Τελευταία Νέα
Διεθνή

H ελίτ του Davos προειδοποιεί: Πολλαπλά σοκ απειλούν την παγκόσμια οικονομία το 2023

H ελίτ του Davos προειδοποιεί: Πολλαπλά σοκ απειλούν την παγκόσμια οικονομία το 2023
Το κλίμα είναι η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή
Σχετικά Άρθρα
Η απειλή της ύφεσης, η κρίση του κόστους ζωής και η αυξανόμενη δυσπραγία του χρέους θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια οικονομία τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς πασχίζει να ξεπεράσει την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Η έκθεση Global Risks Report, μια ετήσια δημοσκόπηση 1.200 επαγγελματιών της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών που καταρτίζει το ίδρυμα με έδρα τη Γενεύη, δείχνει ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη ανάπαυλα καθώς οι χώρες θα παλεύουν με "κρίσεις ενέργειας, πληθωρισμού, τροφίμων και ασφάλειας".
Το κλίμα είναι η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή, αλλά ο δημοσιονομικός χώρος στενεύει, προειδοποιεί το Davos.
«Οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να αποφύγουν την "πολυκρίση», τονίζει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Πολλαπλά σοκ για την παγκόσμια οικονομία

Σχεδόν επτά στους 10 ερωτηθέντες εκτιμούν ότι το προσεχές διάστημα θα χαρακτηρίζεται από ασταθείς οικονομίες και πολλαπλά σοκ, ενώ το ένα πέμπτο από αυτούς φοβάται "καταστροφικά αποτελέσματα" μέσα σε μια δεκαετία.
Ο πιο άμεσος κίνδυνος είναι η κρίση του κόστους ζωής, ενώ οι μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες απειλές παραμένουν σχετικές με το κλίμα, σύμφωνα με την έρευνα.
Η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος του WEF, ανησυχεί ότι ο κόσμος ενδέχεται να εισέλθει σε έναν "φαύλο κύκλο".
"Πολύ λίγοι ηγέτες της σημερινής γενιάς έχουν περάσει αυτούς τους παραδοσιακούς κινδύνους γύρω από τα τρόφιμα και την ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα μάχονται με το τι έρχεται από την άποψη του χρέους, τι έρχεται από την άποψη του κλίματος", δήλωσε η ίδια στη Francine Lacqua στην τηλεόραση του Bloomberg. "Θα χρειαστούμε ένα είδος νέου τύπου ηγεσίας που θα είναι πολύ πιο ευέλικτη".
Την επόμενη εβδομάδα, το WEF πραγματοποιεί τις ετήσιες συναντήσεις του στο Νταβός της Ελβετίας, όπου η επιχειρηματική, πολιτική και ακαδημαϊκή ελίτ θα ανταλλάξει απόψεις και θα αρχίσει να διαμορφώνει σχέδια για το επόμενο έτος. 
Η συνάντηση ξεκινά σε μια εποχή που ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών σε πολλές προηγμένες οικονομίες, με τα επιτόκια να είναι πολύ πιο αυξημένα από ό,τι προέβλεπε κανείς πριν από 12 μήνες.
Η έκθεση απευθύνει έκκληση για παγκόσμια συνεργασία και προειδοποιεί ότι αν οι κυβερνήσεις χειριστούν λανθασμένα την τρέχουσα κρίση "κινδυνεύουν να δημιουργήσουν κοινωνική δυσφορία σε πρωτοφανές επίπεδο, καθώς οι επενδύσεις στην υγεία, την εκπαίδευση και την οικονομική ανάπτυξη εξαφανίζονται, διαβρώνοντας περαιτέρω την κοινωνική συνοχή".
Οι αυξήσεις των στρατιωτικών δαπανών θα μπορούσαν να μειώσουν τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, αφήνοντας ορισμένες χώρες σε μια "διαρκή κατάσταση κρίσης" και ανατρέποντας την επείγουσα ανάγκη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Ο κίνδυνος της «επαναστρατικοποίησης»

Στη χειρότερη περίπτωση, ο "γεωοικονομικός πόλεμος" θα μπορούσε να μετατραπεί σε επαναστρατικοποίηση.
Οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί είναι πιθανό να εντείνουν τους οικονομικούς περιορισμούς και να επιδεινώσουν τόσο τους βραχυπρόθεσμους όσο και τους μακροπρόθεσμους κινδύνους, διαπιστώνει η έκθεση.
Οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν, ανέφερε η έκθεση.
"Σε αυτό το ήδη τοξικό μείγμα γνωστών και αυξανόμενων παγκόσμιων κινδύνων, ένα νέο γεγονός-σοκ, από μια νέα στρατιωτική σύγκρουση έως έναν νέο ιό, θα μπορούσε να γίνει μη διαχειρίσιμο", δήλωσε ο Zahidi.
"Επομένως, το κλίμα και η ανθρώπινη ανάπτυξη πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών των παγκόσμιων ηγετών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι μελλοντικών σοκ".
Τα περιβαλλοντικά ζητήματα έχουν κυριαρχήσει στους μακροπρόθεσμους κινδύνους τα τελευταία χρόνια, καταλαμβάνοντας τις τρεις πρώτες θέσεις σε κάθε έκθεση την τελευταία μισή δεκαετία.
Η έκθεση προειδοποίησε επίσης ότι ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια περίοδο "πολυκρίσεων", όπου η αλληλεπίδραση μιας ομάδας κινδύνων προκαλεί επιδεινούμενα μελλοντικά προβλήματα. Μια τέτοια απειλή μπορεί να προέρχεται από τον "ανταγωνισμό των πόρων", καθώς οι χώρες ανταγωνίζονται για τους φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, του νερού και της ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης