Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη άσκηση περικοπής δαπανών από τη Goldman Sachs - Γιατί προετοιμάζεται;

Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη άσκηση περικοπής δαπανών από τη Goldman Sachs - Γιατί προετοιμάζεται;
Η άσκηση έρχεται καθώς η τράπεζα προετοιμάζεται για μια πιθανή ύφεση και ένα ακόμη έτος ισχνής δραστηριότητας στις συγχωνεύσεις και εξαγορές και στις κεφαλαιαγορές
Η Goldman Sachs έχει ξεκινήσει τη μεγαλύτερη άσκηση περικοπής δαπανών από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, με την τράπεζα της Wall Street να επανεξετάζει τις δαπάνες για τα πάντα, από τα ιδιωτικά της τζετ μέχρι τα έξοδα μιας νέας μονάδας τεχνολογίας και καταναλωτών.
Η επανεξέταση των δαπανών έρχεται καθώς η Goldman αρχίζει να εφαρμόζει την περικοπή περισσότερων από 3.000 θέσεων εργασίας, με πολλούς υπαλλήλους στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη να μαθαίνουν σήμερα, 11 Ιανουαρίου 2023, την τύχη τους.
Τα τμήματα επενδύσεων προετοιμάζονται επίσης για μείωση κατά 40% ή και περισσότερο των ετήσιων μπόνους τους.

Όλα υπό αίρεση

Η Ericka Leslie, επικεφαλής της διοίκησης της τράπεζας, έχει αναδειχθεί σε κεντρικό πρόσωπο της αναθεώρησης υπό την καθοδήγηση του προέδρου της Goldman, John Waldron, σύμφωνα με διαρροές στα αμερικανικά μέσα.
Η άσκηση έρχεται καθώς η τράπεζα προετοιμάζεται για μια πιθανή ύφεση και ένα ακόμη έτος ισχνής δραστηριότητας στις συγχωνεύσεις και εξαγορές και στις κεφαλαιαγορές.
Ένας από τους πιο ευαίσθητους τομείς που εξετάζει η Leslie είναι οι δαπάνες της Goldman για δύο αεροσκάφη Gulfstream.
Η τράπεζα αγόρασε τα αεροσκάφη το 2019 υπό την καθοδήγηση του διευθύνοντος συμβούλου David Solomon, αντιστρέφοντας μια μακροχρόνια πολιτική ενοικίασης ιδιωτικών αεροσκαφών από την NetJets.
Η απόφαση να μην έχει δικά της αεροσκάφη και να τα νοικιάζει, ήταν σημείο υπερηφάνειας για ορισμένους από την πιο φειδωλή παλιά φρουρά της Goldman, αν και όταν η τράπεζα απέκτησε τα αεροσκάφη είπε ότι η κίνηση αυτή θα μείωνε το κόστος.
Η Goldman επανεξετάζει επίσης τα έξοδά της για τα ταξίδια σε όλη την τράπεζα, τα συνέδρια και τους εξωτερικούς προμηθευτές.
"Εξετάζουμε τα έξοδα σε κάθε γωνιά της εταιρείας, οπότε είναι γελοίο να εστιάζουμε σε οποιοδήποτε τμήμα ή στοιχείο", δήλωσε η Goldman.

Δεύτερη μετά την Morgan Stanley

Ο Solomon, διευθύνων σύμβουλος από το 2018, δεν μπόρεσε να γεφυρώσει το χάσμα αποτίμησης στο χρηματιστήριο που έχει ανοίξει με τον μακροχρόνιο αντίπαλο της Morgan Stanley.
Βρίσκεται υπό πίεση να μειώσει το κόστος μετά την πτώση των καθαρών κερδών κατά 44% τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.
Αυτό άφησε την Goldman να αγωνίζεται να επιτύχει απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 14%, έναν κρίσιμο στόχο κερδοφορίας που ο Solomon έθεσε το 2020.
Ο στόχος αυξήθηκε σε 15 έως 17% πέρυσι.

Όργιο προσλήψεων

Η επανεξέταση του κόστους σηματοδοτεί μια απότομη αντιστροφή από τη γενναιοδωρία του 2021, όταν η Goldman και οι ομόλογοι της στη Wall Street προχώρησαν σε ένα όργιο προσλήψεων κατά τη διάρκεια μιας ιστορικής έκρηξης των συναλλαγών κατά το δεύτερο έτος της πανδημίας Covid-19.
Εν μέσω ενός σφοδρού πολέμου στο κυνήγι ταλέντων, η Goldman αύξησε τους μισθούς των πρωτοετών υπαλλήλων στα 110.000 δολάρια και αύξησε τη δεξαμενή μπόνους για τους επενδυτικούς τραπεζίτες κατά περισσότερο από 40%.
Ωστόσο, η πτώση των εσόδων πέρυσι έγινε πιο έντονα αισθητή από την Goldman, επειδή εξαρτάται περισσότερο από τα έσοδα από τις συμβουλές για συγχωνεύσεις και εξαγορές σε σχέση με τις πιο διαφοροποιημένες ομόλογες τράπεζές της.
Η Leslie θα συνεργαστεί στενά με το άλλο στέλεχος της Goldman, τη Stephanie Cohen, δημιουργώντας μια μονάδα καταναλωτών και τεχνολογίας με την ονομασία "Platform Solutions", με ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο του κόστους της μονάδας.
Η Cohen ήταν προηγουμένως συν-επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης καταναλωτών και πλούτου της Goldman, το οποίο έχει πλέον καταργηθεί, και έκτοτε του έχει ανατεθεί η διεύθυνση της νέας μονάδας.
Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει τη συνεργασία της με την Apple και τη General Motors για τις πιστωτικές κάρτες, καθώς και την επιχείρηση διαδικτυακού δανεισμού GreenSky, την οποία εξαγόρασε πέρυσι έναντι 2,2 δισ. δολαρίων.
Παρά την ευρεία επανεξέταση των δαπανών, η Goldman εξακολουθεί να σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια συνάντηση τον επόμενο μήνα για αρκετές εκατοντάδες νέους και υφιστάμενους συνεργάτες της, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.
Η τράπεζα θεωρεί την εκδήλωση σημαντική για τους εταίρους προκειμένου να συζητήσουν την κατεύθυνση της επιχείρησης και θα μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης