Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στάσιμη η γερμανική οικονομία το δ' τρίμηνο - Στο +1,9% το ΑΕΠ στο σύνολο του 2022

Στάσιμη η γερμανική οικονομία το δ' τρίμηνο - Στο +1,9% το ΑΕΠ στο σύνολο του 2022
Η γερμανική οικονομία είναι πιθανό να αποφύγει την ύφεση το 2023
Σχετικά Άρθρα
Στάσιμη παρέμεινε η γερμανική οικονομία το δ΄τρίμηνο του 2022, ενώ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% για το σύνολο του έτους 2022, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι πιθανό να αποφύγει την ύφεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 1,9% για το σύνολο του έτους συγκρίνεται με τη μέση πρόβλεψη σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων για ανάπτυξη 1,8% το 2022.
Η αρχική ανάγνωση του τέταρτου τριμήνου υποδηλώνει ότι η Γερμανία μπορεί να αποφύγει οριακά την ύφεση -- που ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.
Υπήρχαν σημαντικές ενδείξεις ότι η οικονομία, η οποία αναπτύχθηκε το γ' τρίμηνο, θα μπορούσε να αποτρέψει τα χειρότερα μιας ύφεσης που προκλήθηκε από την κατακόρυφη πτώση της παροχής ενέργειας από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Το επιχειρηματικό κλίμα ενισχύθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Δεκέμβριο, καθώς οι προοπτικές της οικονομίας βελτιώθηκαν παρά την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό, όπως έδειξε έρευνα τον περασμένο μήνα.

Κορυφώθηκε ο πληθωρισμός;

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η οικονομική σύμβουλος της κυβέρνησης Monika Schnitzer δήλωσε στο Reuters ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία έχει πιθανώς κορυφωθεί καθώς οι παγκόσμιες τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να μειώνονται φέτος.
Ο γερμανικός πληθωρισμός υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας και της εφάπαξ πληρωμής των λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών από την κυβέρνηση, με τις εναρμονισμένες με την ΕΕ τιμές καταναλωτή να αυξάνονται κατά 9,6% σε ετήσια βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης