Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε Ινδία και Κίνα το ρωσικό πετρέλαιο της Αρκτικής με μεγάλες... εκπτώσεις

Σε Ινδία και Κίνα το ρωσικό πετρέλαιο της Αρκτικής με μεγάλες... εκπτώσεις
"Όλα αυτά τα αργά πετρέλαια της Αρκτικής συνήθως πήγαιναν στην ΕΕ, αλλά τώρα πρέπει να πάνε αλλού", δήλωσε στο Reuters έμπορος με έδρα τη Σιγκαπούρη
Οι ποιότητες αργού πετρελαίου της Ρωσίας από την Αρκτική, οι οποίες πωλούνταν στην Ευρώπη πριν από το εμπάργκο της ΕΕ, κατευθύνονται τώρα ανατολικά προς τους δύο μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία, την Κίνα και την Ινδία.
Οι ποιότητες πετρελαίου της Ρωσίας από την Αρκτική - Arco, Arco/Novy Port και Varandey - πωλούνται με μεγάλα discount στην Κίνα και την Ινδία, καθώς το εμπάργκο της ΕΕ και το ανώτατο όριο τιμών της G7 έχουν ωθήσει περαιτέρω περισσότερο ρωσικό αργό σε πελάτες στην Ασία που δεν έχουν ενταχθεί στον συνασπισμό για το ανώτατο όριο τιμών, σύμφωνα με εμπορικά στοιχεία και πηγές που επικαλείται το Reuters.
"Όλα αυτά τα αργά πετρέλαια της Αρκτικής συνήθως πήγαιναν στην ΕΕ, αλλά τώρα πρέπει να πάνε αλλού", δήλωσε στο Reuters έμπορος με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Η ανάδυση της Ινδίας

Η Ινδία εισήγαγε στα τέλη του 2022 το πρώτο της φορτίο αργού Varandey από τα κοιτάσματα πετρελαίου Timan-Pechora που διαχειρίζεται η Lukoil, σύμφωνα με πηγές και δεδομένα παρακολούθησης πλοίων από την Refinitiv.
Πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ινδία ήταν ένας μικρός περιθωριακός αγοραστής ρωσικού αργού πετρελαίου.
Αφού οι δυτικοί αγοραστές άρχισαν να αποφεύγουν το αργό από τη Ρωσία, η Ινδία έγινε κορυφαίος προορισμός για τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου μαζί με την Κίνα.
Η Ρωσία ξεπέρασε το Ιράκ για να γίνει ο μοναδικός μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στην Ινδία τον Νοέμβριο, καθώς τα ινδικά διυλιστήρια έτρεξαν να εφοδιαστούν με ρωσικό πετρέλαιο ενόψει του ανώτατου ορίου τιμών της 5ης Δεκεμβρίου και των σχετικών απαγορεύσεων στις υπηρεσίες μεταφοράς του ρωσικού αργού. 

Ο ρόλος της Κίνας

Στην Κίνα, τα ανεξάρτητα διυλιστήρια είδαν τα περιθώρια διύλισής τους να εκτοξεύονται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς μπόρεσαν να διαπραγματευτούν μεγαλύτερες εκπτώσεις για την προτιμώμενη ποιότητα ρωσικού αργού, το ESPO, ακόμη και αν το αγοράζουν πάνω από το ανώτατο όριο τιμών της G7.
Αν και η Κίνα δεν έχει ενταχθεί στον Συνασπισμό για το ανώτατο όριο τιμών, το γεγονός ότι υπάρχει πλέον αυτό δίνει στον κορυφαίο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, καθώς και σε άλλους αγοραστές ρωσικού αργού, όπως η Ινδία, μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη για να διαπραγματευτούν απότομες εκπτώσεις για το ρωσικό αργό ακόμη και εκτός του μηχανισμού του ανώτατου ορίου τιμών, λένε οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης