Τελευταία Νέα
Διεθνή

UBS: Μεγαλύτερα προβλήματα πιστωτικής επέκτασης από το 2011

UBS: Μεγαλύτερα προβλήματα πιστωτικής επέκτασης από το 2011
Αρνητική εξακολουθεί να είναι η εικόνα που εμφανίζει η πιστωτική επέκταση στις περιφερειακές χώρες αν και γενικότερα στην περιοχή της Ευρωζώνης υπάρχει μια σταθεροποίηση σε μηνιαία βάση, αναφέρει σε έκθεση της η UBS, τονίζοντας πως οι πιστωτικές τάσεις θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο κοντινό μέλλον.
Στην ανάλυση του διεθνούς οίκου επισημαίνεται πως παρά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας, η εικόνα της πιστωτικής επέκτασης της είναι αρνητική, γεγονός το οποίο αναδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος, ωστόσο, σε άλλες περιοχές όπως η Ιταλία, που υπάρχουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα, εκεί η πιστωτική επέκταση έχει περάσει σε θετική τροχιά και εκτιμάται ότι σύντομα θα επιστρέψει σε μέτριους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.
Ο οίκος παραθέτει και το παράδειγμα της Γαλλίας, για την οποία σχολιάζει ότι υπάρχει σταθεροποίηση και το «κομμάτι» της πιστωτικής επέκτασης είναι υγιές, καθώς εκεί τόσο οι τράπεζες όσο και η οικονομία «διέφυγαν» από την περίοδο φούσκας.
Το έντονο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιφέρεια και σύμφωνα με τη UBS αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ στο σύνολο της Ευρωζώνης θα ενταθεί η κατάσταση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος 3μηνων ομολόγων, τα οποία λήγουν στις αρχές του 2011.
Βάσει των στοιχείων του Αυγούστου, στα νοικοκυριά της Ευρωζώνης ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 4,2% με την παταναλωτική πίστη να φτάνει το 1,9% και το ρυθμό των καταθέσεων να διατηρείται στο 3,5%.
Αναλυτικότερα, υψηλή πιστωτική επέκταση σε ετήσια βάση εντοπίστηκε μόνο στην Ελλάδα, όπου άγγιξε το 36,1%, στην Σουηδία (14,3%), Πολωνία (11,6%), Ιταλία, (7,4%) και στην Κύπρο (7%). Αντίθετα, αρνητικός είναι ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στην Ιρλανδία (-16,5%), στην Ισπανία (-1,2), στην Ολλανδία (-2,7%), στη Λετονία (-7,9%) και στη Λιθουανία (-6,1%).
Σε ότι αφορά το ενυπόθηκο δανεισμό, διαμορφώθηκε στο 4,2% στην Ευρωζώνη σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, με την Ιταλία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση (+26,8%) ενώ ακολουθούν Κύπρος (+26,7%), Πολωνία (+25,7%) και Ελλάδα (+22%). Στη Γαλλία κατεγράφη αύξηση 6,7%, μετά από μια άνοδο 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ στην Πορτογαλία ο ρυθμος στον ενυπόθηκο δανεισμό παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα, στο 5,2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης