Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Αρμενία ακύρωσε προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία - Επιδείνωση των σχέσεων

Η Αρμενία ακύρωσε προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία - Επιδείνωση των σχέσεων
Επιβαρύνονται περαιτέρω οι σχέσεις μεταξύ των περιφερειακών συμμάχων
Σχετικά Άρθρα
Η Αρμενία ακύρωσε προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία, οι οποίες επρόκειτο να διεξαχθούν στο πλαίσιο του Οργανισμού Συλλογικής Συνθήκης Ασφάλειας (CSTO), επιβαρύνοντας περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των περιφερειακών συμμάχων. 
"Οι ασκήσεις αυτές δεν θα πραγματοποιηθούν", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη. 
Αρμενία δεν πιστεύει ότι είναι σκόπιμο να διεξαχθούν ασκήσεις της CSTO φέτος".
Πρόκειται για ένα σημάδι ότι ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία κάνει τη Μόσχα να χάνει την επιρροή της στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου, αλλά ακολουθεί επίσης την άρνηση της CSTO να καταδικάσει την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν που σχετίζεται με τον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020 και άλλες αψιμαχίες που ακολούθησαν.
Η Αρμενία είχε καλέσει τη Ρωσία να παρέμβει στο πλευρό της, αλλά το Κρεμλίνο αντιστάθηκε, στέλνοντας μόνο ειρηνευτικά στρατεύματα για να μεσολαβήσουν σε αυτό που τελικά ήταν μια αναγκαστική παράδοση από την Αρμενία βασικών αμφισβητούμενων εδαφών και χωριών που έχασε στον πόλεμο του 2020.
Ο Pashinyan στα τελευταία του σχόλια αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην άρνηση του CSTO να καταδικάσει επίσημα το Αζερμπαϊτζάν

Πλήγμα για τη Ρωσία

Πρόκειται για ένα ενοχλητικό πλήγμα για τη Ρωσία, δεδομένου ότι το υπουργείο Άμυνας της μόλις αυτό το μήνα ανακοίνωσε πολλαπλές κοινές ασκήσεις υπό την ομπρέλα της CSTO, τουλάχιστον μία από τις οποίες επρόκειτο να φιλοξενηθεί στην Αρμενία, με την ονομασία "Άφθαρτη Αδελφότητα-2023".
Ο Pashinyan αντιμετώπισε το θέμα αυτό κατά μέτωπο στα σχόλιά του την Τρίτη: "Η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην Αρμενία όχι μόνο δεν εγγυάται την ασφάλειά της, αλλά αυξάνει τις απειλές για την ασφάλεια της Αρμενίας", δήλωσε.
Το Associated Press κάνει τον απολογισμό των τελευταίων δύο ετών των τεταμένων σχέσεων ως εξής:
Η κίνηση του Αζερμπαϊτζάν έχει αφήσει τη Ρωσία σε επισφαλή θέση.
Η Αρμενία φιλοξενεί μια ρωσική στρατιωτική βάση και η Μόσχα ήταν ο κορυφαίος σύμμαχος και χορηγός της χώρας.
Αλλά το Κρεμλίνο έχει επίσης επιδιώξει να διατηρήσει θερμούς δεσμούς με το πλούσιο σε πετρέλαιο Αζερμπαϊτζάν.
Οι δυτικές κυρώσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν καταστήσει τη Ρωσία όλο και πιο εξαρτημένη από τον κύριο σύμμαχο του Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία.
Με την προσοχή της στραμμένη στις μάχες στην Ουκρανία, η Ρωσία τήρησε στάση αναμονής όσον αφορά τον αποκλεισμό του διαδρόμου Λατσίν, προκαλώντας την οργή της Αρμενίας.
Προηγουμένως Αρμένιοι αξιωματούχοι είχαν ισχυριστεί ότι η Μόσχα πίεζε τη χώρα να γίνει ένα στενό συμμαχικό έθνος του "κράτους-ένωσης" Ρωσίας-Λευκορωσίας - κάτι που η Ρωσία έχει αρνηθεί.

armeniamap.png
Ψύχραιμη αντίδραση από το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο απάντησε στην ακύρωση των κοινών ασκήσεων από την Αρμενία λέγοντας: "Σε κάθε περίπτωση, η Αρμενία είναι ο στενός μας σύμμαχος και θα συνεχίσουμε τον διάλογό μας, συμπεριλαμβανομένων των πιο περίπλοκων θεμάτων", σύμφωνα με δήλωση του Dmitry Peskov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης