Τελευταία Νέα
Διεθνή

ISW: Η πρόταση του Putin για εκεχειρία για 36 ώρες είναι ρωσικό τέχνασμα και στοχεύει να… συκοφαντήσει την Ουκρανία

ISW: Η πρόταση του Putin για εκεχειρία για 36 ώρες είναι ρωσικό τέχνασμα και στοχεύει να… συκοφαντήσει την Ουκρανία
Η χρήση της κατάπαυσης του πυρός ως επιχείρηση ενημέρωσης, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη διάδοση μαξιμαλιστικών στόχων από τον Putin στην Ουκρανία, συνεχίζει να δείχνει ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί πραγματικά με την Ουκρανία... υηποστηρίζει το ISW
Η ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου Putin ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν 36ωρη κατάπαυση του πυρός μεταξύ 6 Ιανουαρίου και 7 Ιανουαρίου του 2023 για τον εορτασμό των Ορθοδόξων Χριστουγέννων στην Ρωσία είναι πιθανόν μια επιχείρηση ενημέρωσης που αποσκοπεί να βλάψει τη φήμη της Ουκρανίας ανέφερε το Institute for the study of War (ISW) μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ISW έχει επιδείξει μεγάλη μεροληψία υπέρ της Ουκρανίας και κατά της Ρωσίας σε βαθμό που εγείρονται θέματα αντικειμενικότητας.
Ο Putin έδωσε εντολή στον Ρώσο υπουργό Άμυνας Sergei Shoiguνα ξεκινήσει μια κατάπαυση του πυρός από τις 6 Ιανουαρίου έως τις 7 Ιανουαρίου τα μεσάνυκτα κατά μήκος «ολόκληρης της γραμμής επαφής μεταξύ των μερών στην Ουκρανία» και κάλεσε την Ουκρανία να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός για να επιτρέψει σε «μεγάλο αριθμό πολιτών που δηλώνουν Ορθόδοξοι χριστιανοί» για να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες την ημέρα των Ρωσικών Ορθοδόξων Χριστουγέννων.
Η ανακοίνωση του Putin ήταν φαινομενικά ως απάντηση σε έκκληση του Πατριάρχη της Μόσχας Κύριλλου (επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που ελέγχεται από το Κρεμλίνο) για προσωρινή κατάπαυση του πυρός εν όψει της παραμονής των Χριστουγέννων και της Ημέρας της Γεννήσεως του Χριστού

Ο Putin θα μπορούσε να επιδιώκει να εξασφαλίσει μια παύση 36 ωρών για τα ρωσικά στρατεύματα για να τους δώσει τη δυνατότητα να ξεκουραστούν, να ανακτήσουν και να επαναπροσανατολιστούν για να ξεκινήσουν εκ νέου επιθετικές επιχειρήσεις σε κρίσιμους τομείς του μετώπου.
Μια τέτοια παύση θα ωφελούσε δυσανάλογα τα ρωσικά στρατεύματα και θα άρχιζε να στερεί την πρωτοβουλία από την Ουκρανία.
Ο Putin δεν μπορεί εύλογα να περιμένει από την Ουκρανία να εκπληρώσει τους όρους αυτής της ξαφνικά κηρυγμένης κατάπαυσης του πυρός και μπορεί να έχει σκοπό να αναδείξει σε όλο τον κόσμο ότι η Ουκρανία είναι αυτή που σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις.

Αυτή είναι μια σκόπιμη τακτική πληροφόρησης που η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, όπως ανέφερε η ISW.
Οι εκεχειρίες χρειάζονται επίσης χρόνο για να οργανωθούν και να εφαρμοστούν.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Peskov είπε συγκεκριμένα στις 14 Δεκεμβρίου ότι η Ρωσία δεν υπάρχουν σχέδια για κατάπαυση του πυρός για τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα, επομένως η ξαφνική ανακοίνωση του Putin στις 5 Ιανουαρίου ήταν έκπληξη.
Η ημερομηνία των Ορθοδόξων Χριστουγέννων της Ρωσίας το 2023, άλλωστε, είναι γνωστή εδώ και αιώνες.

Η πρόταση εκεχειρίας από τον Putin για θρησκευτικούς λόγους ενισχύει επιπρόσθετα μια άλλη επιχείρηση πληροφόρησης.
H Ρωσία καταγγέλλει την Ουκρανία ότι καταστέλλει τις θρησκευτικές οργανώσεις, πρόσφατα ο Ουκρανικός στρατός εισέβαλλε σε ρωσώφωνα μοναστήρια στην Ουκρανία.
Επίσης τοποθετεί τον Putin ως τον πραγματικό προστάτη της χριστιανικής πίστης.
Ρωσικές πηγές εντόπισαν πρόσφατα επιδρομές της Ουκρανικής Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας (SBU) εναντίον Ρωσικών Ορθόδοξων Εκκλησιών και μελών του κλήρου ενώ η Ουκρανία έχει επιβάλλει κυρώσεις κατά στοιχείων του Πατριαρχείου Μόσχας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που συνδέονται με το Κρεμλίνο.
Αυτά τα μέτρα δεν είναι προσπάθειες καταστολής των θρησκευτικών ελευθεριών στην Ουκρανία, αλλά μάλλον στοχεύουν κατά της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που έχει υποστηρίξει υλικά, πολιτικά και πνευματικά τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.
Η επίκληση της κατάπαυσης του πυρός για σαφώς θρησκευτικούς λόγους σύμφωνα με τη ρωσική ορθόδοξη χριστιανική παράδοση αποτελεί υποσυστατικό αυτής της επιχείρησης ενημέρωσης.
Η ξαφνική ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, η οποία θα έπρεπε να είχε διαπραγματευτεί πολύ νωρίτερα εν όψει των Ρωσικών Ορθοδόξων Χριστουγέννων, θα επιτρέψει στη Ρωσία να καταγγείλει την Ουκρανία ότι παραβιάζει τα δικαίωμα των πιστών να γιορτάσουν τις άγιες ημέρες, καθώς οι εχθροπραξίες πιθανότατα θα συνεχιστούν στις 6 και 7 Ιανουαρίου.
Οι ρώσοι θα αφήγηση του Κρεμλίνου ότι η Ουκρανία καταδίωκε ορθόδοξους χριστιανούς και ρωσόφωνους.

Η ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός τοποθετεί τον Putin ως εγγυητή των χριστιανικών αξιών και πεποιθήσεων.
Ο Putin και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν συχνά πλαισιώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως θρησκευτικό πόλεμο ενάντια στα «σατανικά» και «φανατικά» στοιχεία της ουκρανικής κοινωνίας που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις παραδοσιακές θρησκευτικές αξίες και την ηθική.
Στον ρωσικό χώρο πληροφοριών η ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός αντιμετωπίστηκε με δυσαρέσκεια.
Ορισμένοι τόνισαν ότι οι Ρώσοι στρατιώτες δεν επιθυμούν την κατάπαυση του πυρός και παρατήρησαν ότι είναι ένα άχρηστο, ηττοπαθές τέχνασμα

Ο Putin επιμένει διαπραγματεύσεις που θα ενσωματώνουν τις νέες πραγματικότητες στο έδαφος

Ο Putin επανέλαβε τους μαξιμαλιστικούς του στόχους σε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan στις 5 Ιανουαρίου.
O Putin τόνισε ότι η Ρωσία παραμένει ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία εφόσον αυτές οι διαπραγματεύσεις «λαμβάνουν υπόψη τις νέες εδαφικές πραγματικότητες».
Η Ρωσία ζητάει να αποδεκτή η Ουκρανία ότι θα χάσει μέρος της εδαφικής της κυριαρχίας.

Η χρήση της κατάπαυσης του πυρός ως επιχείρηση ενημέρωσης, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη διάδοση μαξιμαλιστικών στόχων από τον Putin στην Ουκρανία, συνεχίζει να δείχνει ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί πραγματικά με την Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης