Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς κατάφεραν οι Ρώσοι να πάρουν την Soledar – Πέντε ταξιαρχίες έχασαν οι Ουκρανοί - Επόμενοι στόχοι Bakhmut, Seversk

Πώς κατάφεραν οι Ρώσοι να πάρουν την Soledar – Πέντε ταξιαρχίες έχασαν οι Ουκρανοί  - Επόμενοι στόχοι Bakhmut, Seversk
Για τεράστιες απώλειες Ουκρανών στρατιωτών κάνει λόγο η Ρωσία
(upd2) Η αλλαγή τακτικής στο πεδίο της μάχης ήταν αυτή που κατέστησε τις ρωσικές δυνάμεις ικανές να καταλάβουν την κρίσιμης σημασίας πόλη Soledar, όπου εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 25.000 Ουκρανοί στρατιώτες.
Αν και το Κίεβο εξακολουθεί να υποστηρίζει πως η πόλη δεν έχει πέσει ακόμα στα χέρια των Ρώσων και πως οι μάχες συνεχίζονται, ο ρωσικός στρατός αναφέρει πως εκκαθαρίζονται και οι τελευταίοι θύλακες Ουκρανών στρατιωτών κυρίως μέσα στον αστικό ιστό.
Άλλωστε και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει αναφέρει επίσημα πως ο ρωσικός στρατός έχει αποκόψει τη Soledar από Βορρά και από Νότο και πως συγκρούσεις μαίνονται μέσα στην πόλη, αν και υπάρχει η εκτίμηση πως οι ουκρανικές δυνάμεις που έχουν απομείνει, δεν μπορούν να ανατρέψουν την κατάληψη της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις.

Αλλαγή τακτικής

Κατά τον Vitaly Kiselev, συνταγματάρχη των ρωσικών δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk, «οι αλλαγές στην τακτική που χρησιμοποίησαν οι ρωσικές δυνάμεις κατέστησαν δυνατό τον έλεγχο της Soledar».
«Η αλλαγή στην τακτική, η διαμόρφωση στο πεδίο της μάχης μας έδωσε την ευκαιρία να καταλάβουμε την πόλη και να διώξουμε τον εχθρό από εκεί» υποστήριξε ο Kiselev, ο οποίος ανέφερε πως – όπως μεταδίδουν και πολλά διεθνή ΜΜΕ – η ανάληψη του ελέγχου της Soledar, θέτει σε κίνδυνο και τις αμυντικές γραμμές των Ουκρανών στο Artemovsk (Bakhmut για τους Ουκρανούς) και στο Seversk, πόλεις που αν «πέσουν» στα χέρια του ρωσικού στρατού, ανοίγουν το δρόμο για την κατάρρευση όλων των ουκρανικών θέσεων στο Donetsk.
Εκτιμήσεις Ρώσων ειδικών και στρατιωτικών αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή εκτιμάται πως στη Soledar έχουν απομείνει περίπου 500 Ουκρανοί στρατιώτες.
Ενδεικτικές της σκληρότητας των μαχών που δόθηκαν στη Soledar είναι οι δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies για το πώς ήταν η πόλη την 1η Αυγούστου του 2022 και τι έχει απομείνει από αυτήν στις 10 Ιανουαρίου του 2023.
82.jpg
83.jpg
84.jpg
85.jpg
Πέντε ταξιαρχίες έχασαν οι Ουκρανοί

Κατά τις εκτιμήσεις Ρώσων αναλυτών, οι Ουκρανοί στο Soledar έχασαν τουλάχιστον πέντε ταξιαρχίες, αν και υπολογίζεται πως ο αριθμός των απωλειών είναι κατά πολύ υψηλότερος, μια και δεν λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των ξένων μισθοφόρων που έπεσαν στο πεδίο της μάχης.
«Περίπου πέντε ταξιαρχίες καταστράφηκαν στο Soledar, αυτές οι πληροφορίες είναι αρκετά αντικειμενικές, αλλά ο αριθμός των απωλειών, νομίζω, είναι κάπως υψηλότερος, επειδή αυτές οι απώλειες δεν περιλαμβάνουν τους μισθοφόρους, οι οποίοι ήταν πάρα πολλοί» είπε μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1 ο Ρώσος στρατιωτικός – πολιτικός εμπειρογνώμονας Yan Gagin.

Επόμενοι στόχοι το Artemovsk και το Slaviansk

Σύμφωνα με τον Gagin, μετά την κατάληψη της Soledar, οι ρωσικές δυνάμεις θα στραφούν πλέον προς το Artemovsk ή Bakhmut για τους Ουκρανούς.
«Αρκετά μεγάλες δυνάμεις θα αποδεσμευτούν τώρα μετά την κατάληψη του Soledar, δυνάμεις θα απελευθερωθούν στην κατεύθυνση του Artemovsk.
Ο στρατός θα αυξήσει πλέον τις δυνάμεις του προς αυτή την κατεύθυνση για να επιφέρουν αυτήν την επιτυχία, η οποία έχει ήδη επιτευχθεί.
Και το Soledar και το Artemovsk είναι τα «κλειδιά» για το Kramatorsk.
Τόσο το Slaviansk όσο το Kramatorsk δεν θα είναι εύκολοι στόχοι για επίθεση, καθώς οι Ουκρανοί προετοιμάζονταν, υποχώρησαν εκεί με όλες τους τις δυνάμεις, και τώρα θα ενισχύσουν τις δυνάμεις τους εκεί» υπογράμμισε ο Gagin.

Μικροί θύλακες Ουκρανών παραμένουν στο Soledar – Στους Ρώσους το δυτικό τμήμα της πόλης

Μεμονωμένοι, μικροί θύλακες αντίστασης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν απομείνει στο Soledar, το δυτικό τμήμα της οποίας έχει περιέλθει πλήρως στον έλεγχο των Ρώσων.
Σύμφωνα με τον Andrei Baevsky, βουλευτής στο κοινοβούλιο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, η εκκαθάριση των Ουκρανών από τους Ρώσους συνεχίζεται.
«Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ξεχωριστοί, μικροί θύλακες αντίστασης στο Soledar.
Οι μαχητές μας συνεχίζουν να συντρίβουν τον εχθρό.
Η επιχείρηση εξελίσσεται με επιτυχία, τα δυτικά προάστια της πόλης είναι ήδη υπό τον πλήρη έλεγχο μας» είπε μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι «Soloviev Live».
Σύμφωνα με τον Baevksy, ο έλεγχος της Soledar σημαίνει πως αποκόπτεται ο ανεφοδιασμός των Ουκρανών στην κατεύθυνση του Artemovsk και ότι πλέον οι Ρώσοι έχουν άμεση ορατότητα της διαδρομής από το Slaviansk προς το Artemovsk.
77.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης