Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έτοιμη για πόλεμο κατά της Ουκρανίας η Λευκορωσία; - O Lukashenko μίλησε για «κοινό σκοπό» και πήγε εκτάκτως στον ρωσικό στρατό

Έτοιμη για πόλεμο κατά της Ουκρανίας η Λευκορωσία; -  O Lukashenko μίλησε για «κοινό σκοπό» και πήγε εκτάκτως στον ρωσικό στρατό
Ο πρόεδρος Alexander Lukashenko επισκέφθηκε μια στρατιωτική βάση όπου σταθμεύουν ρωσικά στρατεύματα και αυτό αποτελεί τελευταία ένδειξη της αυξανόμενης υποστήριξης της Λευκορωσίας στις ρωσικές προσπάθειες στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Από την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στη Λευκορωσία στις 19 Δεκεμβρίου 2022, υπάρχουν στη Δύση επίμονοι φόβοι για μια νέα μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία που προετοιμάζεται από τον βορρά με τη βοήθεια του λευκορωσικού στρατού.
Αυτό καθώς συνεχίζεται η μεταφορά ρωσικού βαρέως εξοπλισμού στο έδαφος της Λευκορωσίας.
«Το υπουργείο Άμυνας του Μινσκ αναφέρει ότι ένα τρένο που μετέφερε ρωσικά στρατεύματα και εξοπλισμό έφτασε στη Λευκορωσία», όπως σημειώνεται σε δημοσιεύματα του δυτικού Τύπου.
«Η Λευκορωσία, η οποία είναι στενός σύμμαχος της Μόσχας, ανακοίνωσε ότι θα λάβει περισσότερα όπλα και εξοπλισμό από τη Ρωσία την Πέμπτη (5/1), καθώς και οι δύο ενισχύουν τη στρατιωτική τους συνεργασία», συνέχισαν οι ίδιες πηγές.

Κοινές ασκήσεις

Οι δύο χώρες διεξάγουν κοινές ασκήσεις τον τελευταίο καιρό, ακριβώς όπως και πριν από την αρχική μεγάλη εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Όλα αυτά προκαλούν φόβους ότι η Λευκορωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην ειδική επιχείρηση στο πλευρό της Ρωσίας.
Η Λευκορωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σταθμός για να επιτεθεί στην Ουκρανία από τον Βορρά.
Τον Δεκέμβριο 2022 το Μινσκ καταδίκασε ένα περιστατικό στο οποίο η αντιαεροπορική άμυνα της Λευκορωσίας κατέρριψε ένα ουκρανικό S-300 που πέρασε στο έδαφός της.

Η επίσκεψη Lukashenko

Ο πρόεδρος Alexander Lukashenko επισκέφθηκε μια στρατιωτική βάση όπου σταθμεύουν ρωσικά στρατεύματα και αυτό αποτελεί τελευταία ένδειξη της αυξανόμενης υποστήριξης της Λευκορωσίας στις ρωσικές προσπάθειες στην Ουκρανία.
«Σε αυτό το στάδιο, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας είναι έτοιμες να ασκήσουν τα καθήκοντά τους όπως προβλέπεται», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Λευκορωσίας, περιγράφοντας ότι ο Lukashenko συζήτησε τις συνεχιζόμενες κοινές ασκήσεις με Ρώσους διοικητές.
Ο ίδιος ο Lukashenko φέρεται να αναφέρθηκε στη σύγκρουση στην Ουκρανία ως μέρος της «κοινής υπόθεσης» της χώρας του με τη Ρωσία.
Η ουκρανική κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, συνέχισε να κατηγορεί ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το έδαφος της Λευκορωσίας για την εκτόξευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς στοχεύει ενεργειακές υποδομές.

Ουκρανικές προειδοποιήσεις

Οι αρχές του Κιέβου προειδοποιούν επίσης τον πληθυσμό ότι η Ρωσία προετοιμάζει μια μεγάλη νέα επίθεση και επιστράτευση - προειδοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο 2022, αν και δεν έχουν ακόμη γίνει πραγματικότητα.
Όπως ανέφερε το The Hill αυτήν την εβδομάδα: Ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν επίσης τον περασμένο μήνα για μια πιθανή νέα ρωσική επίθεση τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο 2023, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγού Valeriy Zaluzhnyi, ανώτατου διοικητή του ουκρανικού στρατού, ο οποίος είπε στον Economist ότι η Ρωσία προετοιμάζει περίπου 200.000 στρατιώτες και θα μπορούσε να επιχειρήσει να εισβάλλει ξανά στο Κίεβο.
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov εξέδωσε επίσης ένα πρωτοχρονιάτικο μήνυμα και σε αυτό απηύθυνε έκκληση στον ρωσικό λαό, προειδοποιώντας ότι ο Putin πρόκειται να κηρύξει στρατιωτικό νόμο και να κλείσει τα σύνορα στους άνδρες, προετοιμάζοντας ένα νέο κύμα επιστράτευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης