Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα κολλήσουμε όλοι Kraken; - ΠΟΥ: Πιο μεταδοτική, όχι πιο επικίνδυνη παράλλαξη covid

Θα κολλήσουμε όλοι Kraken; - ΠΟΥ: Πιο μεταδοτική, όχι πιο επικίνδυνη παράλλαξη covid
Έχει ήδη ανιχνευθεί σε 38 κράτη
Πιο μεταδοτική αλλά όχι πιο επικίνδυνη τουλάχιστον σε σχέση με τις άλλες παραλλάξεις της covid, είναι υποπαραλλαγή «Kraken» όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Αναφερόμενος στη νέα υποπαραλλαγή της Omicron - ΧΒΒ.1.5, γνωστής ως «Kraken» - ο ΠΟΥ υποστηρίζει πως είναι πιο επικίνδυνη και εξαπλώνεται ταχύτερα από τις προηγούμενες, όμως δεν είναι πιο επικίνδυνη.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η εν λόγω παράλλαξη έχει μεν μεγαλύτερη αντίσταση απέναντι στα αντισώματα, αλλά δεν διαθέτει γνωστές μεταλλάξεις που να προκαλούν σοβαρότερη νόσο Covid-19 στους ανθρώπους από ό,τι οι άλλες παραλλαγές και υποπαραλλαγές.

Μεγαλύτερη αντίσταση

Κατά τον ΠΟΥ, «μαζί με την BQ.1, η ΧΒΒ είναι οι παραλλαγές με την μεγαλύτερη αντίσταση στα αντισώματα μέχρι σήμερα».
«Γι' αυτό, με βάση τα γενετικά χαρακτηριστικά της και τις αρχικές εκτιμήσεις για τον ρυθμό αύξησης της, η ΧΒΒ.1.5 πιθανώς θα οδηγήσει σε αυξήσεις στον αριθμό των περιστατικών» επισημαίνει ο ΠΟΥ, τονίζοντας ότι μεταξύ 22 Οκτωβρίου 2022 - 11 Ιανουαρίου 2023 έχουν ανιχνευθεί κρούσματα της Όμικρον ΧΒΒ.1.5 σε 38 χώρες, τα περισσότερα στις ΗΠΑ (82%), στη Βρετανία (6%) και στη Δανία (2%).

Ποιοι απειλούνται

Κατά την Αμερικανίδα ιολόγο Paula Cannon από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, όλοι κινδυνεύουν να κολλήσουν, ακόμα κι αν έχουν ήδη μολυνθεί και είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Πιο επίφοβοι, όπως επισημαίνει, είναι όσοι δεν έχουν μολυνθεί πρόσφατα ή δεν έχουν λάβει το δισθενές αναμνηστικό εμβόλιο.
Από την πλευρά της η Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υποστηρίζει – βάσει των πρώτων στοιχείων - ότι η XBB.1.5 είναι η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή που έχει ανιχνευθεί έως σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης