Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Κόλαφος» το Euractiv για Ντογιάκο, υποκλοπές: Πλήγμα στο κράτος δικαίου - Σιωπηλός θυμός από την Κομισιόν

«Κόλαφος» το Euractiv για Ντογιάκο, υποκλοπές: Πλήγμα στο κράτος δικαίου - Σιωπηλός θυμός από την Κομισιόν
Το Euractiv σχολιάζει ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών παραμένει «ανοιχτή πληγή» για την Ελλάδα ενόψει των εκλογών
Σχετικά Άρθρα
Σε ένα δημοσίευμα-κόλαφος για τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου όσον αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών, το Euractiv σχολιάζει την τελευταία παρέμβαση του εισαγγελέα του Άρειου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, σύμφωνα με τον οποίο η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να ενημερώνει τους πολίτες για το αν υπήρξε παρακολούθησή τους.
«Ο Γενικός Εισαγγελέας θέτει σε δοκιμασία το κράτος δικαίου της Ελλάδας» είναι ο τίτλος του δημοσίευματος όπου αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσε η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου. Στο ίδιο δημοσίευμα, γίνεται λόγος για «πλήγμα στο κράτος δικαίου» αλλά και για «σιωπηλό θυμό από την Κομισιόν».
Euracriv.JPG

«Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, προκάλεσε ισχυρές δονήσεις την Τρίτη μέσω της γνωμοδότησής του, αφού έκρινε ότι η ανεξάρτητη αρχή που είναι αρμόδια για θέματα απορρήτου (ΑΔΑΕ) δεν μπορεί να διενεργεί ελέγχους σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών για να ανακαλύψει ποιος παρακολουθείται από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.. Παράλληλα, απείλησε ακόμη τα μέλη της ΑΔΑΕ με ποινικές κυρώσεις» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
«Το ελληνικό Watergate, σκάνδαλο παρακολουθήσεων πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών από την ΕΥΠ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτελεί ανοιχτή πληγή για τη χώρα εν όψει βουλευτικών εκλογών. Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις, έχοντας δηλώσει αρχικά ότι δεν γνώριζε για τις παρακολουθήσεις. Ωστόσο η πρώτη του απόφαση ως πρωθυπουργός το 2019, ήταν να φέρει υπό τον έλεγχο του την ΕΥΠ» σχολιάζει ο Σαράντης Μιχόπουλος, ο οποίος το ρεπορτάζ του Euractiv.
Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην αποκάλυψη του Euractiv από τα τέλη Δεκεμβρίου όταν ακαλύφθηκε ότι η ΑΔΑΕ διενήργησε έλεγχο στην Cosmote και διαπίστωσε ότι τα τηλέφωνα του ευρωβουλευτή της Renew Europe, Γιώργου Κύρτσου, και του ερευνητή δημοσιογράφου, Τάσου Τέλλογλου, ήταν παγιδευμένα. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με το ρόλο της ΑΔΑΕ στη διενέργεια τέτοιων ελέγχων.
«Η ΑΔΑΕ αγνόησε τις επιφυλάξεις του εισαγγελέα, συνέχισε τους ελέγχους και μάλιστα συγκρότησε ομάδα για τον έλεγχο των εταιρειών τηλεπικοινωνιών.
Ωστόσο, ο επικεφαλής εισαγγελέας παρενέβη με γνωμοδότηση την Τρίτη, λέγοντας ότι, σύμφωνα με νέο νόμο, η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να διεξάγει τέτοιες δραστηριότητες, και αν το πράξει, μπορεί να επιβληθούν ποινικές κυρώσεις» συνεχίζει το ίδιο δημοσίευμα.

«Πλήγμα στο κράτος δικαίου»

Το Euractiv κάνει λόγο για «πλήγμα στο κράτος δικαίου» και αναφέρεται στις έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους φορείς της δικαιοσύνης.
«Κοινή συνισταμένη όλων των αντιδράσεων για την εισαγγελική γνωμάτευση είναι ότι αυτή ουσιαστικά μπλοκάρει τους ελέγχους της ΑΔΑΕ, εκφοβίζει και εμποδίζει τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών» αναφέρεται στο δημοσίευμα, όπου παρατίθεται δήλωση του καθηγητή συνταγματικού Δικαίου, Ξενοφώντα Κοντιάδη, ο οποίος προέβλεψε ότι «η νομική κοινότητα θα αντιταχθεί σθεναρά στην αδιανόητη παρέμβαση του εισαγγελέα στη συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένη αποστολή της ΑΔΑΕ».
Παράλληλα δημοσιεύει και την οργισμένη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα που χαρακτήρισε την παρέμβαση Ντογιάκου «κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος».

«Ο σιωπηλός θυμός της Κομισιόν»

Το Euractiv σημειώνει επίσης ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα στις αρμόδιες αρχές της ΕΕ καθώς η γνωμοδότηση στοχεύει την ΑΔΑΕ «και το κράτος δικαίου της χώρας». Προσθέτει ότι ο Κ. Αρβανίτης δήλωσε επίσης ότι «κανένας εκφοβισμός και καμία παρέμβαση δεν μπορεί να σταματήσει την έρευνα είτε εντός είτε εκτός της χώρας.
Το διεθνές ειδησεογραφικό μέσο υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να περιμένει το αποτέλεσμα της έρευνας της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το «ελληνικό Watergate» και μια κρίσιμη επίσκεψη στην Αθήνα της επιτροπής LIBE.
Αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Euractiv ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ήταν αρκετά ευαίσθητη όσον αφορά στον ρόλο των ανεξάρτητων εθνικών αρχών, θεώρησε ότι το θέμα «θα έπρεπε να το εξετάσουν οι εθνικές αρχές».
«Οποιαδήποτε απόπειρα των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας για παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, εάν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.
«Γνωρίζετε ότι παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλα κράτη μέλη, πολύ στενά. Παρακολουθούμε τη χρήση κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης σε πιο τακτική βάση με άλλα μέσα, για παράδειγμα, στην Έκθεση για το Κράτος Δικαίου» είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η χρήση spyware «είναι ένα από τα θέματα που καλύπτονται στην Έκθεση για το Κράτος Δικαίου του 2022, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου της χώρας για την Ελλάδα».
Τέλος, το Euractiv επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, και ο Έλληνας αντιπρόεδρος, Μαργαρίτης Σχοινάς -οι οποίοι ανήκουν και οι δυο στην ίδια πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη- έχουν παραμείνει σιωπηλοί για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.
Όπως αναφέρει, το ΕΛΚ δεν έχει λάβει θέση, σε αντίθεση με τους Σοσιαλιστές που έχουν ζητήσει επείγουσα πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.
Οι Πράσινοι και το Renew Europe καταδίκασαν επίσης την ελληνική κυβέρνηση για την υπόθεση. Ειδικότερα, η ευρωβουλευτής του Renew Europe, Sophie in ‘t Veld κάλεσε την Κομισιόν να σπάσει τη σιωπή της και να μιλήσει, ενώ ο συνάδελφός της Γιώργος Κύρτσος κατηγόρησε το ΕΛΚ ότι προσπαθεί να «ξεπλύνει» τον Έλληνα πρωθυπουργό για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης