Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Θρίλερ στη Βουλή των Αντιπροσώπων - O υποψήφιος πρόεδρος McCarthy έχασε 13 ψηφοφορίες αλλά αισιοδοξεί

ΗΠΑ: Θρίλερ στη Βουλή των Αντιπροσώπων -  O υποψήφιος πρόεδρος McCarthy έχασε 13 ψηφοφορίες αλλά αισιοδοξεί
Άκαρπες άλλες δύο ψηφοφορίες για τον υποψήφιο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy ο οποίος όμως είναι αισιόδοξος και λέει πως «έχει τις ψήφους»
Σχετικά Άρθρα
(upd 5) Δεν κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, ούτε στην 13η ψηφοφορία ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Kevin McCarthy, παρά τις αυξημένες ψήφους που μέτρησε στην εκλογικές διαδικασίες της Παρασκευής (6/1/2023).
Πάντως ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι, θα καταφέρει τελικά να κερδίσει την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων πριν από την 14η ψηφοφορία στο Σώμα που θα επαναλάβει τις εργασίες του το Σάββατο (7/1/2023, στις 05:00 ώρα Ελλάδας).
«Έχω τις ψήφους», είπε στο CNN αναφερόμενος στους αντάρτες βουλευτές Matt Rosendale και Eli Crane.

Νωρίτερα την Παρασκευή (6/1/2023) ο υποψήφιος πρόεδρος και εκλεκτός των Ρεπουμπλικάνων στο Σώμα, Kevin McCarthy, που κυνηγά τον μαγικό αριθμό των 218 βουλευτών, έκανε λόγο για συμφωνία με τον επικεφαλής των« ανταρτών» Chip Roy.
Ο McCarthy στην 12η ψηφοφορία συγκέντρωσε 213 ψήφους και του έλειπαν πλέον πέντε για να αναδειχθεί πρόεδρος, καθώς απέσπασε τις ψήφους ανταρτών βουλευτών, που δεν τον είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες 11 ψηφοφορίες.
Προηγήθηκε συμφωνία και απέσπασε επιπλέον ψήφους, μεταξύ των οποίων και του Roy.
Συνολικά 14 σκληροπυρηνικοί βουλευτές ήραν τις ενστάσεις τους.

Στη συνέχεια στην 13η ψηφοφορία πρόσθεσε μία ακόμη ψήφο στο ενεργητικό του, αυτή του Andy Harris από το Μέριλαντ αλλά και πάλι δεν μπόρεσε να φτάσει τους 218, παρά την απόσπαση 15 ανταρτών.


13.png

Ρευστή η κατάσταση


Όπως ανέφερε νωρίτερα το Punchbowl News,  η κατάσταση είναι τουλάχιστον ρευστή.
Καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής βρίσκονται στην τέταρτη μέρα αυτής της εσωτερικής κόντρας, τα σχέδια της ηγεσίας του κόμματος φαινομενικά αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή.



Σενάρια επί σεναρίων

Όπως έγραφε νωρίτερα το Bankingnews, o McCarthy ρωτήθηκε εάν οι σύμμαχοί του τον πιέζουν να παραιτηθεί υπέρ ενός άλλου Ρεπουμπλικάνους, όπως ο ηγέτης της πλειοψηφίας Steve Scalise, είπε
«Έχετε δει κάποια πτώση (στην υποστήριξή μου); Αλλά νομίζετε ότι θα συμβεί. Ποιος άλλος μπορεί να φτάσει στους 218, αυτός; (σ.σ. οι απαιτούμενες ψήφοι για την εκλογή του)» πρόσθεσε.
«Αισθάνομαι καλά σήμερα, πραγματικά. Ένιωσα πολύ θετικά χθες. Αισθάνομαι πιο θετικά σήμερα. Νομίζω ότι είχαμε πολύ καλές συζητήσεις. Νομίζω ότι έχει φτάσει πραγματικά σε ένα πολύ καλό σημείο».
Οι υποστηρικτές του McCarthy εργάζονται πυρετωδώς για μία συμφωνία και έχουν συνεχείς συσκέψεις με τους σκληροπυρηνικούς αντάρτες.

2_10.jpg
Είναι μια πράξη που πρέπει να γίνει στην εντέλεια.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει αποφέρει τα αποτελέσματα τα οποία ήλπιζε ο McCarthy, προφανώς.
Οι βουλευτές που δεν ψηφίζουν τον McCarthy θέλουν αλλαγές τόσο πολιτικές, όσο και διαδικαστικές.
«Υπάρχουν μερικοί από τους άλλους… που θέλουν αλλαγές στους κανόνες και υπάρχουν κάποιοι άλλοι που ενδιαφέρονται για την πολιτική», δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Ken Buck.
«Επομένως, νομίζω ότι αν ο Steve (Scalise ηγέτης της πλειοψηφίας στο Σώμα) ικανοποιήσει αυτές τις τρεις ανάγκες, θα μπορέσει να προχωρήσει και να αναλάβει την προεδρίας».
Ο εκπρόσωπος Ralph Norman λέει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τον McCarthy, εάν αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους που αποτρέπει το ομοσπονδιακό shutdown.
Ο McCarthy μπορεί επίσης να προσπαθήσει να βρει μερικούς Δημοκρατικούς για να σχηματίσουν συνασπισμό και να ξεπεράσουν τους σκληροπυρηνικούς Ρεπουμπλικάνους.
22.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης