Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bitcoin ή χρυσός; - Ποια είναι η καλύτερη επένδυση κατά τον Taleb;

Bitcoin ή χρυσός; - Ποια είναι η καλύτερη επένδυση κατά τον Taleb;
Η τεχνολογία έρχεται και φεύγει, ο χρυσός μένει, τουλάχιστον υλικά
Είναι το Bitcoin ή ο χρυσός η καλύτερη επένδυση;
Οι απόψεις ποικίλλουν ευρέως, με τον δισεκατομμυριούχο οπαδό των κρυπτονομισμάτων Mark Cuban να προτιμά το Bitcoin —και να χτυπά τον χρυσό— και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Euro Pacific Capital, Peter Schiff, να ακολουθεί την αντίθετη κατεύθυνση.
Ο Nassim Nicholas Taleb έχει επίσης κάποιες σκέψεις.
Αυτή την εβδομάδα, ο συγγραφέας του μπεστ σέλερ των New York Times του 2010, Ο Μαύρος Κύκνος - από τους λίγους που προέβλεψαν την οικονομική κρίση του 2007-2008 - στάθηκε στη συζήτηση σε μια συνέντευξη στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα L'Express.
Είναι ασφαλές να πούμε ότι το Bitcoin, το οποίο έχει υποχωρήσει περισσότερο από 60% από τις αρχές του 2022, δεν τον εντυπωσιάζει.

«Η τεχνολογία έρχεται και φεύγει»

Ένα πρόβλημα με το Bitcoin, είπε, είναι ότι «δεν είμαστε σίγουροι για τα ενδιαφέροντα, τις νοοτροπίες και τις προτιμήσεις των μελλοντικών γενεών.
Η τεχνολογία έρχεται και φεύγει, ο χρυσός μένει, τουλάχιστον υλικά.
Μόλις παραμεληθεί για μια σύντομη περίοδο, το Bitcoin θα κατέρρεε αναγκαστικά».
Επιπλέον, είπε, «δεν μπορεί να αναμένεται ότι μια εγγραφή σε ένα μητρώο που απαιτεί ενεργή συντήρηση από ενδιαφερόμενα και με κίνητρα άτομα - έτσι λειτουργεί το Bitcoin - θα διατηρήσει τις φυσικές του ιδιότητες, μια προϋπόθεση για χρηματική αξία, για οποιαδήποτε χρονική περίοδο».
Ερωτηθείς για την προέλευση της «τρέλας για τα κρυπτονομίσματα», επεσήμανε τα χαμηλά επιτόκια των τελευταίων 15 ετών.
«Η μείωση των επιτοκίων δημιουργεί φούσκες περιουσιακών στοιχείων χωρίς να βοηθά απαραίτητα την οικονομία», είπε.
«Το κεφάλαιο δεν κοστίζει πλέον τίποτα, οι αποδόσεις επένδυσης χωρίς κίνδυνο γίνονται πολύ χαμηλές, ακόμη και αρνητικές, ωθώντας τους ανθρώπους σε κερδοσκοπία.
Χάνουμε την αίσθηση του τι είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση.
Είναι το τέλος της πραγματικής χρηματοδότησης».
Ένα από τα αποτελέσματα, υποστήριξε, ήταν «κακοήθεις όγκοι όπως το Bitcoin».

Η «φούσκα των πάντων»

Ο Taleb δεν είναι ο μόνος που σημειώνει τις επιπτώσεις αυτού που ονομάστηκε «φούσκα των πάντων» - που δημιουργήθηκε από χρόνια χαλαρών νομισματικών πολιτικών από τη Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση.
Όπως ανέφερε το Fortune αυτή την εβδομάδα, η εποχή του εύκολου χρήματος ήταν γεμάτη ταύρους - από ειδικούς στα κρυπτονομίσματα έως διαχειριστές κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου έως οικονομολόγους και επενδυτικές τράπεζες - που πίστευαν ότι οι καλές στιγμές δεν θα τελείωναν ποτέ.
Είναι ενδιαφέρον ότι ο Taleb υποστήριξε το Bitcoin από νωρίς.
Εκείνη την εποχή, όπως εξήγησε στην L’Express, ήταν επικριτικός με τον τότε πρόεδρο της Fed, Ben Bernanke.
Ο Bernanke, είπε, δεν έβλεπε τους διαρθρωτικούς κινδύνους του συστήματος πριν από την κρίση του 2008 και αντέδρασε υπερβολικά στη συνέχεια: «Αντί να διορθώσει το χρέος και να μετριάσει τους κρυφούς κινδύνους, τους κάλυψε με μια νομισματική πολιτική που υποτίθεται ότι ήταν μόνο μεταβατική.
Πίστευα λανθασμένα το Bitcoin θα ήταν ένα προπύργιο ενάντια στις στρεβλώσεις αυτής της νομισματικής πολιτικής».

«Χειραγωγοί και απατεώνες»

Ο Taleb προειδοποίησε επίσης ότι «το σύμπαν των κρυπτονομισμάτων προσελκύει χειραγωγούς και απατεώνες».
Σίγουρα είναι ο μόνος που το πιστεύει.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Coinbase, Brian Armstrong, δήλωσε στο a16z crypto Founder Summit στα τέλη Νοεμβρίου: «Πρέπει να συμβιβαζόμαστε ως βιομηχανία με το γεγονός ότι, νομίζω ότι ο κλάδος μας προσελκύει ένα δυσανάλογο μερίδιο απατεώνων.
Και αυτό είναι πραγματικά ατυχές.
Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αντιπροσωπευτικό ολόκληρου του κλάδου».
Ο Taleb έγραψε στο Twitter αυτή την εβδομάδα ότι έχει υποστεί πιέσεις για την κριτική του στα κρυπτονομίσματα, αλλά ότι τέτοιες επιθέσεις έχουν αντισταθμιστεί από τα «πολλά ευχαριστήρια μηνύματα για τη διάσωση των νέων από το Bitcoin».
Μοιράστηκε ένα μήνυμα στο οποίο ένας χρήστης του Twitter είπε ότι παραλίγο να αγοράσει Bitcoin, αλλά στη συνέχεια άρχισε να ακολουθεί τη σκέψη του Taleb σχετικά με αυτό, γράφοντας: «Καταλαβαίνω γιατί η κρυπτογράφηση είναι χάλια στη θεωρία.
Στη συνέχεια κατέρρευσε στην πράξη.
Ο NNT έσωσε τα χρήματα του πατέρα μου που κέρδισε με κόπο».
Εν τω μεταξύ, πολλοί ταύροι Bitcoin παραμένουν ανοδικοί.
Η CEO της Ark Invest, Cathy Wood επανέλαβε πρόσφατα την πρόβλεψή της ότι το Bitcoin θα φτάσει το 1 εκατομμύριο δολάρια έως το 2030 - τώρα είναι λίγο κάτω από τα 17.000 δολάρια.
Υποστήριξε επίσης ότι στον Bankman-Fried δεν άρεσε το «διαφανές και αποκεντρωμένο» Bitcoin «επειδή δεν μπορούσε να το ελέγξει», λέγοντας ότι το φιάσκο του FTX προκλήθηκε από «αδιαφανείς συγκεντρωτικούς παίκτες».
Όσο για το Cuban, είπε στο podcast του Bill Maher's Club Random τον περασμένο μήνα, «θέλω το Bitcoin να πέσει πολύ περισσότερο για να μπορώ να αγοράσω κι άλλα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης