Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lane (ΕΚΤ) Το ενεργειακό κόστος δεν είναι καθοριστικό, ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για χρόνια

Lane (ΕΚΤ) Το ενεργειακό κόστος δεν είναι καθοριστικό, ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για χρόνια
«Το ενεργειακό κόστος δεν είναι καθοριστικό για τη δυναμική του πληθωρισμού» είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Philip Lane
Υψηλές αναμένεται να παραμείνουν οι τιμές στη ζώνη του ευρώ, ακόμα και το αυξανόμενο κόστος ενέργειας αρχίσει να μειώνεται, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Philip Lane.
«Το ενεργειακό κόστος δεν είναι καθοριστικό για τη δυναμική του πληθωρισμού» είπε ο Lane σε πάνελ στη Νέα Ορλεάνη.
Το ενεργειακό σοκ που προέκυψε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα αποτελέσματα της οικονομικής επανεκκίνησης μετά την πανδημία θα ενισχύσουν τους μισθούς «για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια», είπε.
Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 9,2% τον Δεκέμβριο, περισσότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι.
Η επιβράδυνση οφείλεται στην ενέργεια...
Λαμβανομένου υπόψη πως οι αυξήσεις των μισθών μέχρι στιγμής υπολείπονται αυτών των κερδών, υπάρχει ένα χάσμα που «θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό για τα επόμενα χρόνια», είπε ο Lane.
Ωστόσο, εάν η επιβράδυνση του ενεργειακού κόστους συνεχιστεί, θα πρέπει με την πάροδο του χρόνου να τροφοδοτήσει «λιγότερη πίεση στον πληθωρισμό των τροφίμων, μικρότερη πίεση στον πυρήνα του πληθωρισμού», συνέχισε ο Ευρωπαίος οικονομολόγος.
«Θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό, αλλά, φυσικά, θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε την αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική πορεία των τιμών στην Ενέργεια».
Επισημαίνεται πως η ΕΚΤ έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 250 μονάδες βάσης και δεσμεύτηκε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις.
Οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων δεν επαρκεί για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% εγκαίρως, είπε ο Lane.
«Αλλά επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω ότι αυτές οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα λόγω της αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουμε» συμπλήρωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης