Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία ξεκαθαρίζει: Η Σουηδία δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, όσο υποστηρίζει τρομοκράτες

Η Τουρκία ξεκαθαρίζει: Η Σουηδία δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, όσο υποστηρίζει τρομοκράτες
«Για άλλη μια φορά, λέμε ανοιχτά: η προώθηση της διαδικασίας ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ είναι αδύνατη έως ότου τεθεί τέρμα στις δραστηριότητες τρομοκρατικών οργανώσεων» τονίζει ο Ibrahim Kalin 
Σχετικά Άρθρα
Η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα προχωρήσει όσο η χώρα υποστηρίζει οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές στην Τουρκία, έγραψε την Πέμπτη (12/1/2023) στο Twitter ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin.
«Για άλλη μια φορά, λέμε ανοιχτά: η προώθηση της διαδικασίας ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ είναι αδύνατη έως ότου τεθεί τέρμα στις δραστηριότητες τρομοκρατικών οργανώσεων», είπε ο Kalin.
Τα σχόλιά του έγιναν μετά από μια συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη για την υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην Άγκυρα.
Ο Kalin καταδίκασε τη διαδήλωση και ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων γεγονότων στο μέλλον.
«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις αποτρόπαιες ενέργειες κατά του προέδρου μας στη Στοκχόλμη. Έχουμε κοινοποιήσει την αντίδρασή μας και τις προσδοκίες μας στις σουηδικές αρχές», επεσήμανε.

Μέτρα ζητά η Τουρκία

Ο Fahrettin Altun, διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ζήτησε με τη σειρά της από τη Σουηδία «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων χωρίς καθυστέρηση».
«Η Σουηδία πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στη Μαδρίτη για ένταξη στο ΝΑΤΟ, του οποίου η Τουρκία είναι μέλος εδώ και 70 χρόνια.
Είναι άσκοπο να περιμένουμε από την Τουρκία να κάνει οποιεσδήποτε παραχωρήσεις σε αυτό το θέμα», επεσήμανε.
Στις 18 Μαΐου 2022, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέβαλαν τις αιτήσεις τους για ένταξη στη συμμαχία, αλλά η διαδικασία μπλόκαρε από την Τουρκία, η οποία απαίτησε από τις δύο χώρες να εκδώσουν στην Άγκυρα οποιονδήποτε ύποπτο για τρομοκρατία ή συμμετείχε στο πραξικόπημα του 2016 και να άρει τις απαγορεύσεις στα όπλα.
Συνομιλίες μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, του Φιλανδού ομολόγου του Sauli Niinisto και της Σουηδής πρωθυπουργού Magdalena Andersson και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg πραγματοποιήθηκαν στη Μαδρίτη στις 28 Ιουνίου.
Ως αποτέλεσμα, υπογράφηκε μνημόνιο που επιτρέπει στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ .
Ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε ότι η Σουηδία είχε δεσμευτεί να εκδώσει περισσότερα από 70 άτομα που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης