν από τους Ρώσους, αυτό δεν θα έχει στρατηγική σημασία για την έκβαση του πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, John Kirby.
Αντίθετα, οι Ρώσοι θεωρούν ότι η κατάληψη των δύο πόλεων θα κόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού του ουκρανικού στρατού και θα διευκολύνει τη μελλοντική επίθεση στις δύο μεγάλες πόλεις του Donesk που έχουν απομείνει σε ουκρανικά χέρια, δηλαδή του kematorsk και του Sloviansk .
Here's Why Soledar Is Important To Russia - 14 يناير 2023

Ουκρανοί και χημικά

Η Ουκρανία πιθανότατα προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά των ρωσικών στρατευμάτων, ανέφερε στο Twitter η ρωσική πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχολιάζοντας ένα βίντεο που είχαν τραβήξει νωρίτερα Ουκρανοί στρατιώτες.
«Ένα βίντεο που δημοσίευσε ο ουκρανικός στρατός προφανώς τους δείχνει να ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, πιθανώς φωσγένιο, που απαγορεύεται από τη Σύμβαση CWC (Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα) του ΟΗΕ, εναντίον του ρωσικού στρατού», ανέφερε η πρεσβεία, δημοσιεύοντας το βίντεο.
«Τα γράμματα "OB" σημαίνει τοξικά πυρομαχικά.
Αυτό εξηγεί επίσης γιατί οι φιάλες αερίου πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο», πρόσθεσαν Ρώσοι διπλωμάτες.
Σύμφωνα με το βίντεο, Ουκρανοί στρατιώτες σχεδίαζαν να εγκαταστήσουν κυλίνδρους με χημικά όπλα σε drones.

Tα μέχρι στιγμής αποτελέσματα επί του πεδίου δείχνουν...


1)Οι ρωσικές δυνάμεις υπό τους Wagner που έως σήμερα είναι αήττητοι κατάφεραν και συνέτριψαν τους Ουκρανούς στο Soledar μια πόλη 6-7 τετραγωνικών μιλίων σε ιδιαίτερα νευραλγικό στρατηγικό σημείο…
Οι Ουκρανικές δυνάμεις όλους αυτούς τους μήνες έχασαν περίπου 25.000 στρατιώτες σε νεκρούς και τραυματίες και μόνο τις 3 τελευταίες ημέρες έχασαν 700 στρατιώτες και 300 οπλικά συστήματα, 3 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.
Η προπαγάνδα ότι το Soledar δεν ήταν και τόσο σπουδαίας σημασίας… καταρρίπτεται…
Αφού δεν ήταν τόσο μεγάλης σημασίας γιατί οι Ουκρανοί έδωσαν πραγματικά μάχες μέχρις εσχάτων χάνοντας 25.000 στρατιώτες;

2)Οι ρωσικές δυνάμεις περικύκλωσαν το Bakhmut μια επίσης μεγάλης σημασίας πόλη του Donetsk…
To Artyomovsk (ουκρανικό όνομα Bakhmut) αποτελεί νευραλγικής σημασίας αφού η κατάληψη του από τις ρωσικές δυνάμεις θα αποδυναμώσει το Ουκρανικό πυροβολικό το οποίο δεν θα μπορεί να χτυπάει την πόλη του Donetsk…

3)Η Ρωσία μετά τις αλλαγές στην ανώτατη διοίκηση φαίνεται ότι προετοιμάζει μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση στην Ουκρανία…
Θα προχωρήσει σε αύξηση του τακτικού στρατού στο 1,5 εκατ και ταυτόχρονα… θα δυναμώσει τις δυνάμεις στην Λευκορωσία στα Βόρεια της Ουκρανίας,
Ήδη ο ανώτατος διοικητής των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, Oleg Salyukov (ο οποίος διορίστηκε ως ένας από τους τρεις «αναπληρωτές» του Γενικού Επιτελείου Valery Gerasimov ως διοικητής θεάτρου στην Ουκρανία), έφτασε στη Λευκορωσία για να αναλάβει τον έλεγχο των ασκήσεων συντονισμού μάχης για την κοινή Ρωσο-Λευκορωσική Περιφερειακή Ομάδα Δυνάμεων (RGV).
Ο Ρωσικός στρατός θα χτυπήσει όλες τις γέφυρες στο Δνείπερο ποταμό ώστε να μην μπορούν να μεταφέρουν οπλικά συστήματα οι Ουκρανοί προς τα ανατολικά…
Θα επιτεθούν στην Zaporizhia ώστε να την καταλάβουν.
Με τις κινήσεις αυτές η Ρωσία θα έχει επιτύχει τους βασικούς της στόχους, να καταλάβει όλο το Donetsk και Luhansk και ταυτόχρονα να απελευθερώσει και την Zaporizhia.

Οι ρωσικές δυνάμεις περικύκλωσαν το Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις περικύκλωσαν το Artyomovsk (ουκρανικό όνομα Bakhmut) στο Donetsk.
«Η πόλη έχει περικυκλωθεί, με σοβαρές δυνάμεις κρούσης να σχηματίζονται από δύο πλευρές», η μάχη που θα δοθεί για την τελική κατάληψη του Bakhmut θα είναι ικστορική…
Ο εκτελών χρέη επικεφαλής του DPR Denis Pushilin δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κόβουν συστηματικά τις γραμμές ανεφοδιασμού της ουκρανικής ομάδας στην περιοχή.
Μόλος το Bakhmut τεθεί υπό έλεγχο, θα είναι δυνατό να οι ρώσοι να απελευθερώσουν όλη την βόρεια πλευρά του Donetsk…

Να σημειωθεί ότι ο ρωσικός στρατός ανέλαβε τον έλεγχο του 94% του Soledar.
Οι συγκρούσεις μεταξύ του ρωσικού στρατού και των Ουκρανών συνεχίζονται κοντά στο Debrova αλλά και στον σιδηροδρομικό σταθμό Sil.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης