Διεθνή

Powell (Fed): Δεν είναι αρμοδιότητα της Fed η κλιματική αλλαγή - O πληθωρισμός θέλει θυσίες

Powell (Fed): Δεν είναι αρμοδιότητα της Fed η κλιματική αλλαγή - O πληθωρισμός θέλει θυσίες
H Fed δεν θα γίνει policy maker για το κλίμα, ανέφερε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell...
Δεν είναι στην αρμοδιότητα της Federal Reserve η πολιτική για το κλίμα, ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠA, Jerome Powell… που κατά τ’ άλλα απλώς υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία του!
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Fed υπογράμμισε τη σημασία της αποφυγής ζητημάτων εκτός της αρμοδιότητάς της και της διατήρησης εστίασης στον πληθωρισμό, την προώθηση μιας υγιούς αγοράς εργασίας και τη διασφάλιση της ασφάλειας της χώρας και του τραπεζικού συστήματος.
«Είναι σημαντικό να εμμείνουμε στους θεσμοθετημένους στόχους και τις αρχές μας και να αντισταθούμε στον πειρασμό να διευρύνουμε το πεδίο εφαρμογής μας για να αντιμετωπίσουμε άλλα σημαντικά κοινωνικά ζητήματα της ημέρας» είπε σε συνέδριο που διοργάνωσε η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας.
«Χωρίς ρητή νομοθεσία του Κογκρέσου, θα ήταν ακατάλληλο να χρησιμοποιήσουμε τη νομισματική πολιτική ή τα εποπτικά μας εργαλεία για την προώθηση μιας πιο πράσινης οικονομίας ή για την επίτευξη άλλων στόχων που βασίζονται στο κλίμα».
Σύμφωνα με τον Powell, η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχή αντιμετώπιση του πληθωρισμού από τη Fed.
«Η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός μπορεί να απαιτήσει μέτρα που δεν είναι δημοφιλή βραχυπρόθεσμα, καθώς αυξάνουμε τα επιτόκια για να επιβραδύνουμε την οικονομία», είπε.
«Η απουσία άμεσου πολιτικού ελέγχου στις αποφάσεις μας μας επιτρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, χωρίς να λάβουμε υπόψη πολιτικούς παράγοντες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης