Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πως ο Warren Buffett κέρδισε από την ενεργειακή κρίση - Είχε δείξει το δρόμο από το 2020

Πως ο Warren Buffett κέρδισε από την ενεργειακή κρίση - Είχε δείξει το δρόμο από το 2020
Η ιαπωνική Mitsui μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, αλλά ένας από τους κορυφαίους επενδυτές τους - και ωφελημένους - είναι αρκετά γνωστός: ο Warren Buffett
Όταν η εξέδρα Deepwater Horizon εξερράγη στον Κόλπο του Μεξικού το 2010, προκαλώντας τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα όλων των εποχών στις ΗΠΑ, όλα τα βλέμματα στράφηκαν στην BP, τη βρετανική εταιρεία πίσω από τη γεώτρηση.
Αλλά η BP δεν ήταν μόνη της στο έργο.
Μεταξύ των εταίρων της ήταν και η ιαπωνική Mitsui & Co, η οποία κατείχε μερίδιο 10%.
Λίγο γνωστή εκτός της βιομηχανίας φυσικών πόρων, η Mitsui είναι μέλος ενός ομίλου πέντε ιαπωνικών εταιρειών που επενδύει σε έργα ενέργειας και εμπορευμάτων σε όλο τον κόσμο.
Είναι ο βραχίονας της Japan Inc. για τα εμπορεύματα με συμφέροντα σε όλα, από ανθρακωρυχεία στην Αυστραλία μέχρι κοιτάσματα πετρελαίου στο Ομάν και σιλό σιταριού στον Καναδά.
Για χρόνια, ήταν μια μονότονη επιχείρηση στην οποία λίγοι έδιναν σημασία.
Αλλά τώρα, χάρη σε μια περίοδο με ουρανοκατέβατες τιμές πρώτων υλών, οι Ιάπωνες traders αποσπούν περισσότερα μετρητά από ποτέ από αυτά τα έργα, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους - αν και κάτω από το ραντάρ - νικητές της έκρηξης του πληθωρισμού του 2022.
Προσθέστε τα κέρδη από την αγορά και την πώληση των πρώτων υλών, και το καθαρό εισόδημα είναι σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο Buffett την ήξερε...

Η ιαπωνική εταιρεία μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, αλλά ένας από τους κορυφαίους επενδυτές τους - και ωφελημένους - είναι αρκετά γνωστός: ο Warren Buffett.
Ο Buffett έχει μετατρέψει ένα διετές στοίχημα για τις πέντε εταιρείες - γνωστές συλλογικά ως sogo shosha, ή εταιρείες γενικού εμπορίου - σε χρυσό, αυξάνοντας πρόσφατα το μερίδιό του σε κάθε μία από αυτές.
Σήμερα, ο Buffett είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της Mitsui και κορυφαίος επενδυτής στις συμπατριώτισσές της Mitsubishi, Itochu, Sumitomo και Marubeni.
Με κάποιες διαφορές, οι πέντε ακολουθούν το ίδιο επιχειρηματικό μοντέλο: συμμετέχουν σε έργα φυσικών πόρων, εμπορεύονται τα εμπορεύματα που παράγουν και χρησιμοποιούν τα μετρητά για να διαφοροποιηθούν σιγά σιγά.

Είχε ανακοινώσει την έκθεσή του

Η Berkshire Hathaway, το επενδυτικό όχημα του Buffett, γνωστοποίησε για πρώτη φορά την επένδυση στα sogo shosha τον Αύγουστο του 2020, με μερίδια 5% σε καθένα από αυτά συνολικής αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία της ημέρας.
Οι θέσεις αυτές έχουν κερδίσει περισσότερο από 50%, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η υποτίμηση του γεν έναντι του δολαρίου.
Πριν από δύο μήνες, η Berkshire γνωστοποίησε την αγορά περισσότερων μετοχών, ανεβάζοντας το ποσοστό σε περίπου 6,5% - ή περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια με τη σημερινή συναλλαγματική ισοτιμία.
Η Berkshire συγχρονίζει ιδανικά την είσοδό της.
Πιστός στο σύνθημά του να είναι "φοβισμένος όταν οι άλλοι είναι άπληστοι, και άπληστος όταν οι άλλοι είναι φοβισμένοι", ο Buffett επένδυσε στις sogo shosha αφού πολλοί άλλοι είχαν εγκαταλείψει τις εταιρείες λόγω μιας μακράς περιόδου στάσιμων κερδών και κακών επιδόσεων στην αγορά.
Πριν από το 2020, το συνολικό καθαρό εισόδημά τους είχε κολλήσει γύρω στο 1,5 τρισεκατομμύριο γιεν (11,2 δισεκατομμύρια δολάρια) για περισσότερο από μια δεκαετία και λίγοι περίμεναν μια ανάκαμψη.

Ο ρόλος του ESG

Η τάση ESG πρόσθεσε ένα ακόμη εμπόδιο για τους mainstream επενδυτές, καθώς οι sogo shosha είναι τεράστιες στον μεταλλουργικό άνθρακα, το πετρέλαιο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Και για εκείνους που δεν ήταν συνδεδεμένοι με τις αρχές ESG, πολλοί το 2020 ανησυχούσαν για τα πετρελαϊκά έργα που θα γίνονταν "stranded assets" και την κορύφωση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα.
Ήταν μια ψευδαίσθηση.
Η πανδημία του Covid είχε εκτροχιάσει μόνο προσωρινά τη χρήση ενέργειας.
Μόλις οι οικονομίες άνοιξαν ξανά, η κατανάλωση - και οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων - εκτοξεύτηκαν στα ύψη.
Η ζήτηση άνθρακα αυξήθηκε πέρυσι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη έσπευσε να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου με άλλες πηγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Και παρά την αργή οικονομική ανάπτυξη, η κατανάλωση πετρελαίου θα φθάσει φέτος σε επίπεδο ρεκόρ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης