Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γαλλία ενώπιον της «μητέρας όλων των μαχών» - Στις 19 Ιανουαρίου η πρώτη απεργία για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό

Η Γαλλία ενώπιον της «μητέρας όλων των μαχών» - Στις 19 Ιανουαρίου η πρώτη απεργία για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό
Αντίθετο στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι το 80% των Γάλλων
Σχετικά Άρθρα
Η Γαλλία ετοιμάζεται για τη «μητέρα όλων των μαχών», μετά και την επίσημη παρουσίαση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης Macron από την πρωθυπουργό Élisabeth Borne, βάσει του οποίου αυξάνεται η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έως το 2030.
Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που ανακοίνωσε η πρωθυπουργός, το νομοσχέδιο δείχνει πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει μισό βήμα πίσω, αποφεύγοντας να αυξήσει το όριο ηλικίας στα 65 χρόνια, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα.
Αντ' αυτού το αυξάνει σταδιακά στα 63 το 2027 και στα 64 το 2030.
Περιλαμβάνει ένα σημαντικό «τυράκι», που είναι η αύξηση της κατώτατης σύνταξης στα 1200 ευρώ από τα 900 ευρώ που είναι σήμερα.
Από την άλλη μεριά όμως στο πλαίσιο του νέου συστήματος, για να πάρει ένας εργαζόμενος πλήρη σύνταξη, έστω και την κατώτατη, θα πρέπει να συμπληρώσει 43 χρόνια ασφάλισης.
Η κυβέρνηση Macron υποστηρίζει ότι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού με αύξηση του ορίου ηλικίας είναι απολύτως απαραίτητη για να αποτραπεί η δημιουργία ενός τεράστιου ελλείμματος στο ασφαλιστικό σύστημα ενώ ο ίδιος ο Macron πιέζει για την υιοθέτηση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης, από την πρώτη φορά που εξελέγη πρόεδρος το 2017.
Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο αναφέρουν ότι το 80% του πληθυσμού αντιτίθεται στην αύξηση των ορίων ηλικίας ενώ τα εργατικά συνδικάτα, ακόμη και τα πιο μετριοπαθή, σχεδιάζουν μεγάλες διαδηλώσεις, με την πρώτη απεργία να έχει αναγγελθεί για τις 19 Ιανουαρίου.
Για το λόγο αυτό, η τύχη του νομοσχεδίου της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης αναμένεται ότι θα καθορίσει την τροχιά της υπόλοιπης θητείας του Macron στα Ηλύσια.
Εάν ο Γάλλος πρόεδρος τα καταφέρει, θα έχει αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει εκεί που οι προκάτοχοί του σκόνταψαν και απέτυχαν.
Εάν αποτύχει, η οπισθοδρόμηση θα ακυρώσει τις προηγούμενες υποσχέσεις του ότι μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά τη Γαλλία παρότι η κυβέρνησή του δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Αλλά με δεδομένο ότι το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο Macron έρχεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την γαλλική κυβέρνηση, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις πλήττονται από τον πληθωρισμό και τις αυξημένες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα, κανείς δεν είναι σίγουρος για το αν τελικά θα περάσει.
Πολλοί φοβούνται μάλιστα έκρηξη διαδηλώσεων με την αλλαγή στις συντάξεις να γίνεται το επίκεντρο μιας ευρύτερου χαρακτήρα αυξανόμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης