Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η φωνή της λογικής: Ελβετικό δεξιό κόμμα προκηρύσσει δημοψήφισμα για να μπλοκάρει τον αστείο νόμο για την κλιματική αλλαγή

Η φωνή της λογικής: Ελβετικό δεξιό κόμμα προκηρύσσει δημοψήφισμα για να μπλοκάρει τον αστείο νόμο για την κλιματική αλλαγή
Εκπρόσωπος του κόμματος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πόσες υπογραφές είχαν συγκεντρωθεί

Το δεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) της Ελβετίας θα προκηρύξει μέσα σε λίγες ημέρες δημοψήφισμα με στόχο να μπλοκάρει ένα νομοσχέδιο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δήλωσαν αξιωματούχοι του κόμματος.
Το SVP, μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού στη Βέρνη, διεξάγει εκστρατεία κατά του νόμου για να καταστεί η Ελβετία ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει υποστήριξη από άλλα κόμματα.
Η προτεινόμενη νομοθεσία θα επιταχύνει τη μείωση των εκπομπών CO2 και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως ηλιακής ενέργειας, υποστηριζόμενης από χρηματοδότηση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (2,2 δισεκατομμύρια δολάρια).
Το SVP υποστηρίζει ότι η επιβολή περαιτέρω μειώσεων θα ήταν αντιπαραγωγική κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, που προκλήθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη αφού η Μόσχα διέκοψε τις περισσότερες παραδόσεις φυσικού αερίου ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στην Ελβετία, τα προτεινόμενα δημοψηφίσματα απαιτούν την υποστήριξη 50.000 υπογραφών για να ενεργοποιηθούν.
Η εκπρόσωπος του SVP για θέματα ενέργειας Monika Rueegger δήλωσε σε συνέντευξη στο διαδίκτυο την Κυριακή ότι αριθμοί «πολύ μεγαλύτεροι» από αυτό το σύνολο είχαν εγγραφεί.
Εκπρόσωπος του κόμματος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πόσες υπογραφές είχαν συγκεντρωθεί και είπε ότι σχεδίαζε να προκηρύξει το δημοψήφισμα όπως είχε προγραμματιστεί στις 19 Ιανουαρίου, την προθεσμία για την αποδοχή.
Το SVP, το οποίο τάσσεται επίσης υπέρ αυστηρότερων περιορισμών στη μετανάστευση, είναι η μεγαλύτερη ομάδα στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Ελβετίας, που αριθμεί 200 μέλη, αλλά κανένα άλλο κόμμα δεν έχει υποστηρίξει το δημοψήφισμά του.
Ωστόσο, το νέο σχέδιο νόμου κατά του CO2 αντιμετωπίζει επίσης εμπόδια.
Θα χρειαστεί επίσης έγκριση σε δημοψήφισμα για να γίνει νόμος και είναι μια αποδυναμωμένη εκδοχή ενός νομοσχεδίου που απέτυχε να περάσει το 2021.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης