Τελευταία Νέα
Διεθνή

Noma: Τέλος εποχής για το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο

Noma: Τέλος εποχής για το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο
Όπως αναφέρουν οι New York Times, τα εστιατόρια δυσκολεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας να αντεπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος τροφίμων και τα lockdown
Θλίψη στους απανταχού λάτρεις του καλού φαγητού σκόρπισε η είδηση για το κλείσιμο του δανέζικου εστιατορίου Noma, το οποίο επί σειρά ετών είχε ανακηρυχθεί το «καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο».
Το Noma του διάσημου σεφ Ρενέ Ρεντζεπί με τη νέα σκανδιναβική κουζίνα του είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη και μια μεγάλη λίστα αναμονής για τους γευσιγνώστες παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το εστιατόριο που βρίσκεται στη Κοπεγχάγη θα κλείσει τις πόρτες του τον επόμενο χρόνο και θα ανοίξει ξανά ως δοκιμαστική κουζίνα (test kitchen).
«Για να συνεχίσουμε ως Noma, πρέπει να αλλάξουμε», δήλωσε ο ιδιοκτήτης Ρενέ Ρεντζεπί, στην ιστοσελίδα του εστιατορίου, χωρίς να διευκρινίσει γιατί πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση.

Το «χτύπημα» της πανδημίας

Όπως αναφέρουν οι New York Times, τα εστιατόρια δυσκολεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας να αντεπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος τροφίμων και τα lockdown.
Ιδιαίτερα τα luxury εστιατόρια αντιμετώπισαν προβλήματα με το να προσφέρουν ακριβά μενού στους θαμώνες. Αξίζει να σημειωθεί πως στο Noma ένα γεύμα κοστίζει επί του τουλάχιστον 500 δολάρια το άτομο.
Ο Ρεντζεπί ανέφερε ακόμη ότι από το 2025, το Noma θα γίνει test kitchen και θα πουλάει προϊόντα διαδικτυακά. «Το να εξυπηρετούμε τους επισκέπτες θα είναι πάντα μέρος αυτού που είμαστε, αλλά το να είμαστε εστιατόριο δεν θα μας καθορίζει πλέον», είπε.
Σημειώνεται πως ο διάσημος σεφi άνοιξε το Noma στην Κοπεγχάγη το 2003, και τελικά έγινε το «στολίδι» σε μια ακμάζουσα σκηνή φαγητού.
Εισήγαγε τα σκανδιναβικά τρόφιμα σε νέο κοινό, με συστατικά από τις ακτές και τα δάση της Δανίας. Καθώς διαδόθηκε η είδηση για τα πειραματικά πιάτα του Noma, ήταν σχεδόν αδύνατο να γίνει κράτηση.
Μάλιστα, καθώς ανακηρύχθηκε για πρώτη φορά το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου το 2010, λάμβανε περίπου 100.000 αιτήματα κρατήσεων το μήνα για έναν χώρο 40 θέσεων. Αναδείχθηκε το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο και πάλι τέσσερις φορές, ενώ έχει τρία αστέρια Michelin.
Επιπλεόν, η σκανδιναβική κουζίνα οδήγησε στην «επανεφεύρεση» της Κοπεγχάγης ως έναν εξαιρετικό προορισμό για φαγητό, προσελκύοντας ταλαντούχους σεφ στην πρωτεύουσα της Δανίας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης