Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά από 300 αυξήσεις επιτοκίων το 2022 από τις κεντρικές τράπεζες, υπάρχουν 5 λόγοι αισιοδοξίας στις αγορές

Μετά από 300 αυξήσεις επιτοκίων το 2022 από τις κεντρικές τράπεζες, υπάρχουν 5 λόγοι αισιοδοξίας στις αγορές
Αναλυτές και οικονομολόγοι φοβούνται ότι επίκειται ύφεση. Το ερώτημα είναι: Πόσο άσχημη θα είναι;
Αν κάτι δίδαξε στις αγορές το 2022 είναι να περιμένουν το απροσδόκητο.
Τις πρώτες ημέρες του 2022, ο S&P 500 και ο Dow σημείωσαν υψηλά ρεκόρ.
Αργότερα εκείνη την εβδομάδα, τα πρακτικά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ υπογράμμισαν την αυξανόμενη ανησυχία για την αύξηση του πληθωρισμού και ανέφεραν ότι οι αξιωματούχοι εξέταζαν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.
Έκτοτε, τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν διαγραφεί από τις αγορές σε όλο τον κόσμο, καθώς οι μετοχές και τα ομόλογα επηρεάστηκαν από την επιθετική πολιτική της Fed, το γεωπολιτικό χάος, το κλείσιμο λόγω Covid και άλλα.
Τι υπάρχει λοιπόν στο ραντάρ φέτος;
Ακολουθούν οι σημαντικότερες ιστορίες που διαμόρφωσαν την αγορά το περασμένο έτος και θα μας ακολουθήσουν μέχρι το 2023, σύμφωνα με το CNN.

Πληθωρισμός, Fed και ύφεση

Ο πληθωρισμός ήταν η κορυφαία ιστορία της αγοράς πέρυσι - οι τιμές σε όλο τον κόσμο εκτοξεύτηκαν στα ύψη, οδηγώντας τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν συλλογικά τα επιτόκια περισσότερες από 300 φορές.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πληθωρισμός έφθασε στο υψηλότερο σημείο τεσσάρων δεκαετιών τον Ιούνιο, στο 9,1%, και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε επιθετικά τα επιτόκια ως απάντηση.
Μέχρι το τέλος του έτους, οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν το επιτόκιο που χρεώνουν οι τράπεζες μεταξύ τους για δανεισμό μίας ημέρας σε ένα εύρος 4,25%-4,5%, το υψηλότερο από το 2007.
Αυτές οι αυξήσεις των επιτοκίων είχαν ως στόχο να περιορίσουν την οικονομική δραστηριότητα και τις αυξήσεις των τιμών, αλλά τώρα οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι τα πράγματα έχουν γίνει πολύ δύσκολα και ότι επίκειται ύφεση.
Το ερώτημα είναι: Πόσο άσχημη θα είναι;

Κίνα

Η πολιτική μηδενικής κυκλοφορίας της Κίνας έχει κρατήσει μεγάλα τμήματα της χώρας κλειστά για σημαντικά χρονικά διαστήματα τα τελευταία τρία χρόνια - πνίγοντας τις επιχειρήσεις και απογοητεύοντας τόσο τους πολίτες όσο και το παγκόσμιο εμπόριο.
Τώρα, το Πεκίνο απομακρύνεται από το πρωτόκολλο της αυστηρής πολιτικής του και οι προσδοκίες είναι υψηλές για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Αλλά η διαδικασία της επαναλειτουργίας είναι πιθανό να είναι ακανόνιστη, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.
Αναμένουν ότι η οικονομία της χώρας θα έχει μια ανώμαλη πορεία φέτος.

Ρωσία και Ουκρανία

Στα τέλη Φεβρουαρίου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και ξεκίνησε έναν παρατεταμένο πόλεμο που θα εκτόξευε στα ύψη τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων.
Τώρα, μια ενεργειακή κρίση κυριεύει την Ευρώπη.
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Fatih Birol και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen προειδοποίησαν ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έλλειψη φυσικού αερίου ύψους 27 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων το 2023.
Αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν το 7% της ετήσιας κατανάλωσης της περιοχής.
Η Ρωσία, η οποία έστειλε περίπου 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια του 2022, θα μπορούσε να σταματήσει εντελώς τις ροές.
Θα μπορούσε επίσης να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου ως απάντηση σε ένα δυτικό ανώτατο όριο τιμών.

SBF και κρυπτοχειμώνας

Ήταν μια πολύ κακή χρονιά για την κρυπτογράφηση.
Η αξία του Bitcoin έπεσε κατά περισσότερο από 64% το 2022, καθώς η Fed αύξησε τα επιτόκια και οι επενδυτές εγκαταστάθηκαν στις στρατηγικές τους για την απομάκρυνση από τον κίνδυνο και την αρκούδα της αγοράς.
Ο κόσμος της κρυπτογράφησης ταρακουνήθηκε επίσης πέρυσι από το συγκλονιστικό σπιράλ θανάτου του ανταλλακτηρίου ψηφιακών νομισμάτων FTX και την επακόλουθη παραπομπή του ιδρυτή του Sam Bankman-Fried σε οκτώ ποινικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της απάτης και της συνωμοσίας.

Ο Elon Musk έχασε μεγαλύτερη περιουσία από οποιονδήποτε άλλον στην ιστορία

Ο Elon Musk μπορεί να προσθέσει άλλο ένα ρεκόρ στον κατάλογο των επιτευγμάτων του: Ιδρυτής, διευθύνων σύμβουλος, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, παρουσιαστής του SNL και τώρα... ο πρώτος άνθρωπος που έχασε 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Αλλά μην κλαίτε ακόμα για τον Elon Musk.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, της SpaceX και του Twitter αξίζει τώρα 137 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.
Αυτό τον τοποθετεί στη δεύτερη θέση του καταλόγου των πλουσιότερων του κόσμου πίσω από τον πρόεδρο της LVMH Bernard Arnault.
Όμως, στο αποκορύφωμά του, τον Νοέμβριο του 2021, η καθαρή αξία του Musk ήταν 340 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτή η πτώση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του Musk είναι δεσμευμένο στην Tesla, η μετοχή της οποίας έκανε βουτιά 65% το 2022.

Πέντε λόγοι για να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το 2023

Δεν είναι όλα καταδικασμένα και ζοφερά.
Εξάλλου, δεν βρισκόμαστε ακόμη σε ύφεση.
Ποιοι είναι οι λόγοι;
- Οι προσλήψεις παραμένουν εκπληκτικά ανθεκτικές. Η οικονομία πρόσθεσε ισχυρές 263.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο και το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ είναι μόλις 3,7% - από σχεδόν 15% την άνοιξη του 2020, μειωμένο δραματικά.
- Το κόστος ζωής εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλό, αλλά ο ρυθμός του πληθωρισμού φαίνεται να έχει κορυφωθεί. Οι τιμές καταναλωτή εκτινάχθηκαν κατά 7,1% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, σηματοδοτώντας τον πέμπτο συνεχή μήνα βελτίωσης και σημαντική υποχώρηση από το 9,1% του Ιουνίου. Είναι επίσης ο χαμηλότερος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.
- Αφού ξεπέρασαν τα 5 δολάρια το γαλόνι για πρώτη φορά τον Ιούνιο, οι τιμές της βενζίνης έκαναν βουτιά. Ο εθνικός μέσος όρος για την κανονική βενζίνη έπεσε πρόσφατα στα 3,10 δολάρια το γαλόνι, ένα χαμηλό 18 μηνών, αν και τις τελευταίες ημέρες ανέβηκε στα 3,22 δολάρια το γαλόνι.
- Οι πραγματικοί μισθοί αυξάνονται ταχύτερα από τις τιμές καταναλωτή, μια σημαντική αλλαγή που θα μπορούσε να δώσει στους καταναλωτές δύναμη πυρός για να συνεχίσουν να ξοδεύουν το επόμενο έτος.
- Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσαν να είναι έτοιμοι να διακόψουν την εκστρατεία τους για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης