Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι καταγγέλλουν τους Ουκρανούς ότι παραβίασαν την εκεχειρία (6 - 7/1) - Βομβαρδισμοί σε Luhansk, Donetsk

Οι Ρώσοι καταγγέλλουν τους Ουκρανούς ότι παραβίασαν την εκεχειρία (6 - 7/1) - Βομβαρδισμοί σε Luhansk, Donetsk
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του τηρούν την 36ωρη εκεχειρία αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τις ουκρανικές
Σχετικά Άρθρα
Για παραβίαση της 36ωρης εκεχειρίας που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, λόγω των ρωσικών Χριστουγγένων, κατηγορεί τους Ουκρανούς η Ρωσία.
Ειδικότερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις τηρούν την κατάπαυση του πυρός των 36 ωρών που διατάχθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, ενώ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι βομβαρδίζει στρατιωτικές θέσεις των Ρώσων.

Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν Luhansk, Donetsk και Zaporizhia

Συγκεκριμένα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία βομβάρδισε σήμερα ρωσικές στρατιωτικές θέσεις.
Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του απέρριψαν την εκεχειρία ως ένα τέχνασμα του Ρώσου προέδρου.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι θέσεις του δέχθηκαν επίθεση σε περιοχές του Luhansk, Donetsk και Zaporizhia, αλλά και ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του τηρούν την κατάπαυση του πυρός.
“Τέσσερα βλήματα όλμου εκτοξεύτηκαν κατά ρωσικών θέσεων από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας προς την κατεύθυνση της πόλης Λιμάν”, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Το Reuters δεν στάθηκε δυνατό να διαπιστώσει άμεσα αν υπήρξε κάποια ανάπαυλα από τις μάχες.
Το Κίεβο από την πλευρά του, έχει ανακοινώσει ότι δεν έχει πρόθεση να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις του, σχετικά με την προτεινόμενη από τη Ρωσία εκεχειρία, την οποία, η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της χαρακτήρισαν ως ένα σχέδιο που καταστρώθηκε, ώστε η Μόσχα να κερδίσει χρόνο για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεών της, αλλά και του πολεμικού εξοπλισμού της.

Σε ισχύ η μονομερής 36ωρη εκεχειρία που διέταξε ο Putin

Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ σε ολόκληρο το μέτωπο από το μεσημέρι ώρα Μόσχας (11:00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε η ρωσική κρατική τηλεόραση.
"Σήμερα το μεσημέρι, το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός τέθηκε σε ισχύ σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής", μετέδωσε το κρατικό ρωσικό Πρώτο Κανάλι. "Θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της 7ης Ιανουαρίου."
Η Ουκρανία τουλάχιστον επισήμως δηλώνει πως δεν θα τη σεβαστεί, αφού την απέρριψε.
Μάλιστα ο Ουκρανός πρόεδρος ισχυρίστηκε,  πως η Ρωσία κήρυξε την κατάπαυση του πυρός προκειμένου να ανακόψει την ουκρανική προέλαση στο Donbass.
Εάν οι Ουκρανοί δεν σεβαστούν την εκεχειρία, είναι δεδομένο ότι οι Ρώσοι θα απαντήσουν.
Πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη Ρωσία και την Ουκρανία ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο και γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 6-7 Ιανουαρίου.
Το αίτημα για την κατάπαυση του πυρός είχε διατυπώσει ο επικεφαλής της ρωσικής εκκλησίας ως εξής:«Εγώ, ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος, καλώ όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην εσωτερική σύγκρουση να επιβάλλουν κατάπαυση του πυρός την ημέρα των Χριστουγέννων από τις 12:00 μ.μ. ώρα Μόσχας στις 6 Ιανουαρίου έως τις 12:00 π.μ. στις 7 Ιανουαρίου, ώστε οι Ορθόδοξοι να μπορούν να εκκλησιαστούν στις ακολουθίες την παραμονή των Χριστουγέννων και την ημέρα των Χριστουγέννων», ανέφερε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σύμφωνα με τον επικεφαλής της σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της την Πέμπτη (5/1/2023).

Η διαταγή Putin

«Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση της Αγιότητάς του, του πατριάρχη Κύριλλου, έδωσα οδηγίες στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός σε όλη τη γραμμή επαφής από τις 12.00 της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τις 24.00 της 7ης» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
«Λόγω του γεγονότος ότι μεγάλος αριθμός Ορθοδόξων ζει στις περιοχές των εχθροπραξιών, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα των Χριστουγέννων», σημειώνεται.

Zelensky: Θέλουν να ανακόψουν την προέλασή μας στο Donbass

Μετά τη δήλωση Peskov ότι ο ίδιος δεν τοποθετήθηκε στην πρόταση της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ήλθε να απορρίψει την εκεχειρία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιήσει την κατάπαυση του πυρός ως πρόσχημα για να σταματήσει την ουκρανική προέλαση στο Donbass και να φέρει περισσότερο εξοπλισμό.
Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν οι Ρώσοι στρατιώτες φύγουν από την Ουκρανία ή αναγκαστούν να φύγουν από τη χώρα.

Ουκρανία: Υποκριτική η κατάπαυση του πυρός

Μέσα σε μια μόλις ώρα αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι θα υπάρξει 36ωρη κατάπαυση του πυρός για όλες τις ρωσικές δυνάμεις κατά μήκος της γραμμής επαφής για τον εορτασμό των Χριστουγέννων (6 – 71/), το γραφείο του Zelensky την απέρριψε κατηγορηματικά, αποκαλώντας την «υποκριτική» και απαιτώντας από όλα τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως τα «κατεχόμενα εδάφη».
Ο σύμβουλος του Zelensky Mykhailo Podolyak ανακοίνωσε στο Twitter ότι οι ρωσικές δυνάμεις... πρέπει πρώτα να εγκαταλείψουν τα κατεχόμενα και μόνο τότε θα υπάρξει «προσωρινή εκεχειρία». Κράτα την υποκρισία για τον εαυτό σου».
Νωρίτερα είχε απαντήσει στον ηγέτη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχη Κύριλλο αποκαλώντας την προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός των Χριστουγέννων «παγίδα».
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για ένα τέχνασμα προκειμένου να ανασυνταχθούν οι ρωσικές δυνάμεις και να αφαιρέσουν τη δυναμική από την αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού.

O Guterres καλωσορίζει την εκεχειρία

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres θα καλωσόριζε οποιαδήποτε εκεχειρία στην Ουκρανία με την ευκαιρία της γιορτής των Χριστουγέννων των Ορθοδόξων, «γνωρίζοντας ότι η εκεχειρία αυτή δεν θα αντικαθιστούσε μια δίκαιη ειρήνη, σύμφωνη με τον Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο», ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπός του.

Biden: Ο Putin αναζητεί λίγο οξυγόνο

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Vladimir Putin «αναζητεί λίγο οξυγόνο» με την 36ωρη κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε στην Ουκρανία επ’ αφορμή των Χριστουγέννων (σ.σ. στις 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο),
υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden.
Σχολιάζοντας την πρώτη μονομερή εκεχειρία που κήρυξε ο Putin από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ο Biden ισχυρίστηκε ότι μόλις λίγες ώρες νωρίτερα ο ρώσος πρόεδρος «ήταν έτοιμος να βομβαρδίσει νοσοκομεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και εκκλησίες».

Εάν οι Ουκρανοί δεν σεβαστούν την εκεχειρία, οι Ρώσοι θα απαντήσουν

Ο ρωσικός στρατός θα απαντήσει εάν τα ουκρανικά στρατεύματα επιχειρήσουν να παραβιάσουν την εκεχειρία στη γραμμή της μάχης, δήλωσε την Πέμπτη (5/1/2023) ο ασκών καθήκοντα αρχηγού της περιοχής του Donbass, Denis Pushilin.
«Η απόφαση αφορά την έναρξη πυρών ή την προέλαση από την πλευρά μας.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα απαντήσουμε στις προκλήσεις του αντιπάλου!
Ή θα δώσουμε στον εχθρό οποιαδήποτε ευκαιρία να βελτιώσει τις θέσεις του στη γραμμή εμπλοκής αυτές τις γιορτές» έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.

www.bankingneews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης