Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: «Πολύ ισχυρή» η αύξηση των μισθών στην Ευρωζώνη - Θα επιμείνει ο πληθωρισμός, έρχονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίου

ΕΚΤ: «Πολύ ισχυρή» η αύξηση των μισθών στην Ευρωζώνη - Θα επιμείνει ο πληθωρισμός, έρχονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίου
Η αύξηση των μισθών τα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να είναι πολύ ισχυρή σε σύγκριση με τα ιστορικά πρότυπα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι η αύξηση των μισθών - ένας βασικός δείκτης για το πού κατευθύνεται ο πληθωρισμός - θα είναι «πολύ ισχυρή» τα επόμενα τρίμηνα, ενισχύοντας την υπόθεση για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων.
Μια μελέτη των μισθολογικών εξελίξεων από την έναρξη της πανδημίας δείχνει ότι η υποκείμενη αύξηση των αμοιβών ήταν «σχετικά μέτρια» και επί του παρόντος είναι κοντά στη μακροπρόθεσμη τάση της, ανέφερε η ΕΚΤ σε άρθρο που θα δημοσιευθεί στο Οικονομικό Δελτίο του.
Ακόμα κι έτσι, «κοιτάζοντας το μέλλον, η αύξηση των μισθών τα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να είναι πολύ ισχυρή σε σύγκριση με τα ιστορικά πρότυπα», ανέφερε.
«Αυτό αντανακλά τις εύρωστες αγορές εργασίας που μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεαστεί ουσιαστικά από την επιβράδυνση της οικονομίας, τις αυξήσεις στους εθνικούς κατώτατους μισθούς και κάποια κάλυψη μεταξύ των μισθών και των υψηλών ρυθμών πληθωρισμού».

Αυξημένος ο πληθωρισμός

Η άνοδος των τιμών ξεπέρασαν τον στόχο του 2% της ΕΚΤ τα τελευταία 1 1/2 χρόνια και ξεπέρασαν το 10% στα τέλη του 2022.
Ενώ ο πληθωρισμός έκτοτε έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του, ένας υποκείμενος δείκτης που εξαιρεί τα ευμετάβλητα είδη όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια έφτασε σε ιστορικό υψηλό τον Δεκεμβριο.
Με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στο 2% θα είναι άπιαστος μέχρι το τέλος του 2025 και τα συνδικάτα να πιέζουν για γενναιόδωρα πακέτα αποζημίωσης, η ΕΚΤ πραγματοποίησε μια άνευ προηγουμένου σειρά αυξήσεων επιτοκίων που ανέβασαν το επιτόκιο καταθέσεων στο 2% τον περασμένο μήνα.
Η Πρόεδρος Christine Lagarde έχει επισημάνει άλλη μια αύξηση κατά 50 μ.β. στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου - «και πιθανώς στη συνέχεια» - για να αποφευχθεί μια σπείρα μισθών-τιμών.

Αργή η προσαρμογή

Η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη είναι απίθανο να βοηθήσει πολύ βραχυπρόθεσμα, ιδίως καθώς η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να κρατούν εργαζομένους και να τους πληρώνουν καλά.
Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να προσαρμοστούν πλήρως οι μισθοί στις πρόσφατες κρίσεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Philip Lane, ο οποίος υποστήριξε ότι η παρακολούθηση των αμοιβών θα αποτελέσει μεγάλο μέρος της κατανόησης της τάσης του πληθωρισμού.
Στο άρθρο της, η ΕΚΤ ανέφερε ότι «υπάρχουν σημάδια ισχυρότερης αύξησης των μισθών στους τομείς των υπηρεσιών», κυρίως σε εκείνους που στερούνται προσωπικού.
Ανέφερε επίσης ότι «πέρα από το εγγύς μέλλον, η αναμενόμενη οικονομική επιβράδυνση στη ζώνη του ευρώ και η αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές είναι πιθανό να ασκήσουν πτωτική πίεση στην αύξηση των μισθών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης