Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεπερνά τη φετινή ενεργειακή κρίση η Ευρώπη, αλλά με κόστος 1 τρισ. - Φόβοι για τον επόμενο χειμώνα

Ξεπερνά τη φετινή ενεργειακή κρίση η Ευρώπη, αλλά με κόστος 1 τρισ. - Φόβοι για τον επόμενο χειμώνα
Ο καλός καιρός και η ζήτηση από την Κίνα βοήθησαν την Ευρώπη να ξεπεράσει τη φετινή κρίση
Σχετικά Άρθρα
Τα σχέδια του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin να πιέσει την Ευρώπη με την εργαλειοποίηση της ενέργειας φαίνεται να αποτυγχάνουν, τουλάχιστον προς το παρόν.
Ο ήπιος καιρός, μια ευρύτερη γκάμα προμηθευτών και οι προσπάθειες για μείωση της ζήτησης βοηθούν, με τα αποθέματα φυσικού αερίου να εξακολουθούν να είναι σχεδόν πλήρη και τις τιμές να πέφτουν σε προπολεμικά επίπεδα.
Μετά την απότομη μεταστροφή του τελευταίου μήνα, η Ευρώπη πιθανότατα έχει ήδη ξεπεράσει τα χειρότερα της κρίσης.
Ο συνδυασμός των συνθηκών -συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων Covid της Κίνας που αμβλύνουν τον ανταγωνισμό για τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου - θα αποκλιμάκωνε τον πληθωρισμό, θα σταθεροποιούσε τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης και θα άφηνε το Κρεμλίνο με λιγότερη επιρροή στους συμμάχους της Ουκρανίας, εάν επιμένουν.
Ενώ ένα κρύο ή διαταραχές στις παραδόσεις θα μπορούσαν ακόμη να προκαλέσουν αναστάτωση στις αγορές ενέργειας, η αισιοδοξία αυξάνεται ότι η Ευρώπη μπορεί πλέον να τα καταφέρει και αυτόν και τον επόμενο χειμώνα.

Κόστος... 1 τρισ.

"Ο κίνδυνος μιας πλήρους οικονομικής κατάρρευσης, μιας πυρηνικής κατάρρευσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, έχει -από όσο μπορούμε να δούμε- αποτραπεί", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck, βασικός αρχιτέκτονας της αντίδρασης της χώρας στην ενεργειακή κρίση, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Νορβηγία, η οποία έχει πάρει τη θέση της Ρωσίας ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της χώρας.
Η κρίση, που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, έχει ήδη κοστίσει στην Ευρώπη σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.
Οι κυβερνήσεις ανταποκρίθηκαν με περισσότερα από 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για να βοηθήσουν τις εταιρείες και τους καταναλωτές να απορροφήσουν το πλήγμα.
Επίσης, προσπάθησαν να απεξαρτηθούν από την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, ιδίως από το φυσικό αέριο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εισάγει πλέον άνθρακα και αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία και οι παραδόσεις φυσικού αερίου έχουν περιοριστεί σημαντικά.
Το μπλοκ κάλυψε μέρος του κενού αυξάνοντας τις προμήθειες από τη Νορβηγία και τις αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ, τις ΗΠΑ και άλλους παραγωγούς.
847ccc13bae175c8a381c8b20ce4074f.webp
Πλήρεις οι αποθήκες

Στη Γερμανία, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι γεμάτες κατά 91% περίπου, σε σύγκριση με το 54% πριν από ένα χρόνο, όταν η Ρωσία είχε ήδη αδειάσει τις εγκαταστάσεις που ήλεγχε.
Η κυβέρνηση του καγκελάριου Olaf Scholz έχει έκτοτε εθνικοποιήσει τις τοπικές μονάδες της Gazprom PJSC και έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια ευρώ για την πλήρωση αποθεμάτων.
Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας από τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά, καθώς και οι θερμότερες θερμοκρασίες του Ιανουαρίου εδώ και δεκαετίες, βοήθησαν στη διατήρηση αυτού του μαξιλαριού.
"Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, κάτι που δεν ήμασταν πραγματικά το φθινόπωρο", δήλωσε ο Klaus Mueller, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής δικτύων της Γερμανίας, σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.
"Όσο περισσότερο φυσικό αέριο έχουμε στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην αρχή του έτους, τόσο λιγότερο άγχος και κόστος θα αντιμετωπίσουμε κατά την εκ νέου πλήρωσή τους για τον επόμενο χειμώνα".
Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου έχουν πέσει στο ένα πέμπτο των ρεκόρ που είχαν σημειωθεί τον Αύγουστο και παρά τις ανησυχίες ότι οι φθηνότερες τιμές θα μπορούσαν να τονώσουν τη ζήτηση, η χρήση εξακολουθεί να μειώνεται - μια ασημένια επένδυση της αδύναμης οικονομίας.

Μειώνεται η κατανάλωση

Η ευρωπαϊκή κατανάλωση αναμένεται να είναι περίπου 16% κάτω από τα μέσα επίπεδα πενταετίας καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, αναφέρει η Morgan Stanley.
Οι ευνοϊκές συνθήκες και η επέκταση του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βοηθούν επίσης.
Η υψηλότερη παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα συμβάλει στη μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο σε 10 από τις μεγαλύτερες αγορές ενέργειας της Ευρώπης κατά 39% φέτος, σύμφωνα με την S&P Global.
Η δυναμική έχει μετατοπιστεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον φθάνει πάρα πολύ LNG, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.
Οι παραδόσεις σημείωσαν νέο ρεκόρ τον Δεκέμβριο και η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί.
Η Γερμανία, κάποτε ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου, ανοίγει τρεις τερματικούς σταθμούς αυτόν τον χειμώνα και η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμένει ότι οι νέες εγκαταστάσεις LNG θα καλύψουν περίπου το ένα τρίτο των προηγούμενων αναγκών της.
Οι σταθερές προμήθειες από μη ρωσικές πηγές είναι πιθανό να συγκρατήσουν τις τιμές της αγοράς από το να εκτοξευθούν στις περσινές κορυφές.
"Το γεγονός ότι η Ευρώπη κατάφερε να γεμίσει τους αποθηκευτικούς της χώρους δημιούργησε πραγματικά ένα μαξιλάρι για τις τιμές για τον επερχόμενο χειμώνα", δήλωσε ο Giacomo Masato, επικεφαλής αναλυτής και ανώτερος μετεωρολόγος στην ενεργειακή εταιρεία Illumia SpA με έδρα την Ιταλία.
"Οι προσδοκίες μετατοπίστηκαν καθώς η περιοχή άρχισε να έχει άφθονες προμήθειες".

Το επόμενο χειμώνα;

Η αναπλήρωση των αποθεμάτων θα μπορούσε να είναι λιγότερο δραματική μετά τον φετινό χειμώνα.
Η Morgan Stanley και η εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie αναμένουν ότι οι χώροι αποθήκευσης θα είναι περίπου κατά το ήμισυ γεμάτοι αυτή την άνοιξη, εάν ο καιρός παραμείνει ήπιος.
Αυτό θα ήταν διπλάσιο από τα περσινά επίπεδα.
Παρά τις θετικές εξελίξεις, οι τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από τους ιστορικούς μέσους όρους και οι κίνδυνοι παραμένουν.
Οι ρωσικές εισαγωγές αερίου από αγωγούς φέτος θα είναι μόλις το ένα πέμπτο των συνήθων επιπέδων - περίπου 27 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα - και το Κρεμλίνο θα μπορούσε να τις μειώσει εντελώς.
Αυτή είναι "μια τεράστια μείωση για μια αγορά που κατανάλωνε 400 δισ. κυβικά μέτρα το 2021", δήλωσε η Anne-Sophie Corbeau, ερευνήτρια στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
Επομένως, το LNG θα είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση αρκετών προμηθειών για τον επόμενο χειμώνα και η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση.

Ο ρόλος της Κίνας

Μια ανάκαμψη της οικονομίας της Κίνας θα μπορούσε να υποδαυλίσει τον ανταγωνισμό, με τις προμήθειες να είναι περιορισμένες έως ότου καταστεί διαθέσιμη περισσότερη χωρητικότητα το 2025.
Η Ρωσία έχει επίσης τη δυνατότητα να προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά, καθώς είναι ένας από τους τρεις κορυφαίους προμηθευτές της Ευρώπης του υπερψυχρού καυσίμου.
Παρόλα αυτά, οι πιθανότητες μεγάλης ανάκαμψης της κινεζικής ζήτησης LNG εξανεμίζονται, καθώς το έθνος στρέφεται σε πιο προσιτές επιλογές καυσίμων, όπως ο άνθρακας, το αέριο από αγωγούς και η εγχώρια παραγωγή.
Στην πραγματικότητα, η Κίνα μπορεί να μην χρειαστεί καν μεταφορές LNG spot φέτος, σύμφωνα με την CICC Research.
Η κλιματική κρίση έχει συμβάλει στην έλλειψη ζήτησης για θέρμανση μέχρι στιγμής αυτό το χειμώνα και τα όλο και πιο ασταθή καιρικά φαινόμενα μπορεί ακόμη να προκαλέσουν εκρήξεις ψύχους, όπως ο πρόσφατος αρκτικός καιρός που σάρωσε τις ΗΠΑ.
Οι παρατεταμένες θερμοκρασίες παγετού μπορούν να εξαντλήσουν τους χώρους αποθήκευσης στο 20% της χωρητικότητάς τους, σύμφωνα με την Wood Mackenzie.
Για να εξασφαλιστεί η ομαλή αποθήκευση το καλοκαίρι, πρέπει να ευθυγραμμιστούν πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της σταθερής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικές, πυρηνικές και υδροηλεκτρικές γεννήτριες, των σταθερών ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου και της συνεχιζόμενης εξοικονόμησης ενέργειας, δήλωσε ο Corbeau.
"Η Ευρώπη μπορεί να βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τους προηγούμενους φόβους, αλλά δεν έχει ξεφύγει ακόμη από το δάσος", δήλωσε η Wood Mackenzie.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης