Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκηνές εμφύλιου χάους στη Βραζιλία - Ανέκτησαν τον έλεγχο οι δυνάμεις του Lula - Πάνω από 300 συλλήψεις, ο ρόλος του στρατού

Σκηνές εμφύλιου χάους στη Βραζιλία - Ανέκτησαν τον έλεγχο οι δυνάμεις του Lula - Πάνω από 300 συλλήψεις, ο ρόλος του στρατού
Έρευνα για το ποιος ηγήθηκε των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και των εισβολών σε κυβερνητικά κτήρια
Σχετικά Άρθρα
(upd5) Τον έλεγχο της κατάστασης διατηρούν οι κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου της Βραζιλίας, Luis Inacio Lula da Silva ύστερα από την πρωτοφανή έξαρση πολιτικής βίας που εκδηλώθηκε χθες Κυριακή 8 Ιανουαρίου, όταν «ακροδεξιοί» και οπαδοί του πρώην προέδρου Jair Bolsonaro εισέβαλαν σε μια σειρά από κυβερνητικά κτήρια, - όπως στο προεδρικό μέγαρο, σε κτίρια υπουργείων, στο Κογκρέσο και στο Ανώτατο Δικαστήριο - στην Μπραζίλια σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν την κυβέρνηση, «ξυπνώντας» μνήμες από ότι συνέβη το 2021 στις ΗΠΑ με την εισβολή στο Καπιτώλιο.
Εκατοντάδες διαδηλωτές, τυλιγμένοι με βραζιλιάνικες σημαίες ή φορώντας κίτρινα μπλουζάκια, έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και εισέβαλαν στο Κογκρέσο, σε κτίρια υπουργείων αλλά και στο Ανώτατο Δικαστήριο στην Μπραζίλια, με τις αστυνομικές δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας ωστόσο να ανασυντάσσονται και να θέτουν ξανά υπό τον έλεγχο τους τα κυβερνητικά κτήρια και να αποκαθιστούν την τάξη.
Η αστυνομία υποστηρίζει πως έχει ήδη προχωρήσει σε πάνω από 300 συλλήψεις (το υπουργείο Δικαιοσύνης μιλά για 200 συλλήψεις, οι τοπικές αρχές της Μπραζίλια για 400) ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς.
Τα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα παραμένουν πολλά.
Η χθεσινή απόπειρα πραξικοπήματος πιο πολύ παραπέμπει σε μια βίαιη κλιμάκωση των διαμαρτυριών που μαίνονται εδώ και αρκετές εβδομάδες κατά της κυβέρνησης Lula.
Αυτήν την φορά ο στρατός, στον οποίο έχει ισχυρά ερείσματα ο Bolsonaro και ο οποίος μέχρι πρότινος είχε μια ενθαρρυντική στάση απέναντι σε αυτές τις διαμαρτυρίες, δεν ενεπλάκη.
Άραγε θα διατηρήσει μέχρι τέλους αυτή τη στάση του;
5_2.jpg
6_4.jpg
7_1.jpg
Πυρά Lula σε Bolsonaro

Αμέσως μετά την αποκατάσταση της τάξης, στην Μπραζίλια βρέθηκε και ο πρόεδρος Lula – την ώρα των επεισοδίων ήταν στο Σάο Πάολο -, ο οποίος έσπευσε σε όλα τα σημεία των επεισοδίων για να δει την έκταση των ζημιών. Σε ομιλία του ο Lula εξαπέλυσε πυρά κατά του πρώην προέδρου Bolsonaro, κατηγορώντας τον ότι αυτός ήταν που ενθάρρυνε τους «φανατικούς φασίστες βάνδαλους» να εισβάλουν στις έδρες των τριών εξουσιών - εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής - στην Μπραζίλια. Μάλιστα ο Lula κήρυξε «ομοσπονδιακή παρέμβαση» μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες συνήθως ελέγχονται από τις πολιτειακές και τοπικές αρχές, θα τεθούν υπό ομοσπονδιακή διοίκηση.
31_1.jpg
32.jpg
33.jpg
34.jpg
Θα τους βρούμε όλους και θα τιμωρηθούν

Σε δηλώσεις του ο Lula καταδίκασε την εισβολή των «βανδάλων φασιστών» τονίζοντας ότι «θα τους βρούμε όλους και θα τιμωρηθούν όλοι». «Η Δημοκρατία εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης αλλά απαιτεί επίσης να γίνονται σεβαστοί οι θεσμοί.
Αυτό που έκαναν αυτοί οι βάνδαλοι, αυτοί οι φανατικοί φασίστες (...) δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας μας.
Αυτoί που χρηματοδότησαν (τις διαδηλώσεις) θα πληρώσουν για αυτές τις ανεύθυνες και αντιδημοκρατικές ενέργειες» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βραζιλίας.
4_4.jpg
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο Lula κήρυξε «ομοσπονδιακή παρέμβαση» έως τις 31 Ιανουαρίου στη Μπραζίλια, κάτι που σημαίνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες συνήθως ελέγχονται από τις πολιτειακές και τοπικές αρχές, θα τεθούν υπό ομοσπονδιακή διοίκηση.
Με το διάταγμα, όλες οι δυνάμεις ασφαλείας της Μπραζίλια τίθενται υπό τον έλεγχο ενός προσώπου που όρισε ο Βραζιλιάνος πρόεδρο, του Ricardo Garcia Kapelli, ο οποιός λογοδοτεί απευθείας στον Lula και μπορεί να χρησιμοποιήσει «κάθε όργανο, πολιτικό ή στρατιωτικό» για τη διατήρηση της τάξης.

Έρευνα για το ποιος ηγήθηκε της εισβολής


Παράλληλα σε εξέλιξη είναι έρευνα για το ποιοι είναι οι ηγέτες αυτών που ηγήθηκαν των πρωτοφανών επεισοδίων που είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες υλικές ζημιές στο εσωτερικό των κτηρίων.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Flavio Dino είπε πως στόχος των ερευνών είναι να αποκαλυφθεί ποιος είναι πίσω από την χρηματοδότηση όλων αυτών των λεωφορείων που μετέφεραν οπαδούς του Bolsonaro στη Μπραζίλια καθώς και να ερευνηθεί ο ρόλος του κυβερνήτη της Μπραζίλια και συμμάχου του Bolsonaro, Ibaneis Rocha για το ότι δεν είχε προετοιμάσει κατάλληλα τις δυνάμεις ασφαλείας παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πολλές αναφορές στα social media στις τάξεις των διαδηλωτών ακόμα και για κατάληψη της εξουσίας από το λαό.

Σε αργία 90 ημερών

Μάλιστα δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας, ο Alexandre de Moraes, αποφάσισε αργά το βράδυ της Κυριακής να παυθεί για 90 ημέρες ο Ibaneis Rocha, εξαιτίας των σφαλμάτων και των παραλείψεων στα μέτρα ασφαλείας που επέτρεψαν την εισβολή στα κυβερνητικά κτήρια.
Ακόμη, διέταξε οι καταυλισμοί έξω από στρατιωτικές βάσεις που έχουν στήσει οπαδοί του Bolsonaro, απαιτώντας οι ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε πραξικόπημα, να έχουν διαλυθεί εντός 24 ωρών, να απομακρυνθούν τα οδοφράγματα και να τερματιστούν οι καταλήψεις κτιρίων.
Σε δηλώσεις του ο Rocha ζήτησε συγνώμη από τον Lula και χαρακτήρισε τους δράστες των καταστροφών «αληθινούς βάνδαλους» και «αληθινούς τρομοκράτες».

Αναστολή social media

Επιπλέον, διέταξε οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Twitter και Tik Tok να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας τη λειτουργία των λογαριασμών χρηστών που διασπείρουν αντιδημοκρατική προπαγάνδα.

Καταδικάζει ο Bolsonaro

Πάντως ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro έσπευσε να καταδικάσει «το πλιάτσικο και τις εισβολές σε δημόσια κτίρια»
«Το πλιάτσικο και οι εισβολές σε δημόσια κτίρια (...) αντίκεινται στον κανόνα» των «ειρηνικών διαδηλώσεων» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο Bolsonaro, ο οποίος απέρριψε «τις κατηγορίες χωρίς απόδειξη» του Lula ότι ο «λόγος» του «ενεθάρρυνε» τους «φασίστες βάνδαλους» να εισβάλουν στα κυβερνητικά κτήρια.
Σημειώνεται πως ο Bolsonaro δεν έχει ως ακόμη και σήμερα παραδεχθεί την εκλογική ήττα του, υποστηρίζοντας πως το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας στη Βραζιλία ευνοεί την απάτη, τονώνοντας το κίνημα οπαδών του που καλούν εδώ και μήνες να επέμβει ο στρατός για να ανατρέψει τον Lula.

Biden: Επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας

Τα επεισόδια αυτά καταδίκασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden κάνοντας λόγο για «επίθεση εναντίον της δημοκρατίας» στη Βραζιλία.
«Καταδικάζω την επίθεση εναντίον της δημοκρατίας και της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας στη Βραζιλία.
Οι δημοκρατικοί θεσμοί της Βραζιλίας έχουν την απόλυτη υποστήριξή μας και η βούληση του βραζιλιάνικου λαού δεν πρέπει να υπονομευθεί» ανέφερε ο Biden.

Ρωσία: Στηρίζουμε απόλυτα τον Lula – Καταδικάζουμε τις ταραχές

Την απόλυτη στήριξη της Ρωσίας στον πρόεδρο της Βραζιλίας, Luis Inacio Lula da Silva εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, αναφερόμενος στα βίαια επεισόδια και στην εισβολή διαδηλωτών σε μια σειρά από κυβερνητικά κτήρια με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Lula.
«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τις ενέργειες των υποκινητών των ταραχών και υποστηρίζουμε απόλυτα τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Lula da Silva.
Υποστηρίζουμε τις ενέργειές του με στόχο την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης στη χώρα» είπε ο Peskov, αναφέροντας πως πρόσφατα ο πρόεδρος Putin συνεχάρη τον Lula για την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα της Βραζιλίας.
«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις προσπάθειες του Lula da Silva για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων» τόνισε ο Peskov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης