Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Για τον Macron ήρθε η ώρα της μεγάλης σύγκρουσης με τα συνδικάτα - Παρουσιάζεται η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Γαλλία: Για τον Macron ήρθε η ώρα της μεγάλης σύγκρουσης με τα συνδικάτα - Παρουσιάζεται η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Η κυβέρνηση του Macron συμμετείχε σε μακρές συζητήσεις με τα συνδικάτα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, που όμως δεν έβγαλαν πουθενά
Σχετικά Άρθρα
Για τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, ήρθε η ώρα της μεγάλης σύγκρουσης με τα συνδικάτα και μεγάλο μέρος της γαλλικής κοινωνίας - καθώς η κυβέρνησή του είναι πλέον έτοιμη να εισάγει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.
Η πρωθυπουργός Elisabeth Borne που ο ίδιος ο Macron διόρισε αναμένεται να παρουσιάσει εντός της ημέρας τις βασικές αρχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος - κεντρικό στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας του Macron - που στοχεύει να αυξήσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 ή τα 65 έτη.
«Όπως σας υποσχέθηκα, φέτος θα είναι η χρονιά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που στοχεύει να εξισορροπήσει το σύστημά μας για τα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες. Πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο», είπε και ο ίδιος ο Macron στην ομιλία του για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Η τύχη του νομοσχεδίου της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης μπορεί κάλλιστα να καθορίσει την τροχιά της υπόλοιπης θητείας του Macron στα Ηλύσια.
Εάν ο Γάλλος πρόεδρος τα καταφέρει, θα έχει αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει εκεί που οι προκάτοχοί του σκόνταψαν και απέτυχαν.
Εάν αποτύχει, η οπισθοδρόμηση θα ακυρώσει τις προηγούμενες υποσχέσεις του ότι μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά τη Γαλλία παρά το γεγονός ότι έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές του 2021.
Αλλά το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο Macron έρχεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις πλήττονται από τον πληθωρισμό και τις αυξημένες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα
Και πολλοί φοβούνται ότι οι διαδηλώσεις στους δρόμους θα επεκταθούν αν η αλλαγή στις συντάξεις γίνουν το επίκεντρο της αυξανόμενης δυσαρέσκειας.
«Είναι δύσκολο να διαδηλώσεις ενάντια στον πληθωρισμό. Αλλά αν η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αρχίσει να αποκρυσταλλώνει τις εντάσεις, οι άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν ότι μπορούν να σημειώσουν μια ισχνή νίκη κάνοντας την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη μεταρρύθμιση», δήλωσε ο Bruno Jeanbart, αντιπρόεδρος του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων OpinionWay.
Παρά το γεγονός ότι διατηρεί μια κάποια ευελιξία σχετικά με τον καθορισμό της ηλικίας συνταξιοδότησης, η κυβέρνηση έχει προκαλέσει τα πυρά όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων οι οποίες ετοιμάζουν ήδη πανεθνικές διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις.
Η κυβέρνηση του Macron συμμετείχε σε μακρές συζητήσεις με τα συνδικάτα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, που όμως δεν έβγαλαν πουθενά.
Οι συζητήσεις στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας αναμένεται επίσης να είναι έντονες, με τους αριστερούς και τους δεξιούς να επικρίνουν τα σχέδια Macron για μεταρρύθμιση του κρατικού συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης