Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά την αποκατάσταση της κυριαρχίας του στην κατεστραμμένη πλέον Συρία, ο πρόεδρος Assad επιστρέφει στη διεθνή σκηνή

Μετά την αποκατάσταση της κυριαρχίας του στην κατεστραμμένη πλέον Συρία, ο πρόεδρος Assad επιστρέφει στη διεθνή σκηνή
Κοντά στην διπλωματική του αναβάθμιση βρίσκεται ο Σύρος προέδρος, μετά τη νίκη του στον εμφύλιο της Συρίας
Σχετικά Άρθρα
Μισητοί αντίπαλοι υπήρξαν για πολλά χρόνια οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Συρίας, Rejep Tayip Erdogan και Bassar al Assad.
Όμως όλα δείχνουν ότι η επαναπροσέγγιση είναι απλώς θέμα χρόνου, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Deutsche Welle.
Την περασμένη εβδομάδα ο Erdogan δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν αποκλείει μία συνάντηση με τον Assad, ενώ στόχος του είναι μία νέα ειρηνευτική διαδικασία για τη Συρία, στην οποία θα έχουν ρόλο η Τουρκία, αλλά και η Ρωσία.
Ήδη έχουν συναντηθεί στη Μόσχα οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, καθώς και οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και της Συρίας.
Το επόμενο βήμα θα είναι μία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, η οποία, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, θα γίνει σήμερα Τετάρτη 11/1/23.
Για τον Assad το κέρδος είναι πολλαπλό, όπως αναφέρει στην Deutsche Welle η Bende Seller, πολιτική επιστήμων και επικεφαλής του τμήματος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο πολιτικό ίδρυμα «Χάινριχ Μπελ», που πρόσκειται στο Κόμμα των Πρασίνων.
«Ασφαλώς ο Assad επιδιώκει τη διπλωματική του αναβάθμιση», επισημαίνει.
«Την έχει δηλαδή ούτως ή άλλως, αλλά θα ήταν πιο σημαντικό να την συνυπογράφουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ. Από κει και πέρα ελπίζει σε οικονομική βοήθεια, για παράδειγμα από τις χώρες του Κόλπου, αλλά και την Τουρκία ή την Ιορδανία. Το καθεστώς χρειάζεται επειγόντως χρήματα για την ανοικοδόμηση, αλλά μέχρι στιγμής οι γειτονικές χώρες δεν δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία να επενδύσουν στη Συρία».

Τα ετερόκλητα τουρκικά συμφέροντα

Η Τουρκία ήταν για πολλά χρόνια- και θεωρητικά παραμένει- ένας από τους κύριους υποστηρικτές της συριακής αντιπολίτευσης.
Από το 2011, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, ο Erdogan απέφευγε κάθε επαφή με τον Assad.
Φαίνεται όμως ότι αναθεωρεί τη στάση του.
Ίσως γιατί πιστεύει ότι ο Assad μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθεια της Τουρκίας να αναχαιτίσει τo κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), αλλά και το στρατιωτικό του σκέλος, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που δραστηριοποιούνται στη Συρία και διατηρούν στενές σχέσεις με το PKK.
Κάθε τόσο ο Erdogan απειλεί με νέες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, αλλά προφανώς θεωρεί ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί πιο εύκολα με τη στήριξη του Assad.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συρίας μπορεί να μην υποστηρίζει αποσχιστικές τάσεις, αλλά χρειάζεται τη στήριξη από τους τοπικούς ηγέτες των Κούρδων, για να διασφαλίσει την κυριαρχία του στις βορειοανατολικές επαρχίες της χώρας.
Κατά συνέπεια δεν είναι βέβαιο ότι συμπίπτουν τα συμφέροντα Assad-Erdogan. Σε κάθε περίπτωση, λέει η Bende Seller, «πρόκειται για ένα σκοτεινό σενάριο, αν αναλογιστεί κανείς ότι όλα όσα έχει επιτύχει μέχρι σήμερα ο Assad, βασίζονται στην κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Είναι ένα επικίνδυνο προηγούμενο που προδικάζει το δίκαιο του ισχυρού σε άλλες εστίες κρίσεις ανά τον κόσμο».

«Πονοκέφαλος» το προσφυγικό

Επιπλέον, ο Erdogan αναζητεί λύση για τα τέσσερα εκατομμύρια των προσφύγων από τη Συρία, που ακόμη φιλοξενούνται στη γειτονική Τουρκία.
Η διαμονή τους στοιχίζει όλο κι περισσότερο δεδομένου ότι ο επίσημος πληθωρισμός φτάνει το 85%, ενώ η συζήτηση για το μέλλον τους θα μπορούσε να επηρεάσει την έκβαση των προεδρικών εκλογών τον Ιούνιο.
Τα συμφέροντα του Erdogan υπαγορεύουν τη μετακίνηση των προσφύγων στη Συρία, αλλά από την πλευρά του ο Assad δεν έχει λόγο να επισπεύδει την επιστροφή τους.
«Για τους πρόσφυγες είναι μία οδυνηρή κατάσταση», λέει η πολιτική επιστήμων Bende Seller. «Παραμένουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, δεν μπορούν ούτε να προχωρήσουν, ούτε να γυρίσουν πίσω. Δεν αισθάνονται ασφάλεια, ούτε βλέπουν προοπτική για το μέλλον. Εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν αυτή την πικρή εμπειρία...»

Παιχνίδια επιρροής στη Συρία

Τον Bassar al Assad αρχίζουν να προσεγγίζουν πάλι και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αντίπαλον δέος του Ιράν στη Μέση Ανατολή.
Προ ημερών μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων, Abdullah Αbinj Zayed al Nahian, επισκέφθηκε τη Δαμασκό και συναντήθηκε με τον Assad, αλλά μάλλον δεν κατάφερε να περιορίσει την επιρροή που ασκεί η φιλοϊρανικής οργάνωσης «Χεζμπόλαχ» στο καθεστώς.
Μείζον ζήτημα αποτελεί και η επιρροή της Ρωσίας.
Μέχρι στιγμής, η παρουσία της Μόσχας στο πλευρό του Assad έχει αποτρέψει την ήττα του στα πεδία των μαχών.
Αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εξασθενήσει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, προκαλώντας παράλληλα διπλωματική απομόνωση της Μόσχας και αυξάνοντας, πιθανώς, την επιρροή της Τεχεράνης.
Σε κάθε περίπτωση, ο Assad χρειάζεται τη Ρωσία, αλλά και το Ιράν, προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης