Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα αποτελέσματα των τραπεζων - Στο +0,4% ο S&P 500, ο Nasdaq +0,71%

Άνοδος στη Wall, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα αποτελέσματα των τραπεζων - Στο +0,4% ο S&P 500, ο Nasdaq +0,71%
Θετικά πρόσημα στη Wall...
Άνοδο από πτώση σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα αποτελέσματα που δημοσίευσαν οι αμερικανικές τράπεζες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones κινήθηκε στο +0,33%, στις 34.302 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,4%, στις 3.999 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,71%, στις 11.079 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, σημείωσε υποχώρηση -3%, στις 18,27 μονάδες.
σδ.JPG
Στο ταμπλό, η μετοχή της Citigroup προσέθεσε κέρδη περισσότερο από 1,69%, η μετοχή της Wells Fargo ενισχύθηκε 1,42%, ενώ η Bank of America ξεπέρασε το +2,2%.
Οι μετοχές της κατασκευάστριας ηλεκτρικών οχημάτων Tesla υποχώρησαν 1%, ενώ η εταιρεία διαστημικού τουρισμού Virgin Galactic Holdings εκτινάχθηκε σχεδόν 13%.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,50% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά εννέα μονάδες βάσης στο 4,22%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο για έβδομη σερί μέρα, τούτη τη φορά κατά 1,9% στα 79,86 δολ.

και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,2% στα 1.921 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,0829 δολ.

Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janett Yellen δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ πιθανότατα θα υπερβούν το νόμιμο όριο του χρέους τους στις 19 Ιανουαρίου, αναγκάζοντας το υπουργείο Οικονομικών να λάβει «έκτακτα μέτρα» για να αποτρέψει μια στάση πληρωμών.

Στα επιχειρηματικά, άνω των εκτιμήσεων κινήθηκαν τα κέρδη της Bank of America (BofA) για το δ' τρίμηνο του 2022, στον απόηχο των συνεχόμενων αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 11% στα 24,5 δισ. δολάρια, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 85 σεντς (έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για κέρδος 77 σεντς ανά μετοχή).
Τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 2% στα 6,9 δισ. δολάρια το τρίμηνο έναντι 6,77 δισ. το 2021.
Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα κέρδη της JPMorgan Chase για το δ΄τρίμηνο του 2022, με κέρδη 11,1 δισ. δολ. ή 3,57 δολάρια ανά μετοχή, αυξημένα κατά 7,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.
Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 34,54 δισ. δολάρια έναντι 29,25 δισ. δολαρίων στο δ' τρίμηνο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet ανέμεναν έσοδα στα 34,35 δισ. δολάρια.
Η Goldman Sachs αναθεώρησε την Παρασκευή τη ζημία προ φόρων που σχετίζεται με τη νεοσύστατη μονάδα platform solutions για τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.
Το ποσό αυτό προστέθηκε σε ζημίες ύψους 1,05 δισ. δολαρίων το 2021 και 783 εκατ. δολαρίων το 2020, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες οικονομικές καταστάσεις.
Η BlackRock κατέγραψε πτώση στα κέρδη του τέταρτου τριμήνου 2022 την Παρασκευή, καθώς η πτώση της παγκόσμιας αγοράς πίεσε τα έσοδα από αμοιβές και τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν εν μέσω αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος.
Σε προσαρμοσμένη βάση, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο κέρδισε 1,36 δισ. δολάρια ή 8,93 δολάρια ανά μετοχή το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, έναντι 1,65 δισ. δολαρίων ή 10,68 δολαρίων ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.
Παράλληλα, πτώση στα κέρδη του τέταρτου τριμήνου 2022 ανακοίνωσε η Citigroup.
Οι φόβοι για πιθανή ύφεση ώθησαν τη Citi να προσθέσει 640 εκατ. δολάρια στα αποθεματικά της το τέταρτο τρίμηνο.
Αυτό συγκρίνεται με την αποδέσμευση 1,37 δισ. δολαρίων από τα αποθεματικά της το 2021, όταν οι ζημίες από δάνεια που σχετίζονται με την πανδημία δεν υλοποιήθηκαν.
Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 2,5 δισ. δολάρια ή 1,16 δολάρια ανά μετοχή για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, έναντι 3,2 δισ. δολαρίων ή 1,46 δολαρίων ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.
Πτώση των κερδών της κατά 50% για το τέταρτο τρίμηνο 2022 ανακοίνωσε η Wells Fargo, καθώς η αμερικανική τράπεζα συγκέντρωσε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έξοδα που σχετίζονται με το σκάνδαλο με ψεύτικους λογαριασμούς και αύξησε τα αποθεματικά ζημιών από δάνεια για πιθανή ύφεση.
Ο τέταρτος μεγαλύτερος πιστωτικός οργανισμός των ΗΠΑ ανακοίνωσε κέρδη 2,9 δισ. δολαρίων ή 67 σεντς ανά μετοχή για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, έναντι 5,6 δισ. δολαρίων ή 1,40 δολαρίων ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι προβλέψεις για πιστωτικές ζημιές ήταν 957 εκατ. δολάρια το τρίμηνο, έναντι 452 εκατ. δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα.

Στα μάκρο, οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Ιανουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών, ενισχύοντας περισσότερο από ό,τι ανεμανόταν την καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου του Μichigan, οι Αμερικανοί καταναλωτές αναμένουν οι τιμές να ενισχυθούν 4% σε ορίζοντα ενός έτους, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στο υψηλό εννιά μηνών των 64,6 μονάδες από 59,7 έναν χρόνο νωρίτερα.

Μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Μεταβλητότητα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα αποτελέσματα για το δ' τρίμηνο των αμερικανικών τραπεζών να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Πάντως οι ευρωπαϊκές αγορές ετοιμάζονται για ρεκόρ, καθώς οι δύο πρώτες εβδομάδες του 2023 ήταν η καλύτερη έναρξη όλων των εποχών, λόγω της επιβράδυνσης του πληθωρισμού, κυρίως στις ΗΠΑ.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε αύξηση 0,2%, στις 15.086 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,64%, στις 7.844 μονάδες.
Στις 7.023 μονάδες με άνοδο 0,7% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,52%, στις 25.783 μονάδες.
sdaf.JPG
Στο ταμπλό, τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και τα καταναλωτικά προϊόντα υπεραποδίδουν, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες υστερούν, λόγω των νέων μειώσεων στις τιμές της Tesla σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Στα μάκρο, στάσιμη παρέμεινε η γερμανική οικονομία το δ΄τρίμηνο του 2022, ενώ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% για το σύνολο του έτους 2022, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι πιθανό να αποφύγει την ύφεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 1,9% για το σύνολο του έτους συγκρίνεται με τη μέση πρόβλεψη σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων για ανάπτυξη 1,8% το 2022.
Η αρχική ανάγνωση του τέταρτου τριμήνου υποδηλώνει ότι η Γερμανία μπορεί να αποφύγει οριακά την ύφεση -- που ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.
Υπήρχαν σημαντικές ενδείξεις ότι η οικονομία, η οποία αναπτύχθηκε το γ' τρίμηνο, θα μπορούσε να αποτρέψει τα χειρότερα μιας ύφεσης που προκλήθηκε από την κατακόρυφη πτώση της παροχής ενέργειας από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Το επιχειρηματικό κλίμα ενισχύθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Δεκέμβριο, καθώς οι προοπτικές της οικονομίας βελτιώθηκαν παρά την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό, όπως έδειξε έρευνα τον περασμένο μήνα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η οικονομική σύμβουλος της κυβέρνησης Monika Schnitzer δήλωσε στο Reuters ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία έχει πιθανώς κορυφωθεί καθώς οι παγκόσμιες τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να μειώνονται φέτος.
Ο γερμανικός πληθωρισμός υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας και της εφάπαξ πληρωμής των λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών από την κυβέρνηση, με τις εναρμονισμένες με την ΕΕ τιμές καταναλωτή να αυξάνονται κατά 9,6% σε ετήσια βάση.

Θετική έκπληξη από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% τον Νοέμβριο του 2022, έναντι εκτιμήσεων για μείωση 0,2%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.
Η μικρή ανάπτυξη που σημειώθηκε τον Νοέμβριο αποδίδεται κυρίως στην τόνωση του τομέα των υπηρεσιών και ειδικά των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται απευθείας με καταναλωτές, οι οποίες ευνοήθηκαν από τους αγώνες ποδοσφαίρου του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.
Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της Βρετανίας είχε συρρικνωθεί στο γ' τρίμηνο και μία ακόμα πτώση της δραστηριότητα στο δ' τρίμηνο θα σήμαινε ύφεση, σύμφωνα με τον τεχνικό ορισμό των δύο διαδοχικών τριμήνων συρρίκνωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης