Διεθνή

Η Meloni κατάλαβε ότι είναι δύσκολο να είσαι εθνικιστής αν δεν ελέγχεις την οικονομία και την εξωτερική πολιτική

Η Meloni κατάλαβε ότι είναι δύσκολο να είσαι εθνικιστής αν δεν ελέγχεις την οικονομία και την εξωτερική πολιτική
Το πρόβλημα για την Meloni και τη χώρα είναι ότι οι δύο δεσμεύσεις, σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, επηρεάζουν το βιοτικό επίπεδο των Ιταλών
Φαίνεται σαν χθες που τα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν καταγγείλει ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni και το κόμμα της που αγαπά τον Putin, οι Αδελφοί της Ιταλίας (Fdl), επρόκειτο να βγάλουν την Ιταλία από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Δυστυχώς, η οικονομία και η εξωτερική πολιτική της Ιταλίας ελέγχονται από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αντίστοιχα, και η Meloni δεν έδειξε ποτέ καμία διάθεση να ταράξει τα νερά, υποσχόμενη αμέσως πίστη και στους δύο μόλις το Fdl αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Το πρόβλημα για την Meloni και τη χώρα είναι ότι αυτές οι δύο δεσμεύσεις επηρεάζουν το βιοτικό επίπεδο των Ιταλών - μια μακρόχρονη διαδικασία που τώρα επιταχύνεται.
Ο πόλεμος αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτοξεύει τις τιμές της ενέργειας στα ύψη.
Οι λογαριασμοί φυσικού αερίου για ένα μέσο ιταλικό νοικοκυριό αυξήθηκαν τόσο πολύ (23,3%) τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, ώστε η Εθνική Ένωση Καταναλωτών προειδοποιούσε για "λογαριασμούς καρδιακής προσβολής".
Οι αυξήσεις πλήττουν τόσο τους καταναλωτές όσο και τη βιομηχανία και αναγκάζουν την κυβέρνηση να μειώσει τις πενιχρές υποσχέσεις της για κοινωνικές δαπάνες προκειμένου να ρίξει χρήματα στο ενεργειακό πρόβλημα.

Ο ρόλος της ΕΚΤ

Παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι ο κινητήριος μοχλός του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ύφεση για τις χώρες του μπλοκ και άλλη μια κρίση χρέους για την Ιταλία.
Η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, αλλά έδωσε επίσης σήμα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις τους επόμενους μήνες, γεγονός που προκάλεσε ένα sell off στα ιταλικά κρατικά ομόλογα.
Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας αυξήθηκε σε πάνω από 4% και προκαλεί ανησυχία στη Ρώμη.
Η Meloni δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφύγει να κάνει "επιλογές που χειροτερεύουν τα πράγματα".
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Matteo Salvini χαρακτήρισε τις αποφάσεις της ΕΚΤ "απίστευτες, αινιγματικές, ανησυχητικές".
Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Guido Crosetto επέκρινε την ΕΚΤ και την πρόεδρό της Christine Lagarde ότι ακολουθούν τυφλά την οικονομική θεωρία παρά τη ζημιά που θα προκαλέσουν στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.
"Πρέπει να το δικαιολογήσετε αυτό πολιτικά στους Ευρωπαίους πολίτες σας.
Δεν είστε Αρειανός", δήλωσε.
Ο Crosetto κατέφυγε ακόμη και στην κατηγορία ότι η ΕΚΤ βοηθά τη Ρωσία με τις αυξήσεις των επιτοκίων της.
Η κατάσταση για την Ιταλία θα μπορούσε να επιδεινωθεί καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται και τα επιτόκια αυξάνονται περαιτέρω.
Σύμφωνα με τους FT:
Η νέα ιταλική κυβέρνηση είχε "δώσει ελάχιστο λόγο ανησυχίας για τους επενδυτές προς το παρόν", δήλωσε η Veronika Roharova, επικεφαλής οικονομικών της ευρωζώνης στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse.
Image
Τα σύννεφα στον ορίζοντα

"Αλλά οι ανησυχίες μπορεί να επανεμφανιστούν εάν η ανάπτυξη επιβραδυνθεί, τα επιτόκια συνεχίσουν να αυξάνονται και η έκδοση χρέους επιταχύνεται και πάλι".
Οι οικονομολόγοι αναμένουν τώρα ευρέως ότι θα συμβούν και τα τρία αυτά.
Τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των FT προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το 2024 - πιθανότατα αφού η Ιταλία και άλλα κράτη της ΕΕ βρεθούν σε ύφεση.
Και πάλι από τους FT:
Η ΕΚΤ θα αρχίσει να συρρικνώνει από τον Μάρτιο το χαρτοφυλάκιο ομολόγων ύψους 5 τρισεκατομμυρίων ευρώ κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ μηνιαίως, αντικαθιστώντας μόνο μερικώς ληξιπρόθεσμους τίτλους, ασκώντας περαιτέρω πίεση στο ιταλικό κόστος δανεισμού.
Ο Ludovic Subran, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας Allianz, δήλωσε ότι η ευρωζώνη κινδυνεύει με επανάληψη της κατάρρευσης της αγοράς ομολόγων του 2012 "καθώς οι δημοσιονομικές επιλογές διαφέρουν μεταξύ των χωρών χωρίς τη βαριά βοήθεια της ΕΚΤ".
Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας έχει ήδη αυξηθεί απότομα από τότε που η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια το καλοκαίρι.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 4% (το επίπεδο στο οποίο οι επενδυτές λένε ότι αρχίζει ο πανικός), σχεδόν τετραπλασιάζοντας το επίπεδο πριν από ένα χρόνο και 2,1 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την αντίστοιχη απόδοση των γερμανικών ομολόγων.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι συνθήκες αυτές "απειλούν να ξεκλειδώσουν το ίδιο κουτί της Πανδώρας που τροφοδότησε την κρίση του ευρώ το 2010-12, όταν το νομισματικό μπλοκ παραλίγο να διασπαστεί, καθώς οι πιο χρεωμένες χώρες αντιμετώπισαν μια ξαφνική, σκληρή σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, με τους επενδυτές να ξεπουλούν τα ομόλογά τους".
Η Meloni και το Fdl πίστευαν ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολιτικές που θα πάντρευαν τον προδιαγεγραμμένο από τις Βρυξέλλες νεοφιλελευθερισμό και τον συντηρητικό εθνικισμό, αλλά η σημερινή κατάσταση δείχνει πόσο δύσκολη είναι μια τέτοια στρατηγική.
Είναι δύσκολο να είσαι εθνικιστής όταν δεν ελέγχεις την οικονομία ή την εξωτερική σου πολιτική.

Η Meloni έκανε σχεδόν όλα όσα ήθελε η ΕΕ

Η Meloni δήλωσε πίστη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αθέτησε τις προεκλογικές υποσχέσεις προκειμένου να μειώσει τα πενιχρά σχέδια κοινωνικών δαπανών και διόρισε φιλοευρωπαίους ατλαντιστές σε θέσεις-κλειδιά, όπως ο υπουργός Οικονομίας και ο υπουργός Εξωτερικών.
Συνέχισε τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις του προκατόχου της, του πρώην αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Goldman Sachs και προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi.
Υποσχέθηκε να εφαρμόσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ώστε να μη διακινδυνεύσει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ (ποσό που μοιάζει πενιχρό μπροστά στην οικονομική καταιγίδα που έρχεται) από το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης.
Αλλά η ΕΕ θέλει πάντα περισσότερα.
Οι Βρυξέλλες και η Ρώμη βρίσκονται και πάλι σε αντιπαράθεση για τις μεταρρυθμίσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2012 μετά την κρίση δημόσιου χρέους και έχει ως στόχο να βοηθήσει στη διάσωση χωρών με αντάλλαγμα αυστηρές μεταρρυθμίσεις (σκεφτείτε λιτότητα και ιδιωτικοποιήσεις επιπέδου Ελλάδας).
Η Ιταλία μπορεί σύντομα να χρειαστεί βοήθεια από τον ESM, αλλά οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν "ισχυρότερο ρόλο σε μελλοντικά προγράμματα οικονομικής προσαρμογής και πρόληψης κρίσεων.
Επιπλέον, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για προληπτικές πιστωτικές γραμμές του ESM θα είναι ευκολότερη και τα μέσα θα είναι πιο αποτελεσματικά".
Η Ιταλία είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη μεταρρύθμιση του ESM, με πολλούς στη χώρα να φοβούνται ότι θα αυξήσει τον κίνδυνο αναδιάρθρωσης του ιταλικού δημόσιου χρέους, την απώλεια της ελάχιστης οικονομικής κυριαρχίας που έχει απομείνει στην Ιταλία και την περαιτέρω επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου.

Ο ρόλος του ESM

Ένα σύντομο ιστορικό για τη σύνθεση του ESM: αποτελείται από ένα Διοικητικό Συμβούλιο με έναν εκπρόσωπο από κάθε μία από τις 19 χώρες μετόχους.
Μετά από αυτό, τα πράγματα περιπλέκονται λίγο.
Ο ESM παρέχει αυτή την εικόνα για να αποσαφηνίσει τα πράγματα:
Σε περίπτωση που η Ιταλία χρειαστεί βοήθεια από τον ESM, διστάζει να παραδώσει ακόμη μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής της κυριαρχίας σε μια τέτοια ομάδα.
Η κυβέρνηση Meloni θέλει αντίθετα ο ESM να γίνει ένα ταμείο που θα ενισχύσει τις επενδύσεις σε ολόκληρη την ΕΕ και θα βοηθήσει να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των ουρανοκατέβατων τιμών της ενέργειας.
Η πρόταση αυτή δεν έχει κερδίσει μεγάλη απήχηση στο υπόλοιπο μπλοκ και η αντιπαράθεση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις του ESM θα μπορούσε να γίνει αρκετά άσχημη εάν/όταν η Ιταλία χρειαστεί βοήθεια.
Υπάρχουν λίγες τραγωδίες που έρχονται στο μυαλό σε αυτό το χάος για την Ιταλία.
Η πρώτη είναι ότι για το τελευταίο τέταρτο του αιώνα η Ιταλία ακολούθησε το νεοφιλελεύθερο οικονομικό εγχειρίδιο των Βρυξελλών, το οποίο έκανε την κατάστασή της μόνο χειρότερη.

Τα λάθη των προηγούμενων δεκαετιών

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Philipp Heimberger:
Τα λάθη που έγιναν πριν από 40 χρόνια έγιναν σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων.
Από τότε, το ιταλικό κράτος κουβαλάει ένα βαρύ σακίδιο επιτοκίων.
Αν εξαιρέσουμε το βάρος των επιτοκίων, ωστόσο, το ιταλικό κράτος εμφάνιζε σταθερά δημοσιονομικά πλεονάσματα από το 1992 μέχρι την κρίση του Covid-19.
Ακόμη και η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία κατέγραφαν συγκρίσιμο "πρωτογενές" πλεόνασμα του προϋπολογισμού λιγότερο συχνά από την Ιταλία.
Το ιταλικό κράτος δεν ήταν τόσο "σπάταλο" όσο συχνά υποστηρίζεται: εισέπραττε σταθερά περισσότερους φόρους από ό,τι ξόδευε.
Τα στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν ότι η Ιταλία εφάρμοσε τα πιο αυστηρά πακέτα δημοσιονομικής εξυγίανσης από όλες τις προηγμένες οικονομίες μεταξύ 1992 και 2009, ιδίως όσον αφορά τις περικοπές δαπανών.
Η ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας από τη δεκαετία του 1990 επέφερε απότομη αύξηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, απώθηση των συνδικάτων και μείωση των πραγματικών μισθών σε σύγκριση με τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Τα μέτρα αυτά δεν μείωσαν μόνο τον πληθωρισμό τη δεκαετία του 1990.
Το φθηνό εργατικό δυναμικό αύξησε την ένταση εργασίας της παραγωγής, μειώνοντας έτσι τα κίνητρα για επενδύσεις εξοικονόμησης εργασίας από τις επιχειρήσεις.
Οι ιδιωτικές επενδύσεις, ωστόσο, είναι το κλειδί για την αύξηση της παραγωγικότητας και είναι ιδιαίτερα κρίσιμες στους τομείς υψηλής τεχνολογίας.
Η αύξηση της παραγωγικότητας αποτελεί με τη σειρά της τη βάση για την ανάπτυξη και την αύξηση των εισοδημάτων.
Οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας έχουν επομένως αναμφισβήτητα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην αύξηση της παραγωγικότητας της Ιταλίας.
Η δεύτερη τραγωδία είναι ότι οι Ιταλοί εργαζόμενοι συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται, κάτι που συμβαίνει επίσης το τελευταίο τέταρτο του αιώνα.
Το 2000 το βιοτικό επίπεδο στην Ιταλία ήταν συγκρίσιμο με αυτό της Γερμανίας.
Σήμερα, τα επίπεδα του κατά κεφαλήν εισοδήματος της Ιταλίας είναι κατά 20% χαμηλότερα από εκείνα της Γερμανίας.
Στο ίδιο διάστημα η Ιταλία έχει γίνει μια από τις πιο άνισες κοινωνίες στην Ευρώπη.
Ενώ οι πλουσιότεροι Ιταλοί (αυτό που ο οικονομολόγος Stefano Palombarini αποκαλεί "αστικό μπλοκ" της χώρας) υποστηρίζουν τη νεοφιλελεύθερη μετάβαση της χώρας και βρίσκουν φωνή σε κάθε ιταλική κυβέρνηση, η εργατική τάξη έχει εγκαταλειφθεί από κάθε ιταλικό πολιτικό κόμμα εδώ και 30 χρόνια.
Από τότε που το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα - επί μακρόν ένα από τα ισχυρότερα στην Ευρώπη - συνθηκολόγησε τελικά στις προσπάθειες της CIA να το καταστρέψει τη δεκαετία του 1990, η εργατική τάξη της Ιταλίας δεν έχει πολιτική στέγη και το νεοφιλελεύθερο σχέδιο συνεχίζεται ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση.
Το γεγονός αυτό έχει αποδώσει καρπούς, καθώς η συμμετοχή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου στην Ιταλία ήταν η χαμηλότερη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πολλοί από αυτούς που δεν μπήκαν στον κόπο να πάνε στις κάλπες ήταν ψηφοφόροι της εργατικής τάξης.

Ξεχασμένη η εργατική τάξη

Η Meloni και το Fdl κατάφεραν να αναδειχθούν νικητές επειδή κατάφεραν, τουλάχιστον προς στιγμήν, να αποσπάσουν την προσοχή από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Ο Stefano Palombarini γράφει στο Jacobin:
Ισχυρίζεται ότι οι συνθήκες διαβίωσης των εργατικών τάξεων δεν υπονομεύονται ως αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, αλλά εξαιτίας των απειλών για την εθνική ταυτότητα, του μεταναστευτικού κύματος, της έκρηξης της εγκληματικότητας, της αμφισβήτησης του μοντέλου της παραδοσιακής οικογένειας κ.λπ.
Είναι αυτονόητο ότι η υπόσχεση της προστασίας από τους έντεχνα δημιουργημένους και εν πολλοίς φανταστικούς εχθρούς είναι βέβαιο ότι θα απογοητεύσει σοβαρά το κοινωνικά ασθενέστερο τμήμα του δεξιού μπλοκ- ακόμη κι έτσι, τους επέτρεψε να φτάσουν στην εξουσία.
Το πρόβλημα παραμένει ότι από τη στιγμή που οι Βρυξέλλες κάνουν κουμάντο στην οικονομία της Ιταλίας, οι εργαζόμενοι είναι εγκλωβισμένοι στη μόνη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα όπου οι μισθοί έχουν χάσει αξία σε πραγματικούς όρους από τη δεκαετία του 1990.
Ένα κόμμα που φάνηκε να θέλει πραγματικά να κάνει κάτι για τους εργαζόμενους της Ιταλίας ήταν το κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο ανέλαβε την εξουσία το 2018.
Το σχέδιο προϋπολογισμού του ζητούσε αύξηση του δημόσιου ελλείμματος, φορολογική αμνηστία για τα χαμηλότερα εισοδήματα, συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που θα επέτρεπε την πρόωρη συνταξιοδότηση και βασικό εισόδημα για τους πολίτες.
Η ΕΕ, για να το θέσουμε ήπια, δεν ήταν οπαδός και απείλησε την Ιταλία με τη φοβερή διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Εδώ βρίσκεται το πρόβλημα: πώς μπορείς να προσελκύσεις ένα ευρύ φάσμα του ιταλικού εκλογικού σώματος αντιστρέφοντας την πτώση του βιοτικού τους επιπέδου, παραμένοντας ταυτόχρονα εντός των κανόνων της ΕΕ;
Ένας δρόμος για το Fdl ήταν να προσπαθήσει να μιμηθεί το Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) της Πολωνίας, το οποίο ανέλαβε την εξουσία το 2015 και έκτοτε παραμένει εκεί, συνδυάζοντας τον νεοφιλελευθερισμό και τον εθνικισμό.
Αλλά αυτό εξακολουθεί να απαιτεί να προσφέρει στους εργαζόμενους τουλάχιστον κάτι μικρό - κάτι που το Fdl δεν είναι σε θέση να κάνει ή δεν θέλει να προσπαθήσει.
Αντ' αυτού, η κυβέρνηση Meloni ξεφορτώνεται ένα από τα λίγα επιτεύγματα των Πέντε Αστέρων (έναν ευτελή μισθό πολιτών που παρέχει στους ανέργους κατά μέσο όρο 567 ευρώ το μήνα).
Αλλά ακόμη και ο συνδυασμός νεοφιλελευθερισμού και συντηρητικού εθνικισμού του PiS έχει τα όριά του, καθώς η Πολωνία βρίσκεται επίσης σε μια μάχη με τις Βρυξέλλες για την αποδέσμευση κονδυλίων της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι η Meloni και το Fdl έγιναν αποδέκτες όχι και τόσο διακριτικών απειλών από αξιωματούχους της ΕΕ πριν από τις ιταλικές εκλογές.
Η Ursula Von der Leyen αναφερόταν πιθανότατα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Ουγγαρία και η Πολωνία όσον αφορά την πρόσβασή τους σε κονδύλια της ΕΕ λόγω της άρνησής τους να ακολουθήσουν τη γραμμή του μπλοκ ή/και την ικανότητα της ΕΚΤ να προκαλέσει κρίση χρέους στην Ιταλία.
Παρά την προεκλογική της εκστρατεία ως εθνικίστρια, η Meloni υποχώρησε όταν σχημάτισε για πρώτη φορά την κυβέρνησή της.
Θα δούμε πώς θα προχωρήσει τώρα στην αντιπαράθεσή της με την ΕΕ που θέλει περισσότερο έλεγχο της ιταλικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης