Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το World Economic Forum του Schwab ξεκινά στις 16/1: Τι «έβλεπε» για την Ελλάδα και τον κόσμο η ελίτ του Νταβός το 2022

Το World Economic Forum του Schwab ξεκινά στις 16/1: Τι «έβλεπε» για την Ελλάδα και τον κόσμο η ελίτ του Νταβός το 2022
H ελίτ απέτυχε...
Στη γραμμή εκκίνησης είναι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα (16/1 έως 21/1).
Ως γνωστόν, πρόκειται για μια συνάντηση, που γίνεται άπαξ τον χρόνο, και στην οποία η παγκόσμια ελίτ προβαίνει σε τολμηρές προβλέψεις, προσπαθώντας να καθορίσει την ατζέντα του επόμενου έτους – ωστόσο, πέφτει πολύ συχνά εκτός…
Εν προκειμένω, αξίζει να σημειωθεί τι «εκτιμούσαν» για την Ελλάδα το 2022…
Ειδικότερα, σύμφωνα με report το οποίο είχε δει το φως της δημοσιότητας, η χώρα μας το 2022 ενδεχομένως να ερχόταν αντιμέτωπη με παρατεταμένη οικονομική στασιμότητα, ακραία καιρικά φαινόμενα, πρόβλημα εξυπηρέτηση του υπέρογκου χρέους της, έντονες διαμάχες σε εγχώριο επίπεδο και ψηφιακές ανισότητες.
Καταγραφή_43.JPG

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, το Nταβός εκτιμούσε αποτυχία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης, κρίση χρέους, ένταση λόγω γεωπολιτικής αστάθειας, χρηματοπιστωτικές φούσκες, μεταδοτικές ασθένειες και οικονομική στασιμότητα.
δσαφ.JPG
Ευρωπαϊκή ύφεση


Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία, στην ετήσια συνάντηση του WEF του Μαΐου 2022, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, το 2022 ήταν η μεγάλη ανησυχία των ελίτ.
Ενδεικτικά, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Citigroup, Jane Frazier, είχε δηλώσει: «Νομίζω ότι είναι πολύ πιο ανησυχητικό για την Ευρώπη το ότι είναι στη δίνη του κυκλώνα, λόγω των διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού, της ενεργειακής κρίσης και της εγγύτητας στις φρικαλεότητες που συμβαίνουν στην Ουκρανία».
Όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει ύφεση στην Ευρώπη, η Frazier απάντησε κατηγορηματικά: «Ναι - και ελπίζω να κάνω λάθος».
Αν και ο ρυθμός ανάπτυξης της περιοχής έχει δεχθεί πλήγμα και ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί, η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει την ύφεση.
Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι θα υπάρξει ένα κύμα συρρίκνωσης στις αρχές του 2023, αλλά αναμένουν ότι θα είναι «ήπιο».
Η Berenberg, για παράδειγμα, αναμένει ότι το ΑΕΠ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) το 2023 θα μειωθεί κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ.
Επίσης, η Goldman Sachs αναθεώρησε επί τα βελτίω το Outlook της για την περιοχή, λέγοντας ότι δεν προβλέπει ύφεση για τη ζώνη του ευρώ.
«Διατηρούμε την άποψη ότι η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ θα παραμείνει αδύναμη κατά τους χειμερινούς μήνες δεδομένης της ενεργειακής κρίσης, αλλά δεν εκτιμάμε πλέον τεχνική ύφεση.
Αυτό αντανακλά μια πιο ανθεκτική αναπτυξιακή δυναμική στο τέλος του περασμένου έτους, τις απότομα χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και την επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας νωρίτερα του αναμενομένου», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.
Επισήμαναν δε ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 0,6% για το 2023, σε σύγκριση με τις προσδοκίες συναίνεσης για συρρίκνωση 0,1%.

Πυρηνικός πόλεμος

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros είχε προειδοποιήσει το 2018 ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να οδεύουν προς έναν πυρηνικό πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα.
Η κυβέρνηση Οbama είπε επίσης το 2016 ότι αυτό ήταν ένας κορυφαίος κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια.
Μέχρι στιγμής, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποφύγει οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα.
Στην πραγματικότητα, οι πρόσφατες ανησυχίες προς αυτή την κατεύθυνση επικεντρώνονται στη Ρωσία, στον απόηχο της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η κατάρρευση της FTX

Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τα κρυπτονομίσματα, όμως οι εμπλεκόμενοι στην αγορά δεν περίμεναν την κατάρρευση του FTX, του χρηματιστηρίου crypto που κάποτε άξιζε 32 δισ. δολάρια.
Ο Brett Harrison, που διετέλεσε πρόεδρος της FTX U.S., είχε πει στο CNBC από το Νταβός, το 2022, ότι η εταιρεία βρισκόταν «σε πολύ καλό σημείο» σε σχέση με τα κεφάλαιά της και κοιτούσε να κάνει εξαγορές.
Τελικά, οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τον πρώην CEO του FTX, Sam Bankman-Fried, ο οποίος κατηγορείται για απάτη και ξέπλυμα χρήματος.

Το bitcoin θα πάει στο μηδέν;

Το 2019, ο Jeff Schumacher, ιδρυτής της BCG Digital Ventures, είχε πει σε πάνελ του Νταβός ότι το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στο μηδέν.
Το μεγαλύτερο από τα κρυπτονομίσματα σημείωσε τρελές διακυμάνσεις, αλλά το 2021 και το 2022 έφτασε σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από εκείνα του 2019. Έκτοτε έχει πέσει από τα ιστορικά υψηλά του, αλλά και πάλι, αυτή την εβδομάδα παρέμενε σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια.

Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ε.Ε.

Στο φόρουμ του 2020, ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz, είχε πει ότι ήταν βέβαιος για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
O σημερινός καγκελάριος της Γερμανίας είχε πει τότε: «Στο τέλος, γνωρίζουμε ότι το εμπόριο είναι πιο επιτυχημένο εάν δεν υπάρχουν πολλά εμπόδια».
Οι δύο πλευρές έλυσαν κάποιες από τις εμπορικές διαφωνίες τους αφότου ανέλαβε πρόεδρος ο Joe Biden, αλλά μία συνολική εμπορική συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί ακόμα.
Οι ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν αντιρρήσεις στο Inflation Reduction Act του Biden, λέγοντας ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος των ευρωπαϊκών εταιρειών και δεν ακολουθεί τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης