Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεράστια ποσά επενδύουν οι Σαουδάραβες σε εξορύξεις λιθίου και νικελίου - Προετοιμάζονται για τη νέα εποχή των μπαταριών

Τεράστια ποσά επενδύουν οι Σαουδάραβες σε εξορύξεις λιθίου και νικελίου - Προετοιμάζονται για τη νέα εποχή των μπαταριών
Η Σαουδική Αραβία σπεύδει να πάρει στα μέταλλα λίθιο και νικέλιο - που χρησιμοποούνται στην κατασκευή των μπαταριών και των οποίων η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί εκθετικά τα επόμενα χρόνια
Σχετικά Άρθρα
Η εξορυκτική Saudi Arabian Mining Company (Ma'aden) υπέγραψε συμφωνία με το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων που αποτελεί το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας, βάσει του οποίου θα συστήσουν κοινή εταιρεία η οποία θα επενδύσει σε περιουσιακά στοιχεία του εξωτερικού για την εξασφάλιση στρατηγικών ορυκτών πόρων.
Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπογράφηκε, η Ma'aden θα έχει το 51% της νέας εταιρείας και το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF) το 49%.
Η κοινοπραξία Ma'aden - PIF σχεδιάζει να επενδύσει σε εξορύξεις σιδηρομεταλλεύματος, χαλκού, νικελίου και λιθίου ως μη λειτουργικός εταίρος που θα λαμβάνει θέσεις μειοψηφίας σε μετοχές εταιρειών εξόρυξης, τόνισε σε ανακοίνωσή της η Ma'aden.
«Έτσι θα καταφέρουμε να έχουμε πρόσβαση σε κρίσιμα ορυκτά για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού μας σε σημαντικούς ορυκτούς πόρους και η Σαουδική Αραβία θα αποτελέσει βασικό εταίρο που θα εγγυάται την αντοχή της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας», σημείωσε η εταιρεία.
Ξεχωριστά, η Ma'aden ανακοίνωσε ότι προχωρά στην εξαφορά ποσοστού 9,9% στην εταιρεία τεχνολογίας Ivanhoe Electric Inc με έδρα τις ΗΠΑ καταβάλλοντας τίμημα 126,4 εκατομμυρίων δολαρίων και ότι θα συστήσει κοινοπραξία με την Ivanhoe Electric, με έδρα τη Σαουδική Αραβία, για έρευνα και ανάπτυξη μεταλλευτικών έργων στη Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ma'aden, η Ivanhoe Electric «εφαρμόζει μια σειρά τεχνολογικών λύσεων για να αυξήσει δραματικά την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των μεταλλευτικών ερευνών, που ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της Ma'aden να κερδίσει έδαφος στα εμπορεύματα με μακροπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξης».
Τον Οκτώβριο του 2021, ανώτατο στέλεχος της Ma'aden είχε για πρώτη φορά ανακοινώσει ότι η εταιρεία σχεδίαζε «τεράστιες» επενδύσεις στην έρευνα λιθίου και νικελίου στη Σαουδική Αραβία τις επόμενες δύο δεκαετίες.
«Στα επόμενα 10 - 20 χρόνια θα ξοδέψουμε τεράστια χρηματικά ποσά αναζητώντας αυτά τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μπαταριών στη Σαουδική Αραβία», είχε πει ο διευθύνων σύμβουλος της Maaden, Abdulaziz Al Harbi, στο Bloomberg εκείνη την εποχή, σε μια δήλωση που υποδείκνυε ότι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο θα επιδιώξει να πάρει θέσεις στα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των μπαταριών και των οποίων η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί εκθετικά στις αμέσως προσεχείς δεκαετίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης