Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στην Wall ελέω των ανησυχιών για ΗΠΑ και Ευρωζώνη - Σε ελεύθερη πτώση το ADR της ΕΤΕ

Νευρικότητα στην Wall ελέω των ανησυχιών για ΗΠΑ και Ευρωζώνη - Σε ελεύθερη πτώση το ADR της ΕΤΕ
Σχεδόν αμετάβλητοι διατηρήθηκαν οι δείκτης σήμερα, Δευτέρα, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Wall, στον απόηχο των εντεινόμενων ανησυχιών τόσο για τον δημοσιονομικό γκρεμό των ΗΠΑ, όσο και για την κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρωζώνη. Παράλληλα, στο επίκεντρο τέθηκε και το ζήτημα της Ελλάδας.
Ειδικότερα, ο Dow έκλεισε αμετάβλητος στις 12.815 μονάδες. Ο S&P 500 τερμάτισε στο +0,01% και στις 1.380 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε στο -0,02% στις 2.904 μονάδες.
Βουτιά -7,63%, στα 2,06 δολάρια, κατέγραψε το ADR της Εθνικής. Στα 1,94 δολάρια το χαμηλό ημέρας, στα 2,09 δολάρια το υψηλό.
Νωρίτερα, την προειδοποίηση πως μία προσωρινή λύση στο ζήτημα του «δημοσιονομικού γκρεμού» δεν θα τροποποιήσει την υφιστάμενη προοπτική για την αμερικανική οικονομία, επισήμανε ο οίκος αξιολόγησης S&P. Ειδικότερα, ο S&P σε έκθεσή του για τις ΗΠΑ, υπογράμμισε πως η σταθεροποίηση της οικονομίας απαιτεί μία ισχυρή απόφαση, ενώ συμπλήρωσε πως κάθε συμφωνία για το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας θα πρέπει να συνάδει με την σταθεροποίηση του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης κατέστη γνωστό, πως ένας πιθανός δημοσιονομικός εκτροχιασμός δεν οδηγεί αυτόματα σε  υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται, πως ο S&P αξιολογεί την χώρα με ΑΑ+, παρέχοντας αρνητικό outlook.
Παράλληλα, τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα στον πλανήτη θα αποτελούν το 2017 οι ΗΠΑ, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (IEA).Στην έκθεση της η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ βιώνουν μια πραγματική ενεργειακή «έκρηξη», η οποία φέρνει στην αγορά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν δύσκολα. «Από το 2030 οι ΗΠΑ που σήμερα εισάγουν το 20% των συνολικών τους ενεργειακών αναγκών, θα γίνουν αυτάρκεις σε καθαρούς όρους, γεγονός που αποτελεί δραματική ανατροπή της τάσης που αποτυπώνεται και σε πολλές άλλες χώρες που εισάγουν ενέργεια» επισημαίνει η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας.
Στην ίδια έκθεση, υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση που οι προβλέψεις της υλοποιηθούν, θα υπάρξουν σημαντικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων και την ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση αναφορικά με την ενέργεια.
Τέλος, «πολύ βαθιά και δύσκολη» χαρακτήρισε την υφιστάμενη κρίση της παγκόσμιας οικονομίας  αξιωματούχος του ΔΝΤ, ο οποίος παράλληλα, εκτίμησε πως δεν θα τελειώσει σύντομα. Παράλληλα, o κ. Lipton υπογράμμισε πως οι δημοσιονομικές προσαρμογές θα πρέπει να κινούνται στην φιλοσοφία της ανάπτυξης, ενώ προέκρινε οι Κεντρικές Τράπεζες να παρέχουν τόνωση στην αγορά. έλος, αναφερόμενος στον δημοσιονομικό γκρεμό των ΗΠΑ, υπερθεμάτισε πως χωρίς δράσεις, οι ΗΠΑ θα διολισθήσουν σε ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης