Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι θα τερματίσουν τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας το 2023 – Το deal του McCarthy στη Βουλή και τα σενάρια

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι θα τερματίσουν τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας το 2023 – Το deal του McCarthy στη Βουλή και τα σενάρια
Οι σκληρές διαπραγματεύσεις για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στη Βουλή των Αντιπρόσωπων - Σε αδυναμία η κυβέρνηση Biden να ελέγξει τις εξελίξεις
Σχετικά Άρθρα
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη παροχή αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023, το πολιτικό κλίμα φαίνεται να αλλάζει καθώς αναπτύσσονται τα σενάρια ότι οι Ρεπουμπλικάνοι με τον έλεγχο που απέκτησαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα θέσουν ανυπέρβλητα εμπόδια.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα οικονομική βοήθειας ύψους 2,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, μέρος της νέας στρατιωτικής βοήθειας άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η βοήθεια, όπως υπογραμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken την Παρασκευή 6/12, περιλαμβάνει «οχήματα μάχης πεζικού Bradley, συστήματα πυροβολικού, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πυραύλους εδάφους-αέρος, πυρομαχικά και άλλα αντικείμενα για την υποστήριξη της Ουκρανίας».
Ο Blinken δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για «να παράσχει επιπλέον οικονομική βοήθεια η οποία θα προσεγγίζει τα 907 εκατομμύρια δολάρια βάσει του νόμου για τις πρόσθετες συμπληρωματικές πιστώσεις της Ουκρανίας του 2022».

Οι προηγούμενες δηλώσεις 

Την ίδια ώρα ο νέος επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ενδέχεται να αποσύρουν τη χρηματοδότηση για την Ουκρανία το 2023 εάν έπαιρναν την πλειοψηφία στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.
Ωστόσο, μετά από αυτές τις δηλώσεις, στα παρασκήνια καθησύχαζε τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας ότι δεν σχεδίαζε να εγκαταλείψει τη βοήθεια στην Ουκρανία και απλώς ζητούσε μεγαλύτερη εποπτεία της ομοσπονδιακής βοήθειας.
Αλλά υπάρχει τώρα ανησυχία ότι η συμφωνία του McCarthy με τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές που έθεταν εμπόδια στην εκλογή του θα μπορούσε να θέσει περαιτέρω περιορισμούς στη βοήθεια της Ουκρανίας.
Δύο από τους Ρεπουμπλικάνους που είχαν αντιταχθεί στον McCarthy μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής 6 Δεκεμβρίου 2022 ο Byron Donalds από την Φλόριντα και εκπρόσωπος του Τέξας Chip ήταν μεταξύ των πολλών που ζήτησαν κανόνες για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία τόσο σε οικονομικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Αρκετά Ρεπουμπλικανοί που άλλαξαν την ψήφο τους για να υποστηρίξουν τον McCarthy δήλωσαν ότι ενθαρρύνονται από ένα πλαίσιο συμφωνίας για την πραοχή βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τη συμφωνία που έκαναν με αυτόν .
Προς το παρόν, η ανησυχία μεταξύ των αξιωματούχων της κυβέρνησης Biden για την πιθανότητα συρρίκνωσης της βοήθειας μετριάζεται κάπως από τη βοήθεια 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία που ενέκρινε το Κογκρέσο ως μέρος του νομοσχεδίου για τις δημόσιες δαπάνες στα τέλη του περασμένου έτους.
Αυτό το ποσό ήταν ακόμη υψηλότερο από ό,τι ζήτησε ο Πρόεδρος Joe Biden – μια αντανάκλαση της ανησυχίας των Δημοκρατικών ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση θα ήταν προβληματική σε μια Βουλή υπό την ηγεσία των Ρεπουμλικανών.
Κατά κάποιο τρόπο, αυτό το ποσό αποτέλεσε διασφάλιση ενάντια στην αντίσταση των Ρεπουμπλικανών και η άποψη μέσα στον Λευκό Οίκο ήταν ότι θα συντηρούσε την υποστήριξη των ΗΠΑ για αρκετούς μήνες.

Το τελευταίο μεγάλο πακέτο – Δεν θα εγκιθεί πρόσθεση βοήθεια

Αξιωματούχοι της διοίκησης αμφιβάλλουν ότι η πρόσθετη βοήθεια της Ουκρανίας θα εγκριθεί αυτό το οικονομικό έτος.
Πιστεύουν ότι τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια θα είναι το τελευταίο μεγάλο πακέτο βοήθειας της Ουκρανίας πριν λήξει το τρέχον πακέτο δαπανών στις 30 Σεπτεμβρίου.
Οι αλλαγές των κανόνων στη δημοσιονομική διαδικασία θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά την ικανότητα του Κογκρέσου να εγκρίνει νέα βοήθεια τον Σεπτέμβριο και ορισμένοι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν.... ορκιστεί να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε νέα χρηματοδότηση της Ουκρανίας.
Υπάρχουν επίσης ανησυχίες μεταξύ ξένων διπλωματών σχετικά με τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν οι διαπραγματεύσεις του προέδρου της Βουλής στο μέλλον της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Η παρασκηνιακή συμφωνία 

Ένας διπλωμάτης είπε στο CNN ότι πιστεύουν ότι το αδιέξοδο σηματοδοτεί «σίγουρα» προβλήματα για την προώθηση της βοήθειας στην Ουκρανία, καθώς πολλοί από εκείνους που μπλοκαραν τη νέα ηγεσία της Βουλής έχουν εκφραστεί στο παρελθόν κατά της πρόσθετης βοήθειας για το Κίεβο.
«Αυτό είναι προάγγελος μιας παρατεταμένης νομοθετικής παράλυσης», είπε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι «η Ομάδα της Ελευθερίας των Ρεπουμλικανών – η οποία δεν είναι ιδιαίτερα φιλοουκρανική – μόλις έδειξε την επιρροή της».

Η δυνατότητα ελιγμών

Άλλοι σημείωσαν ότι παρακολουθούσαν στενά για να δουν τα είδη των ελιγμών που θα έκανε ο McCarthy για να εξασφαλίσει τον ρόλο, ο οποίος θα μπορούσε ενδεχομένως να περιλαμβάνει περικοπές στη βοήθεια.
Ένας άλλος διπλωμάτης επισ΄μανε στο CNN ότι ανησυχούν προσωπικά για «τις πολιτικές παραχωρήσεις που έκανε ο McCarthy και εάν πρόκειται να επηρεάσουν τον ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο».
Ένας τρίτος διπλωμάτης εξέφρασε την ανησυχία του ότι παραχωρήσεις όπως κρίσιμες αναθέσεις επιτροπών, όπως η Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής, θα μπορούσαν να δοθούν σε βουλευτές που έχουν τοποθετηθεί κατά της παροχής περισσότερης βοήθειας στην Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστια εμπόδια για την υπερψήφιση πρόσθετης βοήθειας.
Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, πριν από την τρέχουσα δύσκολη θέση στο Καπιτώλιο, ήταν δύσπιστοι ότι η βοήθεια της Ουκρανίας θα στερέψει εντελώς.
Τόνισαν ότι ο ηγέτης του GOP της Γερουσίας, Mitchell McConnell, είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας και σημειώνουν ότι ο McCarthy έχει δεσμευτεί - έστω και... χαλαρά - να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία.

Άρνηση 

Ο Biden δήλωσε τον Νοέμβριο ότι δεν πιστεύει ότι η βοήθεια της Ουκρανίας θα στερέψει σε ένα Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο, λέγοντας ότι «θα εκπλαγεί αν ο McCarthy είχε ακόμη και την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών συναδέλφων του που λένε ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν τις στρατιωτκές  ανάγκες της Ουκρανίας».
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky χαιρέτισε την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2024 την τελευταία απόφαση για τη χορήγηση βοήθειας, λέγοντας ότι ήταν ένα «υπέροχο χριστουγεννιάτικο δώρο για την Ουκρανία!».
Και Βουλευτές στην Ουκρανία δληλωσε στο CNN ότι δεν ανησυχούν ότι το μέλλον της βοήθειας κινδυνεύει, σημειώνοντας την ισχυρή δικομματική και δημόσια υποστήριξη του παρελθόντος για τη βοήθεια της χώρας τους.
Ένας σημείωσε ότι οι νέοι Ρεπουμπλικάνοι επικεφαλής των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Ενόπλων Υπηρεσιών είναι ισχυροί υποστηρικτές της Ουκρανίας.

Ρωσία: Ευκαιρία για τους Ρεπουμλικανούς 

Η εκλογή του Kevin McCarthy ως προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ παρέχει στους Ρεπουμπλικάνους την ευκαιρία να επηρεάσουν την εξέλιξη της ουκρανικής σύγκρουσης με στόχο την ειρηνική διευθέτηση, όχι μόνο για χάρη της ειρήνης αλλά για να «κερδίσουν πολιτικούς πόντους», ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσικής Δούμας Leonid Slutsky δήλωσε το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023
«Στη 15η προσπάθεια, μια επιτυχημένη αυτή τη φορά, ο Ρεπουμπλικανός Kevin McCarthy εξασφάλισε το τρίτο υψηλότερο αξίωμα στη χώρα.
Για τους Ρεπουμπλικάνους που έχουν τώρα την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τον δικό τους επικεφαλής αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να οδηγήσουν στο τέλος της ουκρανικής, ή μάλλον, τώρα μιας πολύ μεγαλύτερης σύγκρουσης, αν όχι για χάρη της ειρήνης αυτή καθαυτής, αλλά για να κερδίσουν πολιτικούς πόντους», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram
Κατά τη γνώμη του, τώρα οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την ευκαιρία να «μπλοκάρουν την ανεξέλεγκτη ροή πόρων» προς το καθεστώς του Κίεβου.
«Ένας τέτοιος έλεγχος μπορεί να ανοίξει τα μάτια σε όσους ψηφίζουν υπέρ της χούντας του Κιέβου, η οποία είναι βυθισμένη στη διαφθορά και σκοπεύει να συνεχίσει την επιθετικότητα», πρόσθεσε.
Ο Kevin McCarthy, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εξελέγη πρόεδρος της Βουλής στη 15η ψηφοφορία νωρίς το Σάββατο 7 Ιανουαρίου .
Ukraine weapons: What military equipment is the world giving? - BBC News
Το 40% απο τις ΗΠΑ

Η Ουκρανία έλαβε ισοδύναμη οικονομική βοήθεια, αλλά και δάνεια από το εξωτερικό που ξεπέρασε τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, μετά από τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως γίνεται γνωστό από τα στοιχεία που διατηρεί το Κίεβο.
Ποσοστό περίπου 40% προήλθε από τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας το βράδυ της Παρασκευής 6 Ιανουαρίου 2023.
Ποσοστό λίγο μικρότερο από το 25% προήλθε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ποσοστό περίπου 8% από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Η Γερμανία μόνη της διέθεσε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Η συνολική οικονομική βοήθεια που έλαβε η Ουκρανία από το εξωτερικό αντιστοιχούσε σε ποσοστό 16% του προπολεμικού ουκρανικού ΑΕΠ.
Ωστόσο, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 30% το 2022 εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας στο Κίεβο.
Η Ρωσία έχει καταλάβει περίπου ποσοστό 18% της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένης και της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία ελέγχει από το 2014.
Η Ουκρανία είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από την εξωτερική βοήθεια που λαμβάνει, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε αμυντικό επίπεδο.
Razom for Ukraine ?? (@razomforukraine) / Twitter
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης