Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Αυτοκτονική» η επιβολή ανώτατων τιμών στην ενέργεια, θα πυροδοτήσει νέα άνοδο του πληθωρισμού

«Αυτοκτονική» η επιβολή ανώτατων τιμών στην ενέργεια, θα πυροδοτήσει νέα άνοδο του πληθωρισμού
Τεχνητή χαρακτήρισε την πτώση των δεικτών του πληθωρισμού με βάση τους οποίους αποφασίζεται η νομισματική πολιτική
Τα ανώτατα όρια τιμών στην ενέργεια ως απάντηση στην άνοδο των τιμών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενδέχεται να πυροδοτήσουν πληθωρισμό σε άλλους τομείς ενισχύοντας τις καταναλωτικές δαπάνες, δήλωσε η Catherine Mann μέλος του συμβουλίου χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, σύμφωνα με δημποσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023.
Περιορίζοντας τις τιμές της ενέργειας για τους καταναλωτές, «έχουμε ουσιαστικά μειώσει τεχνητά τους δείκτες του πληθωρισμού που λαμβάνονται υπόψη στις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική», δήλωσε κατά τη διάρκεια συζήτησης στο ετήσιο συνέδριο της American Economics.
«Τα ανώτατα όρια στις τιμές της ενέργειας επιτρέπουν τον αναπροσανατολισμό των δαπανών στο υπόλοιπο καλάθι των καταναλωτικών αγαθών και επομένως δυνητικά εκδέχεται να προκαλέσουν υψηλότερο πληθωρισμό από ό,τι διαφορετικά θα συνέβαινε σε όλα αυτά τα άλλα προϊόντα», επισήμανε η Mann.
«Αυτό είναι κάτι που εξετάζουμε προσεκτικά».
Η Mann αναφέρθηκε την παγκόσμια κλιματική αλλαγή και υποστήριξε ότι οι ρυθμιστικές πολιτικές που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το οικονομικό περιβάλλον τις επόμενες δεκαετίες.
«Τι θα συμβεί όταν καταργηθούν τα ανώτατα όρια;» διερωτήθηκε.
«Θα ανακάμψει κάπως ο πληθωρισμός;
Ποιες θα είναι οι τιμές της ενέργειας εκείνη τη στιγμή;
Δεν ξέρουμε».

Κλιματική αλλαγή

Μακροπρόθεσμα, ο Mann είπε ότι οι οικονομίες μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή και την κατανάλωσή τους, ακόμη και όταν μειώνουν τις εκπομπές ρύπων μέσω της αποτελεσματικότητας και της καινοτομίας. Τόνισε επίσης ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν περιορισμένο ρόλο στην κλιματική αλλαγή.
«Το σημείο εκκίνησης είναι ότι είμαστε κεντρικές τράπεζες, δεν μπορούμε να λύσουμε την κλιματική αλλαγή», είπε η Mann, αν και οι αξιωματούχοι πρέπει να αντιδράσουν στις «πολιτικές για την επίτευξη του στόχουν των μηδενικών ρύπρων» που «θα επηρεάσει το μακροοικονομικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί η νομισματική πολιτική».

Αυξήσεις επιτοκίων

Η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αυξήσει τα επιτόκια εννέα φορές από τον Δεκέμβριο του 2021 για να πνίξει τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών πέρυσι.
Ενώ η BOE αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει απότομα φέτος από το ανώτατο όριο του 11,1%, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι διχασμένοι σχετικά με το πόσο θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια
BOE's Mann Says Energy Price Caps May Be Lifting Other Inflation - BNN  Bloomberg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης