Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καθησυχάζει για covid η Κίνα: Κορυφώθηκε το κύμα - Μείωση κρουσμάτων σε Πεκίνο και μεγαλουπόλεις

Καθησυχάζει για covid η Κίνα: Κορυφώθηκε το κύμα - Μείωση κρουσμάτων σε Πεκίνο και μεγαλουπόλεις
Την περασμένη Κυριακή 8/1 η Κίνα ήρε και το τελευταίο περιοριστικό μέτρο και άνοιξε τα σύνορα της
Σχετικά Άρθρα
Να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού επιχειρεί και πάλι η Κίνα, η οποία υποστηρίζει πως το κύμα covid έχει κορυφωθεί τόσο στο Πεκίνο όσο και σε άλλες κινεζικές πόλεις.
Κινέζοι ειδικοί – όπως μεταδίδουν κρατικά ΜΜΕ – υποβαθμίζουν περαιτέρω τη σοβαρότητα της επιδημίας, με την εφημερίδα Health Times να επισημαίνει πως τα κρούσματα μειώνονται σε πολλές κινεζικές επαρχίες, ενώ ενδεικτική είναι η τοποθέτηση αξιωματούχου πως μολύνθηκαν και τα 100 εκατομμύρια άτομα της επαρχίας Henan.

Zero covid πολιτική τέλος

Τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Κίνα εκτινάχθηκαν από τις αρχές Δεκεμβρίου όταν και η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει τέλος στην πολιτική της zero covid που ακολούθησε πιστά για περίπου τρία χρόνια, μετά και τις μεγάλες διαδηλώσεις κατά των αυστηρών μέτρων που είχαν προηγηθεί σε πολλά μέρη της χώρας.
Με την οικονομία της να έχει πληγεί σφόδρα λόγω των περιορισμών και των συνεχιζόμενων lockdown, η Κίνα ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή 8/1 την άρση και του τελευταίου μεγάλου μέτρου, καθώς άνοιξε και πάλι τα σύνορα της.
Το άνοιγμα όμως των συνόρων σε συνδυασμό με την έκρηξη της πανδημίας, με τα εκατομμύρια κρούσματα αλλά και με τον περιορισμένο αριθμό θανάτων που ανακοίνωνε επίσημα σε ημερήσια βάση η Κίνα, προκάλεσαν προβληματισμό στη Δύση για το εάν το Πεκίνο συγκαλύπτει την εξέλιξη της πανδημίας.
Ειδικά ο πολύ μικρός αριθμός θανάτων που δίνει επίσημα η Κίνα αντιμετωπίζεται με μεγάλη καχυποψία (αν συγκριθούν τα στοιχεία με τα υπόλοιπα κράτη), αν και η μεγαλύτερη ανησυχία είναι να κυκλοφορία κάποια μετάλλαξη στην Κίνα, η οποία δεν είναι γνωστή και η οποία – ενδεχομένως – να μην καλύπτεται από τα εμβόλια.

Κορυφώθηκε το κύμα

Πάντως, Κινέζοι ειδικοί υποστηρίζουν πως το κύμα του κορωνοϊού έχει ήδη κορυφωθεί σε πολλές επαρχίες της χώρας.
Ο Kan Quan, διευθυντής του Γραφείου Πρόληψης και Ελέγχου Επιδημίας στην κεντρική επαρχία Henan, ανέφερε ότι το ποσοστό μόλυνσης του πληθυσμού ήταν σχεδόν 90% στις 6 Ιανουαρίου.
Ο αριθμός των ασθενών στις κλινικές της επαρχίας έφτασε στο ανώτατο όριο στις 19 Δεκεμβρίου, αλλά ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων ήταν ακόμα υψηλός, είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Από την πλευρά του ο Yin Yong, δήμαρχος του Πεκίνου φέρεται να είπε πως η πανδημία έφτασε στο peak της ενώ και ο Li Pan, αναπληρωτής διευθυντής της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας στην πόλη Chongqing υποστήριξε ότι η πόλη έφτασε στην κορύφωση των κρουσμάτων στις 20 Δεκεμβρίου.
Αλλά και στην επαρχία της Jiangsu, το κύμα των μολύνσεων κορυφώθηκε στις 22/12, ενώ στην επαρχία Zheijiang αναφέρεται πως το πρώτο κύμα μολύνσεων ήταν ομαλό.
Επιπλέον, αναφέρεται πως σε δύο πόλεις στη νότια επαρχία Guangdong, η οποία θεωρείται η «καρδιά» της μεταποιητικής βιομηχανίας της Κίνας, τα κρούσματα κορυφώθηκαν πριν τα τέλη του 2022.

Ασαφής ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών

Όσον αφορά το ποσοστό των σοβαρών κρουσμάτων οι ειδικοί δεν μπορούν ακόμα να αποτανθούν με βεβαιότητα.
«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε το συνολικό ποσοστό των σοβαρών και κρίσιμων ασθενών με COVID στην Κίνα, καθώς διαφορετικοί τύποι νοσοκομείων αναφέρουν διαφορετικούς αριθμούς» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Wang Guiqiang, επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών του Πανεπιστημιακού Πρώτου Νοσοκομείου του Πεκίνου.

Πολιτικά υποκινούμενη η κριτική

Την ίδια στιγμή πάντως η Κίνα απορρίπτει την κριτική που της ασκείται για τα δεδομένα της όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για πολιτικά υποκινούμενες προσπάθειες προκειμένου να κηλιδωθεί η επιτυχία της έως τώρα στην αντιμετώπιση της covid.
Μάλιστα Κινέζοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό να υπάρξουν μελλοντικά κάποιες μεταλλάξεις, οι οποίες μπορεί να είναι πιο μολυσματικές αλλά να προκαλούν λιγότερο σοβαρές ασθένειες.
Το ΥΠΕΞ της Κίνας είχε χαρακτηρίσει μεροληπτικές κινήσεις, τις αποφάσεις αρκετών κρατών - π.χ. ΗΠΑ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μ. Βρετανία, Γαλλία, κα - να επιβάλλουν σε υποχρεωτικά τεστ τους Κινέζους ταξιδιώτες που θα έφταναν στις χώρες τους.
Πάντως, και το Πεκίνο απαιτεί αρνητικά τεστ για όσους ταξιδιώτες φτάνουν στο έδαφος της Κίνας.

Αντίποινα

Εν τω μεταξύ, η κινεζική πρεσβεία στη Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι ανέστειλε την έκδοση βίζας μικρής διάρκειας για τους Νοτιοκορεάτες.
Είναι η πρώτη κίνηση αντιποίνων κατά των χωρών που επιβάλλουν περιορισμούς για την COVID-19 σε ταξιδιώτες από την Κίνα.
Η πρεσβεία θα προσαρμόσει την πολιτική με την επιφύλαξη της άρσης των «μεροληπτικών περιορισμών εισόδου» της Νότιας Κορέας κατά της Κίνας, ανέφερε στον επίσημο λογαριασμό της στο WeChat.
Αξιωματούχος της κινεζικής πρεσβείας επιβεβαίωσε τα νέα μέτρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης